Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΤΟΥΜΠΑ ΟΛΑ...!!! Μια ανάσα από ρωσικό έδαφος ο πόλεμος! Ουκρανοί προωθούνται στο Χάρκοβο και βομβαρδίζουν το Μπέλγκοροντ

Από τις 16 Μαΐου, οι πρώτες γραμμές στην Ουκρανία μοιάζουν με γραμμή ζιγκ-ζαγκ. Ακολουθεί τη γραμμή δυτικά του Ιζιούμ – δυτικά του Μπαλάκλε...
Από τις 16 Μαΐου, οι πρώτες γραμμές στην Ουκρανία μοιάζουν με γραμμή ζιγκ-ζαγκ. Ακολουθεί τη γραμμή δυτικά του Ιζιούμ – δυτικά του Μπαλάκλεγια – ανατολικά του Τσουγκούεφ – βορειοδυτικά του Βολτσάνσκ. Αναφέρονται συγκρούσεις στο χωριό Ρουμπίζνιε που βρίσκεται βόρεια του Στάρι Σάλτοφ, στο Λίπτσι, κοντά στον Κοζάκ Λοπάν. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έφτασαν πρόσφατα στα ρωσικά σύνορα σε αρκετές περιοχές βόρεια της πόλης του Χάρκοβο. Αυτή τη στιγμή κινούνται προς τη συνοριακή πόλη Βολτσάνσκ στην ουκρανική επικράτεια.

Ένα άλλο σημαντικό πεδίο μάχης στην περιοχή του Χάρκοβο παραμένει η περιοχή Τσουγκουέφ. Οι πρώτες γραμμές παρέμειναν αμετάβλητες. Οι ρωσικές μονάδες διατηρούν τις θέσεις τους κατά μήκος της γραμμής Πριμόρσκογιε- Γκράκοβο- Μπαλάκλεγια. Οι ρωσικοί πύραυλοι χτυπούν τις στρατιωτικές θέσεις της AFU στην πόλη, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού αεροδρομίου κοντά. Μια επιθετική επιχείρηση του ουκρανικού στρατού από το Τσουγκουέφ μπορεί να απειλήσει τα μετόπισθεν της ρωσικής ομάδας που αναπτύσσεται στην περιοχή Ιζιούμ.

Στις 15 Μαΐου, Ουκρανοί μαχητές του 227ου τάγματος της 127ης ταξιαρχίας των Δυνάμεων Εδαφικής Άμυνας του Χάρκοβο πήγαν στα σύνορα με τη Ρωσία. Πληροφορίες σχετικά επιβεβαιώθηκαν στο Υπουργείο Άμυνας και οι ίδιοι οι στρατιώτες κατέγραψαν από την περιοχή των συνόρων μια έκκληση προς τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το βίντεο που κατέγραψαν οι Ουκρανοί στρατιώτες ήταν ως επί το πλείστον άλλη μια εκστρατεία δημοσίων σχέσεων καθώς είναι σαφές ότι δεν σημειώθηκαν συγκρούσεις στην περιοχή. Ωστόσο, έχει μεγάλη απήχηση στο ουκρανικό και ρωσικό κοινό.

«Κύριος. Πρόεδρος! Ανώτατος Γενικός Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας! αναφέρουμε. Σήμερα, 15 Μαΐου, το 227ο τάγμα της 127ης Ταξιαρχίας της Εδαφικής Άμυνας της Ουκρανίας έφτασε στα σύνορα, στη διαχωριστική γραμμή με τη Ρωσική Ομοσπονδία, με τη χώρα κατοχής. Τα καταφέραμε! Είμαστε εδώ, υπάρχει συνοριοφύλακας μαζί μας», είπε ο διοικητής του τάγματος.

Ο δήμαρχος του Χάρκοβο, Ιγκόρ Τερέχοφ, δήλωσε στο BBC ότι τα ρωσικά στρατεύματα αποσύρονται από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας. Ο ρωσικός στρατός δεν μπήκε στην πόλη, αλλά κράτησε τις θέσεις στα περίχωρα της πόλης.

Σύμφωνα με τον Τερέχοφ, το Χάρκοβο δεν είχε βομβαρδιστεί για πέντε ημέρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα ρωσικά στρατεύματα έκαναν μόνο μία προσπάθεια να εκτοξεύσουν έναν πύραυλο στο αεροδρόμιο του Χάρκοβο, αλλά καταρρίφθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις αεράμυνας.

«Οι Ρώσοι βομβάρδιζαν συνεχώς το Χάρκοβο επειδή ήταν πολύ κοντά στην πόλη. Και χάρη στις προσπάθειες της εδαφικής άμυνας και της AFU, απομακρύνθηκαν πολύ από την πόλη προς την κατεύθυνση των ρωσικών συνόρων», είπε ο Τερέχοφ. «Τώρα είναι ήσυχα στο Χάρκοβο, οι άνθρωποι ήδη επιστρέφουν στην πόλη».

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί του δημάρχου διαψεύστηκαν από κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι σχολίασαν μαζικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προειδοποιώντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν καθημερινοί βομβαρδισμοί σε ορισμένες συνοικίες της πόλης, ειδικά στην περιοχή Severnays Saltovka, προειδοποιώντας τους πολίτες να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Η τακτική αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την περιοχή επιβραδύνθηκε πρόσφατα και οι ρωσικές μονάδες κατάφεραν να πραγματοποιήσουν ορισμένες αντεπιθέσεις. Στις 15 Μαΐου, το ρωσικό πυροβολικό επιτέθηκε σε θέσεις AFU κοντά στην πόλη Ντεργκάτσι που βρίσκεται στα βόρεια προάστια της πόλης Χάρκοβο.

Με τη σειρά του, το γενικό επιτελείο της AFU ανέφερε ότι ο ρωσικός στρατός δεν έχει πραγματοποιήσει καμία ενεργή επιχείρηση στην κατεύθυνση του Χάρκοβο, καθώς οι κύριες προσπάθειές του επικεντρώνονται στην απόσυρση των στρατευμάτων από το Χάρκοβο και στη διατήρηση των κατεχόμενων θέσεων και οδών ανεφοδιασμού. Νωρίτερα, το γενικό επιτελείο της AFU ισχυρίστηκε ότι ο ρωσικός στρατός εστίασε τις προσπάθειές του «στην αντιμετώπιση της ουκρανικής αντεπίθεσης προς τα σύνορα και στη διατήρηση των γραμμών ανεφοδιασμού του στα βόρεια και ανατολικά του Χάρκοβο».

Η υποχώρηση των ρωσικών μονάδων από τα περίχωρα του Χάρκοβο επέτρεψε στην AFU να αναπτύξει πυραυλικά συστήματα κοντά στα ρωσικά σύνορα. Το αμερικανικής κατασκευής M142 HIMARS φέρεται να έχει εντοπιστεί κοντά στο Χάρκοβο για αρκετές συνεχόμενες ημέρες, αλλά οι αναφορές δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί με κανένα υλικό από το σημείο.

Ως αποτέλεσμα της ρωσικής υποχώρησης, ο βομβαρδισμός ρωσικού εδάφους από την AFU συνεχίζεται. Ο οικισμός Σερέντα στην αστική περιοχή Σεμπέκινσκι κοντά στο Μπέλγκοροντ βομβαρδίστηκε από το έδαφος της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ. Ένας πολίτης τραυματίστηκε.

Μέχρι στιγμής, οι βομβαρδισμοί στην περιοχή του Μπέλγκοροντ έχουν καταστρέψει 280 σπίτια, δήλωσαν οι τοπικές αρχές. Υπήρξαν επίσης ζημιές 85 οχημάτων, μεταξύ των οποίων αγροτικός εξοπλισμός, αυτοκίνητα και φορτηγά. Τα πιο επηρεασμένα αντικείμενα βρίσκονται στην περιοχή Μπέλγκοροντ.Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.