Tελευταια Νεα

Δευτέρα, Νοεμβρίου 15, 2021

Σε γενική ΠΑΡΑΚΡΟΥΣΗ τούρκοι στρατιωτικοί και ειδικοί: «Η Ελλάδα μπορεί να ρισκάρει ελληνοτουρκική κρίση» μετά τις συμφωνίες με ΗΠΑ-ΓαλλίαΜυρίζει “μπαρούτι” στην γειτονική Τουρκία για πιθανό σχέδιο αντίδρασης σε Α.Μεσόγειο και Κύπρο, μπροστά στον ορυμαγδό των εσωτερικών προβλημάτων, το επόμενο απροσδιόριστο διάστημα, για αυτό και Τούρκοι πρώην στρατιωτικοί και ειδικοί κάνουν σενάρια πιθανών στρατιωτικών επιχειρήσεων με επίκεντρο τα νησιά μας.

Οι ίδιοι μάλιστα στηλιτεύουν και την στενή συνεργασία της Ελλάδος με ΗΠΑ και Γαλλία, καθώς ο κλοιός σφίγγει γύρω από το καθεστώς Ερντογάν, και τα μη αποδεκτά σχέδια του.Ο Τούρκος Ακαδημαϊκός Καθ. Hasan Ünal δήλωσε: “Η Ελλάδα μπορεί να ρισκάρει μια βραχυπρόθεσμη σύγκρουση με την Τουρκία. Γιατί; Επειδή Αθήνα και Λευκωσία εξετάζουν το ενδεχόμενο επανέναρξης των δραστηριοτήτων έρευνας και γεώτρησης πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

( Οι Έλληνες) μπορούν να αντέξουν οικονομικά να φτάσουν τα χωρικά τους ύδατα στα 12 μίλια”.

Την σκυτάλη πήρε ο Ισμαήλ Χακί Πεκίν Τούρκος στρατηγός ε.α. που υπηρέτησε για πολλά χρόνια στις στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών, ενώ είναι μέλος διαφόρων αμυντικών ινστιτούτων στην χώρα.

“Ο οπλισμός των ελληνικών νησιών δεν είναι τόσο σημαντικός. Γιατί; Κάθε όπλο που τοποθετείται στα νησιά είναι στην πραγματικότητα σε απομόνωση.

Δεν νομίζω ότι θα συμβεί, αλλά σε έναν ελληνοτουρκικό πόλεμο, η Πολεμική Αεροπορία είναι τρομερά σημαντική, αλλά η Αεροπορία δεν μπορεί να επεκτείνει τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 12 μίλια”.

Ο Τούρκος υποστράτηγος Ali İhsan Gürcihan τόνισε: “Οι ΗΠΑ, που έχουν κάνει ολόκληρη την Ελλάδα μια στρατιωτική βάση, πραγματοποιούν ασκήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα με το Ισραήλ και τα ΗΑΕ.
Αν δούμε τη μεγάλη εικόνα, οι ΗΠΑ αυξάνουν τη δύναμη και την επιρροή τους στη γνωστή γεωγραφία της Μέσης Ανατολής συνολικά, μαζί με τη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο”.

Πρόκειται για διαπιστώσεις μπροστά σε μια νέα κατάσταση που συνιστά το ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα σε όλες τις πτυχές του, το οποίο έχει ανησυχήσει τους Τούρκους ειδικούς, που στηρίζουν το καθεστώς Ερντογάν, διότι οι υπόλοιποι είναι στην φυλακή.

Αυτή η περίοδο που διανύουμε πιθανότατα, "είναι η χειρότερη μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας αμέσως μετά τα γεγονότα του 1974 και την εισβολή στην Κύπρο".

Οι Τούρκοι για κάποιον απροσδιόριστο λόγο, καλλιεργούν “πολεμικά κλίμα” κατηγορώντας δήθεν την Ελλάδα για φιλοπολεμικές διαθέσεις, τις οποίες όμως έχουν μόνο αυτοί.

Την ίδια επίσης περίοδο, σύμφωνα με άρθρο μας, το αμερικανικό think tank 19FortyFive, αναρωτιέται και αυτό με σχετικό άρθρο, αν “είναι δυνατός ένας πόλεμος μεταξύ των δύο μελών του ΝΑΤΟ, Ελλάδας και Τουρκίας, αναλύοντας με ποιες στρατιωτικές δυνατότητες θα κλιμακώνονταν ταχύτατα η αντιπαράθεση.
pentapostagma.gr

« Προηγουμενη
Επομενη »