Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Πέθανε ο Ιερολοχίτης Στρατηγός Κόρκας ανήμερα του μνημοσύνου Καταδρομέων και Ιερολοχιτών

Με μία συγκινητική ανάρτηση στο Twitter, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είπε «αντίο» στον Στρατηγό, Κωνσταντίνο Κόρκα τον τελευταίο από τους «Ιερολοχίτες»...




Με μία συγκινητική ανάρτηση στο Twitter, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είπε «αντίο» στον Στρατηγό, Κωνσταντίνο Κόρκα τον τελευταίο από τους «Ιερολοχίτες».

Του Χρήστου Μαζανίτη

Τέλος εποχής για τους Iερολοχίτες. Ανήμερα του ετήσιου μνημοσύνου Καταδρομέων και Ιερολοχιτών άφησε την τελευταία του πνοή ο τελευταίος επιζών, Στρατηγός Κωνσταντίνος Κόρκας.

Η δράση του Ιερού Λόχου στο Αιγαίο αποτελεί μία από τις πιο ένδοξες σελίδες των αγώνων του Έθνους που έγραψε με αίμα μία μικρή μονάδα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων της Μέσης Ανατολής όταν η Ελλάδα ζούσε τον εφιάλτη της τριπλής κατοχής κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Συγκροτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 1942 στην Παλαιστίνη με την αρχική επωνυμία «Λόχος Επιλέκτων Αθανάτων» ως Λόχος Πολυβόλων. Μεταστάθμευσε σε στρατόπεδο κοντά στο Κάιρο, έλαβε την ονομασία «ΙΕΡΟΣ ΛΟΧΟΣ».

Οι Ιερολοχίτες έφεραν ειδικό σήμα με το σπαρτιατικό ρητό «Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ» και καθιερώθηκε ο μπεζ μπερές.

Διοικητής του τοποθετήθηκε ο Συνταγματάρχης Πεζικού Τσιγάντες Χριστόδουλος.

Στις 24 Νοεμβρίου 1942 αναχώρησε για να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις της Δυτικής Ερήμου. Την δύναμή του αποτελούσαν 130 αξιωματικοί, 40 μάχιμοι και 30 βοηθητικοί οπλίτες.



Η θρυλική μορφή του ελληνικού στρατού, ο Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Κόρκας, συμπλήρωσε τον περασμένο Ιανουάριο τα 101 έτη ζωής. Τότε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έγραφε στο Twitter: «101 χρονών ο ζωντανός Θρύλος των Ειδικών Δυνάμεων! Στρατηγός Κόρκας Κωνσταντίνος! Ιερολοχίτης και πυξίδα για εμάς τους νεότερους. 101 χρόνια γεμάτα Ελλάδα! Χρόνια πολλά Στρατηγέ μου, να ζήσεις!!!».

Πριν λίγο, ωστόσο, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έκανε γνωστή την είδηση του θανάτου του εκατονταετή θρύλου:

«Αντίο Στρατηγέ, Μέντορα, φίλε, πατέρα, αδερφέ….. εν όπλοις!!!

Αντίο Μεγάλε Έλληνα!! Άξιο τέκνο της Πατρίδος! Έφυγες στο Καβούρι, εκεί που μνημονεύσαμε μαζί και σήμερα όλους τους συμπολεμιστές σου!

Σε ευχαριστώ για όλα!! Θα ‘σαι πάντα ο Φάρος κι η Πυξίδα μας!», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.