Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά αυξάνονται προκαλώντας ...
Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά αυξάνονται προκαλώντας τρόμο κυρίως στους γονείς. Την ίδια στιγμή οι επιστήμονες προσπαθούν να ξετυλίξουν «το κουβάρι» της ασθένειας ώστε να βρουν από πού έχει προέλθει αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα περιοριστεί και εν συνεχεία θα αντιμετωπιστεί.
Πώς ξεκίνησε όμως η εν λόγω οξεία ηπατίτιδα; Μπορεί να εξελιχθεί σε πανδημία; Ποια συμπτώματα πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς; Πώς μπορούν να προστατευτούν τα παιδιά; Αναμένονται κρούσματα και στην Ελλάδα; Κινδυνεύουν και οι ενήλικες; Στα ερωτήματα που τα τελευταία 24ωρα απασχολούν ιδιαιτέρως τους πολίτες και κυρίως όσους έχουν παιδιά απαντά μιλώντας στο Newsbeast ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης.
«Επειδή βρισκόμαστε πολύ κοντά στην πανδημία του κορονοϊού έχουμε έναν ψυχισμό ευαίσθητο. Φοβόμαστε ότι θα μπορούσε η οξεία ηπατίτιδα να εξελιχθεί σε μία επιδημία αν όχι πανδημία για αυτό ακριβώς και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει σημάνει συναγερμό ώστε να προλάβουμε εάν πρόκειται να συμβεί κάτι χειρότερο» υπογραμμίζει.
«Είμαστε φοβισμένοι διότι κάπως έτσι ξεκίνησε και η πανδημία του κορονοϊού. Στην αρχή νομίζαμε ότι θα ήταν κάτι περιορισμένο, λέγαμε πως θα είναι μία απλή γρίπη και στην πορεία έγινε μία πανδημία η οποία μας ταλαιπωρεί ακόμη» εξηγεί.
Η συγκεκριμένη ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας μέχρι τώρα αφορά μόνο παιδιά ηλικίας από ενός μηνός μέχρι 16 ετών. Τα περισσότερα περιστατικά είναι από ενός μηνός μέχρι έξι ετών, λιγότερα είναι από έξι ετών μέχρι 10 και ελάχιστα από 10 έως 16 ετών, υπογραμμίζει ο παιδίατρος στο Newsbeast.
Πού μπορεί να οφείλεται η οξεία ηπατίτιδα;
Από τη στιγμή που ξέσπασε αυτή η οξεία ηπατίτιδα, τα σενάρια για την προέλευσή της άρχισαν να παίρνουν τη μορφή καταιγίδας. Σύμφωνα όμως με τον παιδίατρο Σπύρο Μαζάνη «μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν υπάρχει κάποια επίσημη τεκμηρίωση για το ποιο είναι το αίτιο που προκαλεί αυτή την υπατίτιδα».
«Στα περιστατικά που έχουν μέχρι τώρα καταμετρηθεί στα μισά περίπου έχει βρεθεί ότι υπάρχει ένας αδενοϊός. Οι αδενοϊοί για εμάς τους παιδιάτρους είναι καθημερινοί στην παρουσία των ασθενειών των παιδιών γιατί προσβάλλουν περισσότερο το ανώτερο αναπνευστικό, δηλαδή κάνουν ρινίτιδες, αμυγδαλίτιδες, βροχίτιδες, πνευμονίες και πάρα μα πάρα πολύ δύσκολα προκαλούν μία ηπατίτιδα. Επίσης σε 20 από αυτά τα παιδιά (που παρουσιάζουν οξεία ηπατίτιδα) βρέθηκε μόνο ο ιός του κορονοϊού και σε άλλα 20 βρέθηκε ταυτόχρονα ιός του κορονοϊού και αδενοϊός» εξηγεί.
Συσχετίζεται η οξεία υπατίτιδα με την καραντίνα και τον κορονοϊό;
«Υπάρχει και ένα σενάριο, μία σκέψη ότι επειδή τα παιδιά βρέθηκαν δύο χρόνια μέσα στην καραντίνα, στην απομόνωση, προστατευμένα με μάσκες και αντισηπτικά άρα προστατευμένα από οποιοδήποτε μικρόβιο εκτός από τον κορονοϊό, οι διάφορες ιώσεις καταπιέστηκαν όλο αυτό το διάστημα. Το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών το οποίο όντας ανώριμο δεν προπονήθηκε αυτά τα δύο χρόνια στο να αντιμετωπίζει διάφορες αρρώστιες μικροβιακές φέρεται να βρίσκεται τώρα εκτεθειμένο» τονίζει ο παιδίατρος.
«Βλέπουμε ότι το τελευταίο διάστημα πάρα πολλές ιώσεις έχουν εμφανιστεί σε μορφή έξαρσης πράγμα το οποίο ήταν ασυνήθιστο για αυτή την εποχή. Με άλλα λόγια διαπιστώνουμε ότι το αποτύπωμα του κορονοϊού είναι η ανωριμότητα του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών λόγω του εγκλεισμού και τώρα είναι ευάλωτα στο να παρουσιάζουν υπερδιέγερση σε οποιοδήποτε μικρόβιο πλήττει τον οργανισμό τους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε ένας αδενοϊός ο οποίος άλλη εποχή θα έκανε μόνο μία συμπτωματολογία του ανώτερου αναπνευστικού να βρήκε την ευκαιρία τώρα και να προσβάλει και το συκώτι» προσθέτει. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.