Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Βγαίνει στο Οικόπεδο 10 η Κύπρος – Προχωρά η συνεργασία με ExxonMobil – Οι εκτιμήσεις για το κοίτασμα Γλαύκος και τις γεωτρήσεις

Στο μεγαλύτερο και πιο σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου, που έχει εντοπιστεί στην κυπριακή ΑΟΖ, ετοιμάζονται να μπουν τα γεωτρύπανα της αμ...





Στο μεγαλύτερο και πιο σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου, που έχει εντοπιστεί στην κυπριακή ΑΟΖ, ετοιμάζονται να μπουν τα γεωτρύπανα της αμερικανικής ExxonMobil και της Καταριανής εταιρείας πετρελαίου, παρά τις απειλές της Τουρκίας.

Oι εργασίες στο οικοπέδο 10 νοτιοδυτικά της Κύπρου, όπου βρίσκεται το κοίτασμα Γλαύκος, αναμένεται να ξεκινήσουν στο τέλος Νοεμβρίου.

Ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός ExxonMobil, σε επικοινωνία που είχε ο ΣΚΑΪ μαζί του, επιβεβαίωσε ότι προχωρά κανονικά τις πρόδρομες εργασίες και ότι όλα θα γίνουν βάσει χρονοδιαγράμματος.

Η ExxonMobil προγραμματίζει να αρχίσει την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο Οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, εντός του 2021.

Eφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των πετρελαϊκών εταιρειών, το κοίτασμα Γλαύκος περιέχει από 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου και μπορεί να φέρει σημαντικές οικονομικές αλλαγές λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Το οικόπεδο 10, είναι το μεγαλύτερο από τα κοιτάσματα της περιοχής (5 εως 8 τρισ. κυβικά πόδια).

«Η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλει με μία τραμπουκική συμπεριφορά το δόγμα της γαλάζιας πατρίδας. Οι απειλές, σε ό,τι αφορά το οικόπεδο 10, αποτελούν κενό γράμμα. Μιλάμε για την ExxonMobil, άρα καμία απειλή δεν πρόκειται να υλοποιηθεί. Ειδικά το συγκεκριμένο τεμάχιο δεν είναι καν εντός των τουρκικών διεκδικήσεων», ανέφερε ο καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Θεόδωρος Τσακίρης

Σύμφωνα με αναλυτές, οι απειλές της Τουρκίας δεν είναι ικανές να εμποδίσουν τα γεωτρύπανα, αφού το οικόπεδο 10 δεν εντάσσεται καν στο εύρος των μαξιμαλιστικών επιδιώξεων της Άγκυρας.

«Η Ευρώπη να καταλάβει πως πρέπει επιτέλους να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο και να μη βασίζεται στη Ρωσία. Τώρα είναι μία κατάλληλη στιγμή. Θα φέρει γεωπολιτικές αλλαγές», τόνισε ο διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

Μέχρι τις αρχές του νέου έτους, η αμερικανική ExxonMobil θα πραγματοποιεί κανονικά γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10, ενώ το 2022 εισέρχεται δυναμικά και η γαλλική Total στην Ανατολική Mεσόγειο, με τις γεωτρήσεις να πραγματοποιούνται στα οικόπεδα 6 και 7.

«Το κοίτασμα Γλαύκος στο οικόπεδο 10 είναι μεγαλύτερο από το κοίτασμα του τεμαχίου Αφροδίτη. Τα δύο σε συνδυασμό δημιουργούν ένα ισχυρό απόθεμα. Υπερεπάρκεια, ακόμα και για να λειτουργήσει ένας ολόκληρος αγωγός East Med, βασιζόμενος αποκλειστικά στα κυπριακά κοιτάσματα», επεσήμανε ο καθηγητής Τσακίρης.

Στις επόμενες πέντε εβδομάδες, το γεωτρύπανο αναμένεται να εμφανιστεί στο οικόπεδο 10.




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.