Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ακόμη στα λόγια είναι... Αμμόχωστος – Κατάλογο με κυρώσεις στην Τουρκία παρουσίασε ο Μπορέλ στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ

Την ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις από το Συμβούλιο της ΕΕ κατά των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, ...







Την ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις από το Συμβούλιο της ΕΕ κατά των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, υπογραμμίζουν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες.

Έγγραφο επιλογών με νομικά και πολιτικά μέτρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ τόνισε ότι σήμερα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις καθώς εδώ και καιρό συζητούμε το θέμα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Αμμόχωστο και έχουμε πλέον ενώπιον μας ένα έγγραφο επιλογών που συμπεριλαμβάνει νομικά και πολιτικά μέτρα.

Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες υπογράμμιζαν ότι τυχόν αποτυχία λήψης αποφάσεων σήμερα θα θέσει σε κίνδυνο και την αξιοπιστία της ίδιας της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί μια διττή προσέγγιση: υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων, τα οποία δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν εάν η Τουρκία επιδείξει ετοιμότητα για αποδοχή της τολμηρής και αμοιβαίως επωφελούς πρότασης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

«Μια τέτοια προσέγγιση αφενός δείχνει την αποφασιστικότητα της ΕΕ και αφετέρου δημιουργεί κίνητρο για την Τουρκία, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως καταλύτης σε σχέση με τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού», σχολίαζαν οι ίδιες πηγές.
Οι χώρες που στήριξαν τη λίστα

Τη γενικότερη προσέγγιση του Ύπατου Εκπροσώπου και της Λευκωσίας ως προς την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων αποφάσεων υποστήριξαν, σύμφωνα με πηγές, η Ιρλανδία, η Ελλάδα, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Εσθονία, η Αυστρία, η Μάλτα και το Λουξεμβούργο. Ειδικότερα, η Ιρλανδία, η Αυστρία, η Γαλλία, η Ελλάδα και το Λουξεμβούργο, εξέφρασαν την άποψη ότι η εν λόγω προσέγγιση είναι απολύτως λογική και δικαιολογημένη, σημειώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα σταλούν λανθασμένα μηνύματα προς την Τουρκία.

Επιφυλάξεις από Γερμανία, Ιταλία και Ολλανδία

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας επεσήμανε ότι η νέα κυβέρνηση της χώρας ανέλαβε πριν από λίγες ημέρες και χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να μελετηθεί το έγγραφο επιλογών το οποίο κυκλοφόρησε μόλις την περασμένη εβδομάδα, καθώς και οι επιπτώσεις των όποιων αποφάσεων ληφθούν. Με την προσέγγιση της Γερμανίας συμφώνησε η Ιταλία, ενώ η Ολλανδία εξέφρασε γενική επιφύλαξη ως προς το ενδεχόμενο λήψης των όποιων μέτρων.

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Ύπατος Εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων θα συζητήσει το θέμα με ειδική έμφαση στη σύσταση ειδικού καθεστώτος νομικών μέτρων προς όσους εμπλέκονται στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Αναγνώρισε, επίσης, την καταλυτική σημασία της υιοθέτησης τολμηρών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου για την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.