Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Θεσσαλονίκη: Επιθέσεις και απειλές σε αστικά λεωφορεία από αλλοδαπούς - «Βγάζουν από μαχαίρια μέχρι κατσαβίδια», λένε οι εργαζόμενοι

Δύο 24χρονοι από τη Συρία συνελήφθησαν το βράδυ της Κυριακής, κατηγορούμενοι ότι απείλησαν με μαχαίρι ελεγκτές του ΟΑΣΘ όταν ζήτησαν να ελέ...









Δύο 24χρονοι από τη Συρία συνελήφθησαν το βράδυ της Κυριακής, κατηγορούμενοι ότι απείλησαν με μαχαίρι ελεγκτές του ΟΑΣΘ όταν ζήτησαν να ελέγξουν τα εισιτήριά τους, σε λεωφορείο της γραμμής 33, το οποίο κινείτο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σε βάρος των δύο νεαρών σχηματίστηκε δικογραφία για απειλή και παράβαση του νόμου περί όπλων και αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Το περιστατικό σημειώθηκε περίπου στις 20.30 μέσα σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ που εκτελούσε το δρομολόγιο της γραμμής 33 και όλα έγιναν μπροστά στα έντρομα μάτια δεκάδων επιβατών. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις ο ελεγκτής πλησίασε τους δύο αλλοδαπούς και τους ζήτησε να ελέγξει τα εισιτήριά τους, τότε ο ένας έσκυψε και έβγαλε ένα μαχαίρι που είχε κρυμμένο στην κάλτσα του. Ο δεύτερος ελεγκτής αντιλήφθηκε αμέσως τι συνέβη και χωρίς να χάσει την ψυχραιμία του κατάφερε να αρπάξει το αιχμηρό αντικείμενο από τα χέρια του αλλοδαπού.

Ο οδηγός του λεωφορείου ακινητοποίησε το όχημα επί της οδού Εγνατία, στο ύψος της Αντιγονιδών και στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της αστυνομίας που συνέλαβαν τους δύο νεαρούς και τους μετέφεραν στο Α.Τ. Λευκού Πύργου. Στο αστυνομικό τμήμα μετέβησαν και οι δύο ελεγκτές προκειμένου να δώσουν κατάθεση.

Πολλά τα περιστατικά σε λεωφορεία του ΟΑΣΘ

Το χθεσινό περιστατικό προκάλεσε νέα ανησυχία για τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στα αστικά λεωφορεία, καθώς σε καμία περίπτωση δεν είναι το μοναδικό. Όπως ανέφεραν στο protothema.gr εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ, σχεδόν καθημερινά πρέπει να διαχειριστούν καταστάσεις με άτομα εξαρτημένα από ναρκωτικά και αλκοόλ και άτομα που έχουν απρόβλεπτες αντιδράσεις μόλις δεχθούν κάποια παρατήρηση ή όταν οι ελεγκτές ζητήσουν να ελέγξουν τα εισιτήριά τους.

«Υπάρχουν ακραία περιστατικά όπου βγαίνουν μαχαίρια, κατσαβίδια και άλλα αντικείμενα, ωστόσο δεν είναι τόσο συνηθισμένα», ανέφερε στο protothema.gr, ο πρόεδρος εργαζομένων του ΟΑΣΘ, Γιάννης Δήμκας, εξηγώντας ότι συχνότερα οι εργαζόμενοι και κυρίως οι ελεγκτές, έρχονται αντιμέτωποι με αντεγκλήσεις, σπρωξίματα αλλά και φωνές κατά τη διάρκεια των ελέγχων κομίστρου.

«Αυτό συμβαίνει καθώς όταν πιάνεται ένας παραβάτης και πρέπει να του βεβαιώσει ο ελεγκτής πρόστιμο τον 60 ευρώ, δεν του είναι εύκολο να το αποδεχθεί. Αποδέχεται, βέβαια, να ανέβει στο λεωφορείο χωρίς εισιτήριο, όμως όταν έρθει η ώρα να πληρώσει το λάθος που έχει κάνει, τότε όλοι αντιδρούν και όχι πάντα με τον καλύτερο τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με τα περιστατικά που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα - και όχι μόνο - μέσα στα αστικά λεωφορεία της Θεσσαλονίκης, εύλογο είναι να υπάρχει φόβος από τους εργαζόμενους, καθώς, όπως λένε, δεν ξέρουν τι θα αντιμετωπίσουν στη βάρδιά τους.

«Τα λεωφορεία καθημερινά κουβαλάνε χιλιάδες κόσμο και δεν μπορεί κάποιος εργαζόμενος να γνωρίζει με ποιον έρχεται σε αντιπαράθεση εκείνη την ώρα, ούτε τι μπορεί να έχει επάνω του. Βλέπουμε ότι υπάρχουν περιστατικά όπου για ασήμαντη αφορμή βγαίνουν μαχαίρια και φτάνουμε σε ακραίες καταστάσεις, όχι μόνο στα λεωφορεία αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία», τονίζει ο κ. Δήμκας.

Οι δικαιολογίες που χρησιμοποιούν όσοι δεν κόβουν εισιτήριο για τη διαδρομή που πραγματοποιούν με το αστικό λεωφορείο είναι χιλιάδες, όπως αναφέρει ο πρόεδρος των εργαζομένων, και πιο συχνά υποστηρίζουν ότι δεν πρόλαβαν να βγάλουν εισιτήριο γιατί μόλις ανέβηκαν στο λεωφορείο, ασχέτως αν οι ελεγκτές έχουν διαπιστώσει προηγουμένως ότι αυτό που ισχυρίζονται δεν ισχύει.

«Αυτό που θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, είναι να εφαρμοστεί, επιτέλους, το ηλεκτρονικό εισιτήριο, καθώς ο έλεγχος θα είναι πιο εύκολος και από τον οδηγό, αλλά θα οδηγήσει και τους πολίτες να κόβουν εισιτήριο. Όταν θα πρέπει για να ανέβεις στο λεωφορείο θα πρέπει υποχρεωτικά να περάσεις το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Έτσι, ο έλεγχος θα είναι πολύ πιο εύκολος και ο κόσμος θα συνειδητοποιήσει ότι το τζάμπα τελείωσε», υπογράμμισε ο κ. Δήμκας.

Επιβάτης χτύπησε άγρια οδηγό λεωφορείου

Θυμίζουμε ότι, μόλις τον περασμένο μήνα, στις 11 Απριλίου, είχε σημειωθεί ένα ακόμη βίαιο περιστατικό μέσα σε αστικό λεωφορείο της Θεσσαλονίκης όταν ένας «μαινόμενος» επιβάτης επιτέθηκε με κλωτσιές και μπουνιές στον οδηγό που εκτελούσε το βραδινό δρομολόγιο της γραμμής στην γραμμή 34.

Όλα έγιναν στις 10 το βράδυ όταν ο οδηγός έκανε παρατήρηση στον αλλοδαπό επιβάτη ο οποίος είχε κάτσει κοντά στη θέση του οδηγού και ξεκίνησε να τραγουδάει δυνατά, με αποτέλεσμα να του αποσπάει την προσοχή και να τον δυσκολεύει στην οδήγηση.

«Του είπα ευγενικά ''σε παρακαλώ παλικάρι μου, μπορείς να κάτσεις στις πίσω θέσεις του λεωφορείου, αφού δεν έχει επιβάτες και να τραγουδήσεις όσο δυνατά θέλεις''», είχε πει στο protothema.gr ο οδηγός, περιγράφοντας καρέ – καρέ τα όσα εκτυλίχθηκαν.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του οδηγού που βρίσκεται περισσότερα από 25 χρόνια πίσω από το τιμόνι αστικών λεωφορείων, μετά την παρατήρηση και ενώ το λεωφορείο βρισκόταν εν κινήσει, ο επιβάτης σηκώθηκε από τη θέση του, έσκισε τις κόκκινες κορδέλες και ξεκίνησε να χτυπάει με όλη του τη δύναμη το προστατευτικό πλεξιγκλάς, με σκοπό να το σπάσει και να καταφέρει να φτάσει τον οδηγό, ενώ όλη αυτήν την ώρα δεν σταμάτησε να τον βρίζει χυδαία.

«Κινδυνεύει η σωματική μου ακεραιότητα»

«Ακινητοποίησα το λεωφορείο λίγα μέτρα πριν την επόμενη στάση και βλέποντας ότι τα πράγματα ξεφεύγουν έπιασα τον ασύρματο και ζήτησα βοήθεια. ''Κέντρο αυτή τη στιγμή κινδυνεύει η σωματική μου ακεραιότητα, σας παρακαλώ βοήθεια, καλέστε την αστυνομία'', τους είπα, ενώ προσπάθησα να έχω συνεχώς πατημένο το κουμπί press για να ακούει συνεχώς το κέντρο τι γίνεται», ανέφερε.

Ο πιωμένος επιβάτης, συνέχισε να χτυπάει το πλεξιγκλάς με μπουνιές, κλωτσιές ακόμα και με το κεφάλι του, ενώ από την μανία του είχε προκαλέσει πληγές στα χέρια του που γέμισαν με αίματα. «Ειλικρινά απόρησα πως με τόση δύναμη που το χτυπούσε δεν έσπασε και δεν χύμηξε επάνω μου», είπε χαρακτηριστικά.

Το περιστατικό δεν έληξε εκεί. Ο δράστης, βλέποντας ότι δεν καταφέρνει να σπάσει το προστατευτικό πλεξιγκλάς, προσπάθησε να πηδήξει δίπλα από το κάθισμα του οδηγού όπου υπάρχει ένα άνοιγμα.

«Εδώ λέω πάει τελείωσε ή εγώ ή αυτός πλέον. Προσπάθησα να τον απωθήσω με το χέρι μου για να μη καταφέρει να περάσει και ξεκίνησε να με χτυπάει με μπουνιές στα χέρια αλλά και στο πρόσωπο. Ευτυχώς το αντιλήφθηκα και με έπιασε μόνο στην μύτη και στο πάνω μέρος από τα χείλη μου, καθώς προσπάθησα να αποφύγω τη μπουνιά. Τότε ζαλίστηκα και αισθάνθηκα σκοτοδίνη, ωστόσο, κατάφερα να σηκωθώ και να επιχειρήσω να τον χτυπήσω και εγώ προκειμένου να τον αναγκάσω να υποχωρήσει και να φοβηθεί», αναφέρει ο κ. Γιώργος.

Ο μαινόμενος επιβάτης, ωστόσο, δεν σταμάτησε ούτε εκεί. Τράβηξε δυνατά από το χέρι τον οδηγό για να τον φέρει προς το μέρος του, με αποτέλεσμα να χτυπήσει στο σίδερο και να αποκτήσει δύο μώλωπες στο σημείο του μπράτσου. Μετά και την παρέμβαση των ελάχιστων επιβατών του λεωφορείου, ο δράστης κατέβηκε από το όχημα συνεχίζοντας να βρίζει. Με τον κόσμο να έχει τρομάξει και να έχει απομακρυνθεί, ο οδηγός έκλεισε τις πόρτες μέχρι να φτάσει η αστυνομία και να συλλάβει τον αλλοδαπό άντρα.




«Εκείνος δεν έφυγε από το σημείο και έβριζε ασταμάτητα εμένα και την οικογένειά μου. Μάλιστα, προσπάθησε να σπάσει την πόρτα του λεωφορείου, χτυπώντας την με κλοτσιές και μπουνιές, προκειμένου να ξανά μπει στο όχημα και να μου επιτεθεί», είπε ο οδηγός στο protothema.gr.

Λίγα λεπτά αργότερα, στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. με τους αστυνομικούς να βάζουν χειροπέδες στον δράστη, χωρίς να προβάλει αντίσταση. Ο οδηγός κλήθηκε για κατάθεση, ωστόσο, δεν θέλησε να προχωρήσει σε μήνυση, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, υπό τον φόβο νέου επεισοδίου.

Από τα χτυπήματα που δέχθηκε ο οδηγός από τον δράστη, χρειάστηκε να μεταφερθεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, ενώ από τις μώλωπες και τους έντονους πόνους δεν μπορούσε να οδηγήσει για αρκετές ημέρες.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.