Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η τουρκική λίρα συνεχίζει την κατρακύλα – Πτώση 9% μετά τις νέες δηλώσεις Ερντογάν

Η νέα πτώση της λίρας σημειώθηκε λίγο αφού ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπεραμύνθηκε των πρόσφατων μεγάλων μειώσεων επιτοκίων και δεσμε...







Η νέα πτώση της λίρας σημειώθηκε λίγο αφού ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπεραμύνθηκε των πρόσφατων μεγάλων μειώσεων επιτοκίων και δεσμεύθηκε να κερδίσει τον «οικονομικό πόλεμο ανεξαρτησίας», παρά την εκτεταμένες επικρίσεις και τις εκκλήσεις για αλλαγή πλεύσης.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος βυθίστηκε στο επίπεδο των 12,49 λιρών ανά δολάρια μετά από αλλεπάλληλα πτωτικά ρεκόρ στις τελευταίες 11 συνεδριάσεις. Έχει χάσει το 40% της αξίας της φέτος, με την πτώση της από την αρχή της περασμένης εβδομάδας να φθάνει το 20%.

Ο Ερντογάν έχει ασκήσει πίεση στην κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε έναν επιθετικό κύκλο χαλάρωσης που αποσκοπεί, όπως λέει, στην ενίσχυση των εξαγωγών, των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έχει φθάσει σχεδόν το 20% και η υποτίμηση του νομίσματος επιταχύνεται, διαβρώνοντας πολύ τα εισοδήματα των Τούρκων.

Ο πρώην υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας, Semih Tumen, o οποίος απομακρύνθηκε από τον Ερντογάν το περασμένο μήνα, ζήτησε μία άμεση επάνοδο σε πολιτικές που θα προστατεύουν την αξία της λίρας. «Αυτό το παράλογο πείραμα, το οποίο δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας, πρέπει να σταματήσει άμεσα και πρέπει να επανέλθουμε σε ποιοτικές πολιτικές που προστατεύουν την αξία της τουρκικής λίρας και την ευημερία των Τούρκων», έγραψε στο Twitter.

Η λίρα είναι το νόμισμα που έχει με διαφορά τη χειρότερη επίδοση στις αναδυόμενες αγορές φέτος, λόγω κυρίως της, όπως την αποκαλούν αναλυτές, απερίσκεπτης και πρόωρης νομισματικής χαλάρωσης. Σε σχέση με το ευρώ, το τουρκικό νόμισμα εξασθένισε στο νέο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ των 13,8815 λιρών.

Η απόδοση του 10ετούς τουρκικού ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε πάνω από το 21%, για πρώτη φορά από τις αρχές του 2019. Η τιμή των κρατικών ομολόγων με νόμισμα αναφοράς το δολάριο μειώθηκε πάνω από 1 σεντ στην αρχή της συνεδρίασης.

Καθώς η λίρα βούλιαζε, ο βασικός δείκτης μετοχών αυξανόταν 1% λόγω του ότι οι αποτιμήσεις τους έγιναν ξαφνικά φθηνές.

Αναλυτές ανέφεραν ότι έκτακτες αυξήσεις επιτοκίων θα χρειαστούν σύντομα, ενώ η φημολογία για ανασχηματισμό της κυβέρνησης, που θα περιλαμβάνει και τον υπουργό Οικονομικών, Lutfi Elvan, σταθμιζόταν επίσης.

Ο Ερντογάν υπερασπίστηκε την πολιτική σε συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Δευτέρας, δηλώνοντας ότι η πιο σφιχτή νομισματική πολιτική δεν θα μειώσει τον πληθωρισμό. «Απορρίπτω πολιτικές που θα συρρικνώσουν τη χώρα μας, θα την εξασθενίσουν, θα καταδικάσουν τον λαό μας στην ανεργία, την πείνα και τη φτώχεια», είπε ο Τούρκος πρόεδρος μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, προκαλώντας μία πτώση του νομίσματος αργά χθες το βράδυ.

Η Societe Generale ανέφερε χθες ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να προχωρήσει σε μία «έκτακτη» αύξηση τον επόμενο μήνα και να αυξήσει το βασικό επιτόκιο περίπου στο 19% στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022. «Οι κίνδυνοι είναι περισσότερο στην κατεύθυνση της υποτίμησης», δήλωσε αναλυτής της Generali Insurance Asset Management, προσθέτοντας ότι αναμένει η αναταραχή στην Τουρκία να έχει περιορισμένο αντίκτυπο σε άλλες αναδυόμενες αγορές και assets.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.