Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Το τεστ με το ζωγραφισμένο ρολόι για Αλτσχάιμερ και γνωστική εξασθένηση – Πώς γίνεται στο σπίτι

Το τεστ με το ρολόι είναι ένα απλό εργαλείο που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση νευρολογικών προβλημάτων, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και...




Το τεστ με το ρολόι είναι ένα απλό εργαλείο που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση νευρολογικών προβλημάτων, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας. Συχνά χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλες, πιο εμπεριστατωμένες εξετάσεις, αλλά ακόμα και όταν χρησιμοποιείται από μόνο του, μπορεί να προσφέρει μια χρήσιμη εικόνα για τη γνωστική ικανότητα ενός ατόμου.







Αλτσχάιμερ, άνοια και γνωστική εξασθένηση: Πώς γίνεται το τεστ με το ζωγραφισμένο ρολόι
Ο γιατρός (συχνά ψυχολόγος, ψυχίατρος, ή κοινωνικός λειτουργός) δίνει στον εξεταζόμενο ένα κομμάτι χαρτί με έναν προκαθορισμένο κύκλο πάνω του. Μετά του ζητά να σχεδιάσει τους αριθμούς στο ρολόι. Στη συνέχεια του λέει να ζωγραφίσει τους δείκτες του ρολογιού, ώστε αυτοί να υποδεικνύουν κάποια συγκεκριμένη ώρα. Εδώ ο κάθε ψυχίατρος μπορεί να ζητήσει όποια ώρα επιθυμεί. Αλλά συνήθως ζητούν από τον εξεταζόμενο να ζωγραφίσει τους δείκτες του ρολογιού στα 10 λεπτά μετά τις 11.

Μια άλλη μέθοδος είναι να δώσουμε απλά στον εξεταζόμενο ένα κενό κομμάτι χαρτί και να ζητήσουμε από τον ίδιο να σχεδιάσει ένα ρολόι που να δείχνει την εν λόγω ώρα. Κάποιοι ψυχίατροι σκοπίμως παραλείπουν τη λέξη «δείκτες» στις οδηγίες τους. Αυτό το κάνουν για να αποφύγουν να δώσουν στον εξεταζόμενο κάποιο στοιχείο για το τι πρέπει να συμπεριληφθεί στο σχέδιο.




Τα κρίσιμα λάθη ενός εξεταζόμενου στο τεστ με το ζωγραφισμένο ρολόι
Πρόσθετη έρευνα προσδιόρισε έξι χαρακτηριστικά σε αυτό το τεστ. Θεωρούνται σημαντικά για την επιτυχή αναγνώριση συμπτωμάτων από Αλτσχάιμερ ή/και τυχόν γνωστική εξασθένηση. Αυτά περιλαμβάνουν:

Λάθος αποτύπωση της ώρας
Απουσία δεικτών στο ζωγραφισμένο ρολόι
Απουσία αναγραφόμενων αριθμών (ωρών) στο ρολόι
Αλλαγή θέσεων στις θέσεις των αναγραφόμενων αριθμών (ωρών)
Επανάληψη ίδιων αριθμών (ωρών) στο ρολόι
Άρνηση να ζωγραφίσει το ρολόι και να αποτυπώσει την ώρα που του ζητήθηκε
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτά τα έξι σφάλματα ήταν προγνωστικά για τον εντοπισμό του Αλτσχάιμερ ή της άνοιας με βάση το τεστ του ρολογιού.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ: http://www.iatropedia.gr/psychiki-ygeia/altschaimer-anoia-kai-gnostiki-exasthenisi-test-zografismeno-roloi-pos-na-kanete-vids/84765/



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.