Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Αμυντική συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ: Σε ποιες περιοχές της χώρας δημιουργούν νέες βάσεις οι Αμερικανοί

Μετά την αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας, που για πρώτη φορά στη σύγχρονη ελληνική ιστορία περιλαμβάνει την εξαιρετικά σημαντική και ο...





Μετά την αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας, που για πρώτη φορά στη σύγχρονη ελληνική ιστορία περιλαμβάνει την εξαιρετικά σημαντική και ουσιαστική «ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής», σε συνδυασμό με την προμήθεια των πανίσχυρων γαλλικών φρεγατών Belh@rra, η Αθήνα προχωρά και στην ανανέωση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας MDCA.

Η συμφωνία πρόκειται να έχει πενταετή ισχύ, ενώ στη συνέχεια θα ανανεωθεί επ’ αόριστον. Αυτό θα βοηθήσει την αμερικανική πλευρά να εκταμιεύσει μεγαλύτερα κονδύλια προκειμένου να γίνουν επεμβάσεις στα σημεία/τοποθεσίες που θα περιλαμβάνει η συμφωνία.

Εκτός από τη Σούδα, την Αλεξανδρούπολη, το Στεφανοβίκειο, και τη Λάρισα όπου ήδη υπάρχει αμερικανκό ενδιαφέρον, οι δυο πλευρές συζητούν και για νησιωτικές βάσεις, ενδεχομένως και επεκτάσεις στις ήδη υπάρχουσες, με νέες υποδομές και εγκαταστάσεις, οι οποίες θα χρησιμοποιούνται και από τις δυο χώρες.

Αναγνωρίζοντας την Ελλάδα ως εταίρο ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, οι Αμερικανοί διευρύνουν ακόμα περισσότερο τη στρατιωτική συνεργασία τους με την Ελλάδα, δημιουργώντας μια ισχυρή ασπίδα απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό και τη λυκοφιλία Ερντογάν – Πούτιν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, την προσεχή Πέμπτη ο Νίκος Δένδιας και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν συνυπογράφουν στην Ουάσιγκτον τη νέα αμυντική συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ. Για την ελληνική διπλωματία η συγκεκριμένη συμφωνία χαρακτηρίζεται ύψιστης σημασίας, με την ελληνική πλευρά να επιθυμεί να σταλεί ένα δυναμικό μήνυμα από την Ουάσινγκτον προς την Άγκυρα, αναφορικά με τις επιθετικές ενέργειες σε Αιγαίο αλλά και Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.