Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Αυτά είναι τα νέα θωρακισμένα οχήματα Μ1117 «Guardian» του Ε.Σ.-Το παρασκήνιο επιλογής 1200 οχημάτων από το ΓΕΣ

του Κώστα Σαρικά Οριστικό τέλος στο «σήριαλ» απόκτησης των μεταχειρισμένων θωρακισμένων οχημάτων Μ1117 «Guardian» δίνει το Γενικό Επιτελείο...







του Κώστα Σαρικά

Οριστικό τέλος στο «σήριαλ» απόκτησης των μεταχειρισμένων θωρακισμένων οχημάτων Μ1117 «Guardian» δίνει το Γενικό Επιτελείο Στρατού. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας το εξειδικευμένο κλιμάκιο αξιωματικών του ΓΕΣ αναχωρεί για τις ΗΠΑ προκειμένου να δει από κοντά και να επιλέξει έως και 1200 οχήματα για τις ανάγκες του Στρατού Ξηράς. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα αναμένονται το επόμενο διάστημα περίπου 50 M1117, όσα δηλαδή είχαν απομείνει από τα Αμερικανικά διαθέσιμα θωρακισμένα που βρίσκονταν σε Γερμανικό έδαφος και συγκεκριμένα στη βάση του Βισμπάντεν.

Είχε προηγηθεί ομολογουμένως ένα μεγάλο διάστημα καθυστερήσεων που οφείλονταν τόσο στην πανδημία της Covid-19 όσον αφορά την επίσκεψη των Ελλήνων αξιωματικών στις ΗΠΑ όσο και σε γραφειοκρατικά προβλήματα και κωλύματα στη διαδικασία εκδήλωσης επίσημου ενδιαφέροντος από την πλευρά της Αθήνας μέχρι να επέλθει συνεννόηση και συμφωνία με τους Αμερικανούς σχετικά με τα M1117 τα οποία βρίσκονταν ήδη σε Ευρωπαϊκό έδαφος.


Με αποτέλεσμα όταν το κλιμάκιο του ΓΕΣ τελικά επισκέφθηκε τη Γερμανία αρκετά από τα υπό διάθεση θωρακισμένα να έχουν ήδη παραχωρηθεί σε άλλες Συμμαχικές χώρες οι οποίες είχαν κινηθεί πιο γρήγορα. Κατά συνέπεια όσα M1117 απέμειναν να μην είναι οχήματα πρώτης επιλογής.

H προμήθεια των Αμερικανικών μεταχειρισμένων M1117 είχε εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή του κοινοβουλίου τον Δεκέμβριο του 2020 ωστόσο πέρασε σημαντικό διάστημα μέχρι να προχωρήσουν οι διαδικασίες που αφορούσαν είτε στην αποστολή της σχετικής LOA και την αποδοχή της και στη συνέχεια η επιτόπου παρουσία και επιλογή των οχημάτων.

Ωστόσο ο κύριος όγκος των «Guardian» τα οποία παραχωρούνται στην Ελλάδα βρίσκονται στις ΗΠΑ και εκεί στρέφει πλέον την προσοχή του το Γενικό Επιτελείο Στρατού προκειμένου να επιλέξει ότι καλύτερο υπάρχει για να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες σε θωρακισμένα τροχοφόρα αναγνώρισης αλλά και ελαφράς κρούσης που έχουν ανάγκη οι Μηχανοκίνητες Μονάδες Πεζικού και όχι μόνο.

Το «πράσινο» φως για την παραχώρηση των M1117 είχε ανάψει το Αμερικανικό Κογκρέσο αρχικά σε χαμηλή τιμή όμως η πίεση από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ είχε ως αποτέλεσμα την ένταξη του προγράμματος στο EDA και την δωρεάν παραχώρηση των οχημάτων με την Ελλάδα να επωμίζεται μόνο το κόστος μεταφοράς. Όμως επειδή πρόκειται όπως ενημέρωσαν οι Αμερικανοί για οχήματα χωρίς οπλισμό και συστήματα επικοινωνιών, το ΓΕΣ θα αναλάβει τον σχετικό εξοπλισμό τους. Με τα «Guardian» να φέρουν πολυβόλο M2HB Browning 0.50 ιντσών, δεύτερο ελαφρύ πολυβόλο 7,62 χλστ και εκτοξευτή βομβίδων MK19 διαμετρήματος 40 χλστ.

Πάντως το Γενικό Επιτελείο Στρατού φαίνεται ότι έχει αποφασίσει κάποια από τα οχήματα που θα παραλάβει να τα χρησιμοποιήσει ως οχήματα διοίκησης, τον μεγαλύτερο φυσικά αριθμό για αναγνώριση και ελαφρά κρούση ενώ έχει τη δυνατότητα εάν αφαιρέσει τον πυργίσκο να τα μετατρέψει και σε ΤΟΜΠ για μεταφορά 8 ατόμων επιπλέον των τεσσάρων που αποτελούν το πλήρωμα. Επίσης θεωρείται δεδομένο ότι ένας αριθμός «Guardian» θα χρησιμοποιηθεί ως ανταλλακτικά. Τα M1117 θα αναπτυχθούν σε Μονάδες του Δ ΣΣ στη Θράκη και της ΑΣΔΕΝ στα νησιά του Αιγαίου.
ΠΗΓΗ: newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.