Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Κορoνοϊος – Έρευνα: Μικρότερος ο κίνδυνος θανάτου για όσους λαμβάνουν ορισμένα αντικαταθλιπτικά

Οι άνθρωποι που παίρνουν μια συγκεκριμένη κατηγορία αντικαταθλιπτικών, τους εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (ή SSRI), ιδ...






Οι άνθρωποι που παίρνουν μια συγκεκριμένη κατηγορία αντικαταθλιπτικών, τους εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (ή SSRI), ιδίως τη φλουοξετίνη (πωλείται με τις επωνυμίες Prozac και Ladose, μεταξύ άλλων), έχουν μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν από τη νόσο που προκαλεί ο κορονοϊός, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, η οποία βασίστηκε σε μια μεγάλη ανάλυση ιατρικών αρχείων από 87 κέντρα υγείας στις ΗΠΑ.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», έρχεται να προστεθεί σε άλλες ενδείξεις ότι τα αντικαταθλιπτικά αυτής της «οικογένειας» μπορεί να έχουν επωφελή δράση εναντίον των χειρότερων συμπτωμάτων της Covid-19, μολονότι αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί από μεγάλες κλινικές δοκιμές που ακόμη δεν έχουν γίνει.

Τι έδειξε η έρευνα

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, ανέλυσαν στοιχεία για 83.584 ενήλικες διαγνωσμένους με Covid-19, από τους οποίους οι 3.401 έπαιρναν αντικαταθλιπτικά τύπου SSRΙ.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έπαιρναν φλουοξετίνη, είχαν 28% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν από τη λοίμωξη του κορονοϊού. Όσοι έπαιρναν άλλο SSRI επίσης είχαν μικρότερη πιθανότητα θανάτου από Covid-19.

Γενικότερα, οι ασθενείς με Covid-19 που έπαιρναν κάποιο αντικαταθλιπτικό SSRI, είχαν κατά μέσο όρο 8% μικρότερο κίνδυνο θανάτου.

«Δεν μπορούμε να πούμε αν όντως τα εν λόγω αντικαταθλιπτικά φάρμακα επιφέρουν αυτό το αποτέλεσμα, αλλά η στατιστική ανάλυση δείχνει σημαντική συσχέτιση. Οι αριθμοί έχουν δύναμη», ανέφερε η αναπληρώτρια καθηγήτρια παιδιατρικής Μαρίνα Σιρότα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.