Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Τατάρ σε ΕΕ: Ο τουρκοκυπριακός λαός καλείται να μετατραπεί σε μειονότητα

Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση με αφορμή την «Ημέρα της Ευρώπης». Στην ανακοίνωση του, ο Ερσίν Τατάρ ασκ...









Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση με αφορμή την «Ημέρα της Ευρώπης». Στην ανακοίνωση του, ο Ερσίν Τατάρ ασκεί κριτική στην ΕΕ, από την οποία ζητά να εστιάσει στην «λύση των δυο κρατών».

«Λυπούμαστε που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απομακρυνθεί από τις βασικές αρχές της, εξακολουθεί να ενεργεί εναντίον αυτών των αρχών και συνεχίζει τη μεροληψία της έναντι της Κύπρου», σημειώνει ο κ. Τατάρ, ο οποίος αναφέρει ότι «η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στο Κυπριακό), η οποία δεν λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού, είναι ανησυχητική καθώς και εμπόδιο για τις προσπάθειες διευθέτησης του Κυπριακού».

«Ενώ οι υποσχέσεις της ΕΕ (προς τους Τ/κ) δεν εκπληρώνονται, ο τουρκοκυπριακός λαός καλείται να μετατραπεί σε μειονότητα των Ελληνοκυπρίων, και την ίδια στιγμή εξακολουθούν να υφίστανται κυρώσεις και εμπάργκο (για τους Τ/κ) που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα», προσθέτει.

Στα πλαίσια του μηνύματος της για την «Ημέρα της Ευρώπης», η «προεδρία» προβάλλει την διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία ως ένα μοντέλο λύσης που «αποσκοπεί στην καταστροφή των κρατικών και κυριαρχικών δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού, καθιστώντας τον λαό μας μειονότητα, και περιλαμβάνει τον τερματισμό της ιδιότητας της εγγυήτριας δύναμης της Τουρκίας και την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο». Επίσης, ισχυρίζεται ότι «όπως δείχνει ο συνεχιζόμενος πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας, δεν είναι δυνατόν να εγκαταλείψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, το κράτος μας, τις εγγυήσεις της Μητέρας Πατρίδας της Τουρκίας και του τουρκικού στρατού».

Με βάση τα προαναφερόμενα, η ηγεσία του κ. Τατάρ αναφέρει ακόμη ότι «στόχος μας είναι η επίτευξη μιας δίκαιης, διαρκούς και βιώσιμης συμφωνίας στην Κύπρο». Αυτή, υποστηρίζει, «δεν μπορεί να επιτευχθεί δια μέσου της ομοσπονδιακής λύσης, αλλά μέσω της πρότασής μας για μια λύση βασισμένη στην ύπαρξη δύο κυρίαρχων ίσων κρατών, την οποία βάλαμε για πρώτη φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη». «Επιδιώκουμε να καθιερώσουμε μια συνεργασία με βάση την αρχή της αμοιβαίας αλληλεξάρτησης και την αρχή ‘win-win’, ειδικά σε θέματα που σχετίζονται στενά με τις πραγματικότητες του νησιού, όπως η ενέργεια και η καθημερινή ζωή των δύο λαών», προσθέτει.

Προβάλλοντας την λύση των δυο κρατών, η τ/κ ηγεσία ζητά από την ΕΕ να αναθεωρήσει την γραμμή της στο Κυπριακό, να σεβαστεί «την αρχή του δικαιώματος στην κυριαρχία», να αποδεχθεί τους Τ/κ ως «έναν ξεχωριστό λαό στην Κύπρο» και να «εκπληρώσει τις υποσχέσεις που δόθηκαν στον τουρκοκυπριακό λαό κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.