Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΟΥ ΝΑ ΧΑΘΕΙΤΕ... Βρετανία: Θύελλα αντιδράσεων για την έπαρση σημαίας του ψευδοκράτους σε δημαρχείο του Λονδίνου

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στη Βρετανία η έπαρση της σημαίας του ψευδοκράτους στον ιστό του δημαρχείου του Waltham Forest στο Βορει...







Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στη Βρετανία η έπαρση της σημαίας του ψευδοκράτους στον ιστό του δημαρχείου του Waltham Forest στο Βορειοανατολικό Λονδίνο το πρωί της Δευτέρας, με αφορμή την «επέτειο» της παράνομης μονομερούς ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Η ύψωση της σημαίας διοργανώθηκε από Τουρκοκύπριους δημοτικούς συμβούλους και πολίτες, με την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου. Ακολούθησαν αντιδράσεις από την οργανωμένη ομογένεια στη χώρα, από Βρετανούς πολιτικούς και από πολίτες.

Κατόπιν των αντιδράσεων και της επισήμανσης προς τον δήμο ότι πρόκειται για σημαία ενός παράνομου και μη διεθνώς αναγνωρισμένου καθεστώτος, η επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου του Waltham Forest Γκρέις Γουίλιαμς απολογήθηκε δημοσίως.

«Το δημοτικό συμβούλιο του Waltham Forest απολογείται για την προσβολή που προκάλεσε η έπαρση της σημαίας της Βόρειας Κύπρου, η οποία έχει πλέον απομακρυνθεί. Αποδεχόμαστε ότι αυτή παραμένει μία διαφιλονικούμενη περιοχή που δεν αναγνωρίζεται από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και δεν θα την υψώσουμε ξανά στο μέλλον», ανέφερε η δήλωση της συμβούλου Γουίλιαμς, σε σχέση με τη σημαία του ψευδοκράτους.

Το περιστατικό καταδίκασε με δήλωσή της και η βουλευτής βορείου Λονδίνου Τερέζα Βίλιερς. «Ήταν μία ανεύθυνη κίνηση που αγνοεί πολιτισμικές ευαισθησίες. Η αυτοαποκαλούμενη ‘ΤΔΒΚ’ δεν αναγνωρίζεται ως νόμιμη κυβέρνηση από τη διεθνή κοινότητα ή από τα δικαστήρια», τόνισε η Συντηρητική βουλευτής.

Η κα Βίλιερς συμπλήρωσε ότι η έπαρση αυτής της σημαίας σε δημαρχείο του βορείου Λονδίνου θα έχει προκαλέσει «πόνο και αναστάτωση» σε κατοίκους που εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους λόγω της τουρκικής εισβολής και κατοχής.

Σημείωσε επίσης ότι το περιστατικό μοιάζει με προσπάθεια εξασφάλισης αναγνώρισης «από την πίσω πόρτα» της παράνομης διοίκησης στο βορρά της Κύπρου και της έκνομης διχοτόμησης της Κύπρου.

Η κα Βίλιερς εξέφρασε επίσης ανακούφιση για τη διόρθωση της κατάστασης, καλώντας το δημοτικό συμβούλιο να μην επαναλάβει το λάθος.

Άμεση ήταν η αντίδραση και της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Πρόεδρος αυτής Χρίστος Καραολής και η Γραμματεία της παροικιακής οργάνωσης δήλωσαν ότι καθώς επισημαίνεται η συμπλήρωση 38 ετών από την παράνομη μονομερή ανακήρυξη του ψευδοκράτους, η σημαία της αυτοαποκαλούμενης «ΤΔΒΚ» «υψώθηκε κατά τρόπο απαράδεκτο» έξω από το δημαρχείο του Waltham Forest.

«Είναι οικτρό, χωρίς ευαισθησία και βαθιά προκλητικό για τους Κύπριους, καθώς και ασέβεια προς τη μακρόχρονη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου για την Κύπρο επί διαδοχικές βρετανικές κυβερνήσεις», ανέφερε.

Σημειώθηκε μάλιστα ότι το 1983 η βρετανική Κυβέρνηση αποδοκίμασε τη μονομερή ανακήρυξη και ως εκ τούτου είναι «αδικαιολόγητη» η έπαρση της συγκεκριμένης σημαίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.