Tελευταια Νεα

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 13, 2021

Πρώην διπλωμάτης της Κίνας προειδοποιεί για «Αρμαγεδδώνα», αν οι ΗΠΑ ενωθούν με την Αυστραλία για την ΤαϊβάνΤον Σεπτέμβριο, η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, υπέγραψαν ένα σύμφωνο ασφαλείας που ονομάζεται AUKUS (από τα αρχικά των τριών χωρών), το οποίο θα βοηθούσε την κυβέρνηση της Αυστραλίας να αποκτήσει πυρηνικά υποβρύχια.

Η εν λόγω συμφωνία έρχεται εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας σχετικά με την επιθετικότητα του Πεκίνου στα στενά της Ταϊβάν, όπου πρόσφατα 150 πολεμικά αεροσκάφη παραβίασαν τη Ζώνη Ταυτοποίησης Αεράμυνας (ADIZ) του αυτοδιοικούμενου νησιού.

Το Σάββατο, ο υπουργός Άμυνας, Peter Dutton, δήλωσε στην εφημερίδα «The Australian» ότι θα ήταν «αδιανόητο» η Αυστραλία να μην βοηθήσει τις ΗΠΑ εάν οι τελευταίες κινηθούν για να υπερασπιστούν την Ταϊβάν.

«Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε πολύ ειλικρινείς ειδικά σε σχέση με αυτό. Να εξετάσουμε όλα τα γεγονότα και τις περιστάσεις χωρίς να δεσμευθούμε εκ των προτέρων, και ίσως υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν θα δεχόμασταν αυτήν την επιλογή (αλλά) δεν μπορώ να φανταστώ αυτές τις συνθήκες» είπε ο Dutton, σύμφωνα με το Reuters.

Οι ενέργειες της Κίνας στα στενά της Ταϊβάν αντικατοπτρίζουν τα σχέδια του προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, να προσαρτήσει το νησί έως το 2027 με στρατιωτική δύναμη, όπως απαιτείται.

Σε μια συνέντευξη στο «60 Minutes Australia», ο Βίκτορ Γκάο, ο οποίος υπηρέτησε ως μεταφραστής για τον ηγέτη της Paramount, Ντενγκ Σιαόπινγκ, είπε ότι όσοι εμποδίζουν τις προσπάθειες ενοποίησης είναι «καταδικασμένοι να αποτύχουν».

«ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΟΝΕΙΡΕΥΤΕΙΤΕ»

«Αν η Αυστραλία πάει να πολεμήσει μαζί με Αμερικανούς στρατιώτες εναντίον της προσπάθειας της Κίνας για επανένωση μεταξύ της ηπειρωτικής Κίνας και της Ταϊβάν, τότε μιλάτε για το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσατε να ονειρευτείτε» είπε ο Γκάο. «Ένας πόλεμος μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών θα κλιμακωθεί σύντομα και αυτός θα είναι Αρμαγεδδώνας».

Ο Γκάο, ο οποίος επί του παρόντος υπηρετεί ως αντιπρόεδρος του Κέντρο Διανόησης για την Κίνα και την Παγκοσμιοποίηση (CCG), είπε ότι η συμφωνία που είχε υπογράψει η Αυστραλία με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο την έκανε ουσιαστικά στόχο των πυρηνικών όπλων της Κίνας.

Οι ΗΠΑ και η Ταϊβάν δεν έχουν επίσημους διπλωματικούς δεσμούς. Ωστόσο, οι ΗΠΑ ενέκριναν τον νόμο για τις σχέσεις της Ταϊβάν το 1979, ο οποίος διατηρεί την «ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να αντιστέκονται σε κάθε προσφυγή στη βία ή άλλες μορφές εξαναγκασμού που θα έθεταν σε κίνδυνο την ασφάλεια ή το κοινωνικό ή οικονομικό σύστημα του λαού της Ταϊβάν».

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ

Οι εμπειρογνώμονες έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τον επικείμενο πόλεμο στα στενά της Ταϊβάν. Ο Αυστραλός γερουσιαστής, Jim Molan, πρώην υποστράτηγος του Αυστραλιανού Στρατού, πιστεύει ότι η Κίνα θα μπορούσε να «κινηθεί ανά πάσα ώρα και στιγμή».

«Βασικά, δεδομένης της δύναμης που έχουν τώρα στον στρατό τους, θα μπορούσαν να δράσουν ανά πάσα στιγμή από εδώ και πέρα» είπε ο Molan στην εκπομπή «60 Minutes». «Και αυτό είναι που με φοβίζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο» συνέχισε.

Ο Molan είπε ακόμη ότι πιστεύει πως το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα στοχεύει να είναι κυρίαρχο περιφερειακά, και ίσως ακόμη και παγκοσμίως. «Αυτό είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος. [Η Κίνα] πρέπει να απομακρύνει την Αμερική από τον δυτικό Ειρηνικό για να είναι κυρίαρχη σε αυτή την περιοχή. Τόσο απλό» είπε ο Molan.

« Προηγουμενη
Επομενη »