Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«Το κρεβάτι που με έσωσε από τους Ταλιμπάν» – Η εξομολόγηση και η ιστορία του Έλληνα πιλότου που καθηλώνει

Το ημερολόγιο έγραφε 20 Ιανουαρίου 2018. Ο Έλληνας πιλότος Βασίλειος Βασιλείου έκανε check-in σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο στην κορυφή ενός ...







Το ημερολόγιο έγραφε 20 Ιανουαρίου 2018. Ο Έλληνας πιλότος Βασίλειος Βασιλείου έκανε check-in σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο στην κορυφή ενός λόφου στην Καμπούλ. Το Intercontinental ήταν δημοφιλές στους ξένους επισκέπτες. Γι’ αυτό και εκείνη τη μέρα ένοπλοι Ταλιμπάν εισέβαλαν, σκοτώνοντας τουλάχιστον 40 ανθρώπους.

«Χθες το βράδυ το ξενοδοχείο Intercontinental (…) έγινε στόχος επίθεσης. Η επίθεση εξαπολύθηκε από πέντε μουτζαχεντίν μας», ανέφερε ο Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν σε ανακοίνωσή του που διανεμήθηκε μέσω email την επόμενη της επίθεσης 21/01/2018.

Οι στιγμές που ακολούθησαν της εισβολής ήταν απόλυτος πανικός: Οι δράστες άρχισαν να πυροβολούν στο ψαχνό τους πελάτες μέσα στην τραπεζαρία του ξενοδοχείου, πριν εισβάλουν σε δωμάτια για να συλλάβουν ομήρους, μερικούς από τους οποίους πυροβολούσαν επιτόπου ή αποκεφάλιζαν. Προκάλεσαν επίσης πυρκαγιά στον τέταρτο όροφο, η οποία έκαιγε για το μεγαλύτερο μέρος της νύκτας. Μερικοί από τους πελάτες κατάφεραν να διαφύγουν από το κτίριο πηδώντας από τα παράθυρα των δωματίων τους.

Οι περιγραφές του Έλληνα πιλότου για όσα διαδραματίστηκαν και πώς κατάφερε να ζήσει κόβουν την ανάσα.

Η επίθεση στο εστιατόριο και οι σφαίρες στο ψαχνό

«Είχα αποφασίσει να πάω για δείπνο νωρίς – στις έξι – με τον φίλο μου, έναν άλλο πιλότο, τον Μιχάλη Πουλικάκο. Ήταν η πρώτη φορά στους τρεις ή τέσσερις μήνες που έρχομαι στο Intercontinental που το έκανα αυτό – συνήθως έτρωγα δείπνο γύρω στις 8.30 το βράδυ. Τελειώσαμε το δείπνο γύρω στις 7.30μμ και μετά ανέβηκα στο δωμάτιό μου – δωμάτιο 522 – στον τελευταίο όροφο, για να κάνω μερικά τηλεφωνήματα. Στις 8.47μμ μιλούσα στο τηλέφωνο με την Αθήνα όταν άκουσα μια μεγάλη έκρηξη στο λόμπι»«, ανέφερε ο κ. Βασιλείου στο BBC.

«Βγήκα στο μπαλκόνι. Έβλεπα έναν άνδρα στο έδαφος γεμάτο αίματα και άκουγα πυροβολισμούς μέσα και έξω από το ξενοδοχείο. Συνειδητοποίησα πόσο τυχερός ήμουν που δεν ήμουν στο εστιατόριο εκείνη τη στιγμή και είπα στον εαυτό μου: “Εντάξει, πρέπει να κάνεις κάτι για να επιβιώσεις”.

Άφησα την μπαλκονόπορτα ανοιχτή και κλείδωσα την πόρτα του δωματίου μου. Υπήρχαν δύο κρεβάτια στη σουίτα μου, οπότε πήρα ένα από τα στρώματα και το έβαλα στην πόρτα για να προστατευτώ από τις χειροβομβίδες, και στη συνέχεια μάζεψα μερικά σεντόνια, πετσέτες και ρούχα και έφτιαξα ένα σχοινί που θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω για να ανέβω στον τέταρτο όροφο αν χρειαζόταν.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.