Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Νέοι τουρκικοί τσαμπουκάδες: Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω στην Α.Μεσόγειο-Τι ετοιμάζει η Άγκυρα;

Ένα πολύ σαφές μήνυμα για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έστειλε ο Τούρκος υπουργός ενέργειας Fatih Dönmez, λέγοντας προκλητικά ότι “δ...






Ένα πολύ σαφές μήνυμα για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έστειλε ο Τούρκος υπουργός ενέργειας Fatih Dönmez, λέγοντας προκλητικά ότι “δεν θα κάνουμε κανένα βήμα πίσω στην Α.Μεσόγειο”, εννοώντας σαφέστατα την Ελλάδα.

"Επικεντρωθήκαμε στην ανακάλυψη κοιτασμάτων στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι παραμελήσαμε την Μεσόγειο, αφού θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας στις περιοχές της δικής μας ναυτικής δικαιοδοσίας", τόνισε ο ίδιος προμηνύοντας σαφώς εξελίξεις με επιθετικές κινήσεις της Άγκυρας εντός της ελληνικής ΑΟΖ το επόμενο διάστημα.


Ο Fatih Dönmez, Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του Ερντογάν, δήλωσε ότι όταν το αποθεματικό φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε στη Μαύρη Θάλασσα θα ανέλθει στην υψηλότερη παραγωγική του ικανότητα το 2027, και θα καλύψει περίπου το ένα τρίτο των ετήσιων εγχώριων αναγκών της Τουρκίας.

"Δεν παραμελήσαμε τη Μεσόγειο, σχετικά με τις δραστηριότητες εξερεύνησης αερίου της Τουρκίας”, δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Οι δραστηριότητες εξερεύνησης φυσικού αερίου της Τουρκίας στην Α.Μεσόγειο, από την άλλη πλευρά, βρίσκονται στο παρασκήνιο τον τελευταίο καιρό.

Ο Dönmez τόνισε επίσης ότι : "έχουμε κάνει 8 γεωτρήσεις στην Α.Μεσόγειο για 2-3 χρόνια, και δεν βρήκαμε κάτι συγκεκριμένο, παρά μόνο κάποια κοιτάσματα που ήταν ασύμφορα οικονομικά. Οι σεισμικές μας μελέτες συνεχίζονται. Οι ΗΠΑ είναι μία από τις χώρες όπου η Τουρκία έχει εισάγει την μεγαλύτερη ποσότητα LNG τα τελευταία χρόνια. Αγοράζουμε επίσης από την Αφρική και την περιοχή του κόλπου. Η ποσότητα LNG που εισάγουμε μπορεί να αυξηθεί”.

Ουσιαστικά ο ίδιος μας δήλωσε ότι η Τουρκία έχει ήδη διεξάγει έρευνες στην περιοχή της Α.Μεσογείου αλλά δεν έχει ανακαλύψει αξιοποιήσιμα κοιτάσματα, για αυτό και οι τουρκικές προκλήσεις επικεντρώνονται ΝΑ της Κρήτης όπου πιθανών υπάρχουν τέτοια κοιτάσματα.

Τον Ιούνιο του 2021, ο υπουργός ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, έχει δηλώσει ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και εντός της ΑΟΖ της Κύπρου με μια σοβαρότατη αποκάλυψη, την οποία είχαμε φέρει στην δημοσιότητα, και η οποία θα φέρει πιθανόν το ελληνικό και το τουρκικό ναυτικό ακόμα πιο κοντά σε μια “συνάντηση” στην περιοχή μας.

Ο επικεφαλής του τουρκικού ινστιτούτου ναυτικών επιστημών και Τεχνολογιών Dokuz Eylul είχε αναφέρει το ζουμί του τι ετοιμάζει η τουρκική πλευρά.

«Οι υδρίτες μεθανίου θα είναι η κύρια πηγή ενέργειας στο εγγύς μέλλον. Είμαστε πλούσιοι σε υδρίτες, οι οποίοι θα αλλάξουν τη μοίρα των μελλοντικών γενεών", είχε αναφέρει ο ίδιος.


Ο Δρ Alpaslan Bayraktar, μιλώντας στο ίδιο συμπόσιο για την Ενέργεια, είχε τονίσει ότι η αλλαγή και ο μετασχηματισμός της ενέργειας παγκοσμίως, δημιούργησε ένα νέο οικονομικό μοντέλο και ότι πρέπει να εφαρμοστούν υποστηρικτικές ενεργειακές πολιτικές.

«Η Τουρκία μπορεί να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στη μεταφορά των πόρων υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου στην παγκόσμια αγορά. Όλοι όσοι θα συμφωνήσουν με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο θα έχουν ένα πλεονέκτημα", ανέφερε χαακτηριστικά.

Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Boğaziçi Καθ. Δρ. Gürkan Kumbaroğlu ζήτησε την διάθεση προϋπολογισμού για την εξόρυξη υδριτών μεθανίου.

Ο Δρ .Salih Saner επέστησε την προσοχή στο Αιγαίο: «Οι υδρογονάνθρακες πρέπει να οριοθετηθούν και να μεταφερθούν. Η Τουρκία θα πρέπει να γίνει κόμβος με αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, (Blue Stream, BTC, Turkakım, Kirkuk-Yumurtalık).

Οι πόροι των υδριτών μεθανίου στην Ανατολική Μεσόγειο δεν πρέπει να παραβλεφθούν, η πιθανότητα εκμετάλευσης των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο πρέπει να διατηρηθεί σε ημερήσια διάταξη, η γεωθερμική ενέργεια πρέπει να είναι ερευνητικό θέμα επίσης στο Αιγαίο”, είχε αναφέρει ο ίδιος.

Το ζήτημα αφορά την ξεκάθαρη προσπάθεια σύγκρουσης της Τουρκίας με την Ελλάδα με αφορμή την ενέργεια, την οποία τόσο απεγνωσμένα αποζητά το καθεστώς Ερντογάν, θέτοντας τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις πιθανόν λέμε σε εγρήγορση και πάλι το επόμενο μελλοντικό διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.