Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Πολύ σοβαρό! Παλαιστίνιοι κατέστρεψαν τον Τάφο του Ιωσήφ στη Ναμπλούς

Παλαιστίνιοι ταραχοποιοί βανδάλισαν τον Τάφο του Ιωσήφ στην πόλη Ναμπλούς στη Δυτική Όχθη το βράδυ του Σαββάτου εν μέσω συγκρούσεων με τον ...









Παλαιστίνιοι ταραχοποιοί βανδάλισαν τον Τάφο του Ιωσήφ στην πόλη Ναμπλούς στη Δυτική Όχθη το βράδυ του Σαββάτου εν μέσω συγκρούσεων με τον Ισραηλινό Στρατό, καταστρέφοντας την ταφόπλακα, έναν πολυέλαιο που κρέμεται από πάνω του, μια δεξαμενή νερού και ένα ερμάριο με ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο βανδαλισμός έρχεται εν μέσω της δεύτερης νύχτας επιδρομών συλλήψεων από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στη Δυτική Όχθη, μετά από μια θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση το βράδυ της Πέμπτης στο Τελ Αβίβ που στοίχισε τρεις ζωές.

Ο τρομοκράτης, ο Ραάντ Χαζέμ, 28 ετών, ήταν από την κοντινή παλαιστινιακή πόλη Τζενίν.

«Δεν θα δεχθούμε αυτού του είδους την επίθεση σε ένα μέρος που είναι ιερό για εμάς, ιδιαίτερα την παραμονή του Πάσχα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ.

«Θα φτάσουμε στους ταραξίες. Φυσικά, θα φροντίσουμε να ξαναχτίσουμε ό,τι κατέστρεψαν, όπως κάνουμε πάντα».

Ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς χαρακτήρισε την καταστροφή του Ιερού Τόπου «εξαιρετικά σοβαρή» και είπε ότι έστειλε «ένα “αιχμηρό μήνυμα” στην Παλαιστινιακή Αρχή».

Η επίθεση στον εβραϊκό Ιερό Τόπο λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα πυροδότησε θρησκευτικές εντάσεις, οι οποίες ήταν ήδη υψηλές λόγω του ταυτόχρονου εορτασμού του Πάσχα με τον ιερό μήνα των μουσουλμάνων, του Ραμαζανιού κι ενώ η διεθνής κοινότητα πίεσε το Ισραήλ να εξασφαλίσει την ελευθερία της λατρείας.

«Ο βανδαλισμός στον τάφο του Ιωσήφ είναι ένα σοβαρό γεγονός και μια σοβαρή παραβίαση της ελευθερίας της λατρείας σε έναν από τους πιο Ιερούς Τόπους για κάθε Εβραίο.

»Παραβιάζει τα συναισθήματα ολόκληρου του εβραϊκού έθνους, ειδικά όταν συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα των μουσουλμάνων», είπε ο Γκαντς.

«Το κράτος του Ισραήλ θα αναλάβει δράση για να διασφαλίσει ότι ο χώρος θα ανακαινιστεί και θα επανέλθει γρήγορα στην αρχική του κατάσταση.

»Επιπλέον, θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή τέτοιων περιστατικών».

Μιλώντας σε τρεις γλώσσες —εβραϊκά, αραβικά και αγγλικά— ο Γκαντς είπε ότι απαίτησε «την άμεση ενίσχυση των Ισραηλινών αστυνομικών στην περιοχή και αποφασιστική δράση κατά των ταραχοποιών και τρομοκρατών που βλάπτουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στους Ιερούς Τόπους».

«Η επιθέσεις σε Ιερούς Τόπους είναι επίθεση στην καρδιά ενός λαού», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ.

«Οι Παλαιστίνιοι που κατέστρεψαν τον Τάφο του Ιωσήφ επιδιώκουν να σπείρουν καταστροφή κατά τη διάρκεια μιας ιερής γιορτής.

»Αυτό είναι σοβαρή ζημιά όχι μόνο στον ίδιο τον τάφο αλλά και στα βαθιά αισθήματα του εβραϊκού λαού.

»Θα οδηγήσουμε τους δράστες στη Δικαιοσύνη και θα επισκευάσουμε τον τάφο του Ιωσήφ.

»Καλώ όλους να προωθήσουν την ηρεμία και την ησυχία», είπε.

«Καταδικάζω έντονα την καταστροφή του τάφου του Ιωσήφ απόψε από Παλαιστίνιους», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός της αντιπολίτευσης Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

«Πρόκειται για μια σοβαρή επίθεση σε έναν σημαντικό και Ιερό Τόπο για τον εβραϊκό λαό, την παραμονή του Πάσχα.

»Ο χώρος πρέπει να ανακαινιστεί άμεσα και να αποκατασταθεί η ειρήνη και η ασφάλεια».

«Οι βανδαλισμοί στον Τάφο του Ιωσήφ δείχνουν, ξανά και ξανά, πόσο δύσκολο είναι για τους Παλαιστίνιους (να αποδεχτούν) που επιστρέψαμε στην πατρίδα μας», δήλωσε ο βουλευτής του Λικούντ Οφίρ Σοφέρ.

Αναφέρθηκε στο Μιντράς Ραμπά στη Γένεση, όπου δηλώνεται ότι υπάρχουν τρεις τοποθεσίες που «τα έθνη του κόσμου δεν θα μπορέσουν ποτέ να πάρουν» από τους Εβραίους: το Όρος του Ναού, το Σπήλαιο των Πατριαρχών και τον Τάφο του Ιωσήφ».

Ο Τάφος, που βρίσκεται στη Ναμπλούς, χτισμένος στη θέση της βιβλικής πόλης Σέχεμ, παρέμεινε στα χέρια του Ισραηλινού Στρατού μετά τις Συμφωνίες του Όσλο του 1993, αλλά παραδόθηκε στην Παλαιστινιακή Αρχή τον Οκτώβριο του 2000.

Η πρόσβαση των Εβραίων στην τοποθεσία είναι περιορισμένη και πραγματοποιείται μόνο με τη βοήθεια συνοδείας του Ισραηλινού Στρατού, αν και υπάρχουν Εβραίοι πιστοί που εισέρχονται παράνομα στη Ναμπλούς για να προσευχηθούν στον Τάφο.

Το μικρό κτίριο που βρίσκεται κοντά σε σχολείο έχει υποστεί σοβαρούς βανδαλισμούς στο παρελθόν.

Ο επικεφαλής του περιφερειακού συμβουλίου της Σαμάρειας, Γιόσι Νταγκάν, κάλεσε την Κυριακή τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να ανακτήσουν τον έλεγχο του Τάφου και να τον ανοίξουν σε μόνιμη βάση στους Εβραίους πιστούς.

«Καλούμε για την άμεση επιστροφή του Ισραηλινού Στρατού», είπε ο Νταγκάν, ο οποίος υπενθύμισε ότι ο Τάφος καταστράφηκε από Παλαιστίνιους όταν τον πυρπόλησαν το 2015 και αποκαταστάθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Σαμάρειας.

Ο Νταγκάν είπε ότι επιτρέποντας για άλλη μια φορά να καταστραφεί ο τάφος, η Παλαιστινιακή Αρχή έδειξε ότι δεν διαφέρει από το Ισλαμικό Κράτος.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.