Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Προς έκτακτα μέτρα για το καλοκαίρι εν μέσω έξαρσης της επιδημίας - Η δύσκολη εξίσωση και οι αποφάσεις

Σε εξίσωση για δυνατούς λύτες εξελίσσεται το ζήτημα της αντιμετώπισης της νέας έξαρσης της επιδημίας. Τη στιγμή που κάποιοι επιστήμονες υπο...





Σε εξίσωση για δυνατούς λύτες εξελίσσεται το ζήτημα της αντιμετώπισης της νέας έξαρσης της επιδημίας. Τη στιγμή που κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ήδη βρισκόμαστε στο τέταρτο κύμα και τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται διαρκώς, με παράλληλη εξάπλωση της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης "Δέλτα", κυβέρνηση και ειδικοί καλούνται να τηρήσουν τις λεπτές ισορροπίες και να πάρουν αποφάσεις για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση εν μέσω της κορύφωσης της τουριστικής σεζόν. 

Και αυτό γιατί αποτελεί ζητούμενο αφενός η επιστροφή σε ρυθμούς κανονικότητας και η ανάκαμψη της οικονομίας με κινητήριο μοχλό τον τουρισμό και αφετέρου η αντιμετώπιση της κατάστασης με την πανδημία, που παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις. Η λήψη έκτακτων μέτρων για το καλοκαίρι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη με βάση τα έως τώρα στοιχεία, παρόλο που δεν υπήρξαν επίσημες ανακοινώσεις στην ενημέρωση της Πέμπτης. Βασικά "αγκάθια" αποτελούν η διασκέδαση και οι μετακινήσεις προς και από τα νησιά για τις καλοκαιρινές διακοπές. Οι ειδικοί συνεδρίασαν την Πέμπτη προκειμένου να αξιολογήσουν την επιδημιολογική κατάσταση και στο τραπέζι βρέθηκε, μεταξύ άλλων, και το ενδεχόμενο να ζητείται αρνητικό rapid test κατά την επιστροφή των ανεμβολίαστων τουριστών από τα νησιά.

Από τη στιγμή που δεν έγιναν ανακοινώσεις στην ενημέρωση, φαίνεται πως δεν υπήρξαν αποφάσεις επί του ζητήματος, ενώ σύμφωνα με τα όσα διευκρίνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς θα πρέπει πρώτα να εξεταστούν οι δυνατότητες που υπάρχουν ώστε να γίνονται rapid test στα νησιά, προτού ληφθούν οι τελικές αποφάσεις και στη συνέχεια ανακοινωθούν. Όσον αφορά στους χώρους διασκέδασης και ψυχαγωγίας, πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο οι κλειστοί χώροι σε μπαρ, κλαμπ και κέντρα διασκέδασης να ανοίξουν αργότερα και όχι στις 15 Ιουλίου, όπως ήταν προγραμματισμένο μέχρι πρότινος. Ακόμη ένα σενάριο, που φαίνεται ότι βρίσκεται στο τραπέζι, είναι οι κλειστοί χώροι να ανοίξουν μεν στις 15 Ιουλίου, αλλά να επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους πολίτες. Ειδικοί και κυβέρνηση φαίνεται πως επεξεργάζονται τα μέτρα που θα ληφθούν και πληροφορίες του mega αναφέρουν πως πιθανόν κάποια να ανακοινωθούν την προσεχή Δευτέρα, ώστε να γνωρίζουν τόσο οι ταξιδιώτες όσο και οι επιχειρηματίες τι θα συμβεί, πότε και πώς. Δεν αποκλείεται, επίσης, η λήψη στοχευμένων μέτρων σε περιοχές που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα, σε σχέση με τα κρούσματα και τις συρροές.

Την ίδια ημέρα, δηλαδή τη Δευτέρα, είναι πιθανόν να γίνουν και οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ. Σε πρώτη φάση, φαίνεται πως θα ανακοινωθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών και όσων εργάζονται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Όπως αναφέρεται, όσοι δεν εμβολιαστούν δεν θα απολυθούν αλλά θα μεταφερθούν σε άλλες υπηρεσίες που δεν θα έχουν επαφή με το κοινό. Για αργότερα, τον Αύγουστο ή στις αρχές του Σεπτέμβρη, φαίνεται πως μετατίθεται η συζήτηση για τους εκπαιδευτικούς.

Τα κρούσματα και η επιδημιολογική εικόνα

Την Πέμπτη τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού ξεπέρασαν τα 2.000, γεγονός που εντείνει την ανησυχία. Ανακοινώθηκαν συγκεκριμένα 2.107 νέα κρούσματα κορονοϊού σε ένα 24ωρο. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι επιβεβαιώθηκαν 1.296 νέα κρούσματα από μεταλλάξεις που αφορούν στην περίοδο 01 Μαΐου 2021 έως 02 Ιουλίου 2021. Απ' αυτά τα 67 αφορούν στην ινδική μετάλλαξη, γνωστή και ως "Δέλτα". Περιγράφοντας την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως βρισκόμαστε πλέον αντιμέτωποι με μία έξαρση της επιδημίας, με κύριο χαρακτηριστικό τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στους νέους. Η καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας σημείωσε ότι "πολλές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας εμφανίζουν αυξητική τάση της επιδημίας. Στο επίκεντρο της επιδημίας η Αττική, η Κρήτη και το Βόρειο Αιγαίο. Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων μειώθηκε ακόμη περισσότερο στα 23 έτη. Δηλαδή, μειώθηκε κατά σχεδόν μία δεκαετία μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες. Το 75% των κρουσμάτων αφορά σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 34 ετών, ενώ ο κύριος όγκος των νέων κρουσμάτων αφορά στις ηλικίες 15-24 ετών. Όμως αρχίζουμε να βλέπουμε μία μικρή αύξηση στους ενήλικες 35-55 ετών ενώ ευχάριστο είναι ότι δεν βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων σε ενήλικες άνω των 65 ετών" είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους παράγοντες που συνετέλεσαν στην έκρηξη των κρουσμάτων και αυτοί είναι " η χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους μας, λόγω εφησυχασμού αλλά και διαφορετικής διάθεσης λόγω διακοπών, που ήρθε να συνδυαστεί με τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα σε κάποιες περιοχές της χώρας". Όπως είπε ακόμη "ο συνωστισμός, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νυχτερινής διασκέδασης φαίνεται να έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αλλαγή της εικόνας" και αναφέρθηκε στην αύξηση των τεστ στις δομές υγείας. "Ο αυξημένος αριθμός των τεστ συνέβαλε στην καταγραφή αυτού του αυξημένου αριθμού περιστατικών" σημείωσε και πρόσθεσε πως "παρατηρείται σημαντική αύξηση του δείκτη θετικότητας στα τεστ που γίνονται σε δομές υγείας διπλασιάστηκε μέσα σε μία εβδομάδα και σήμερα είναι στο 2,46%. Σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο ο δείκτης θετικότητας που αποτυπώνεται είναι σημαντικά υψηλότερος". Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στη χώρα μας αυξήθηκε σημαντικά στα 9.000 σε μόλις μια εβδομάδα, ενώ στην Αττική έχουμε 4.000 ενεργά κρούσματα με διάμεση ηλικία τα 22 έτη, διευκρίνισε.



Σχετικά με τον εμβολιασμό είπε: "Ο εμβολιασμός σημαντικού ποσοστού συμπολιτών μας μεγάλης ηλικίας έχει αποτέλεσμα να μειωθεί ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευόμενων ασθενών. Σήμερα 1 στους 3 νοσηλευομένους αφορά σε νεότατους ανθρώπους ηλικίας 25-55 ετών" και σημείωσε ότι κανείς δεν είναι άτρωτος αναφέροντας ότι την εβδομάδα που μας πέρασε διπλασιάστηκε το ποσοστό των νοσηλευόμενων ασθενών ηλικίας μικρότερης των 24 ετών, από 5% στο 9%".

"Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων αποκλειστικά και μόνο χάρις στην αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη των ατόμων μεγάλης ηλικίας η πανδημία έχει αλλάξει πρόσωπο και η νόσος αφορά σε άτομα μικρότερης ηλικίας που νοσούν στο σπίτι" είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Επίσης, τόνισε ότι "πιστεύουμε ότι το τέταρτο κύμα θα είναι διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα. Πιστεύουμε ότι δεν θα ακολουθήσει έκρηξη στις νοσηλείες λόγω της ασπίδας προστασίας που έχουν οι εμβολιασμένοι που ακόμη και αν νοσήσουν θα νοσήσουν πιο ελαφρά σημείωσε και αναφέρθηκε στα στοιχεία που έχουν από το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ".

"Σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη όπως είναι ο νότιος τομέας των Αθηνών όπου η εμβολιαστική κάλυψη έχει ξεπεράσει το 60% και μάλιστα σε κάποιους δήμους φθάνει και του 70%, η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων αφορά σε νέους 15-19 ετών και δεν έχουμε παρατηρήσει διασπορά σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Αντίθετα, στη Δυτική Αττική, όπου η εμβολιαστική κάλυψη υπολείπεται σημαντικά, σχεδόν αυτόματα η πανδημία μεταδόθηκε σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας... Ο κίνδυνος νόσησης είναι σημαντικά υψηλότερος γι' αυτούς που διαμένουν σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη όπου και η πανδημία θα εξαπλωθεί πολύ πιο γρήγορα" είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Για τη μετάλλαξη "Δέλτα"

Ακολούθως αναφέρθηκε στη μετάλλαξη Δέλτα στη χώρα μας: "Μέχρι προχθές είχαν ταυτοποιηθεί 121 δείγματα που φέρουν το στέλεχος Δέλτα. Η διασπορά αφορά σε νέα άτομα αφού το 70% των στελεχών Δ απομονώθηκαν από άτομα ηλικίας μικρότερης των 40 ετών. Το 84% αφορούν σε άτομα ελληνικής εθνικότητας, μόλις 14% των κρουσμάτων είχαν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση ενώ 7% είχαν λάβει δύο δόσεις εμβολίου. Η πλειοψηφία των ασθενών αυτών είχαν συμπτώματα, ενώ 13% των κρουσμάτων με μετάλλαξη Δ χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Όμως, κανείς από αυτούς που νοσηλεύτηκαν με μετάλλαξη Δέλτα δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένος" διευκρίνισε η κυρία Παπαευαγγέλου που τόνισε πως πρωτεύων στόχος είναι η εντατικοποίηση της εμβολιαστικής κάλυψης όλων των πολιτών άνω των 50 ετών.


---------------

✝️✝️✝️ΤΑ ΓΕΡΑ ΔΕΝΤΡΑ ΠΕΤΡΟΒΟΛΑΝΕ

Η Ομάδα «φίλοι εφημερίδας Στόχος» διεγράφη από το Facebook... Κάνε λάϊκ στη νέα ομάδα και προσκάλεσε τους Ελληνόψυχους φίλους σου https://www.facebook.com/groups/filoistoxou2 ✝️✝️✝️

--------------

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.