Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Τουρκικές εθνικιστικές φαντασιώσεις... To μήνυμα είναι «Είμαστε έτοιμοι να σας κατακτήσουμε ξανά»…

   Τουρκικές εθνικιστικές φαντασιώσεις και “διευρυμένοι χάρτες της Τουρκίας” Το Μισβάκ το πιο γνωστό χιουμοριστικό περιοδικό των ακραίων ισ...




  


Τουρκικές εθνικιστικές φαντασιώσεις και “διευρυμένοι χάρτες της Τουρκίας” Το Μισβάκ το πιο γνωστό χιουμοριστικό περιοδικό των ακραίων ισλαμιστών στην Τουρκία, την περασμένη εβδομάδα δημοσίευσε ένα χάρτη της διευρυμένης Τουρκίας, με το σχόλιο “Αν χρειάζεται ένας χάρτης, θα τον σχεδιάσουμε εμείς” .

Ο “νέος χάρτης της Τουρκίας” του Μισβάκ, εκτός από την πραγματική τουρκική επικράτεια περιλαμβάνει μέρος της βαλκανικής Χερσονήσου όπως και το βόρειο Ιράκ. Υπήρξαν διάφορες αντιδράσεις στα τουρκικά media σχετικά με αυτόν και άρχισε μία νέα συζήτηση σχετικά με την νεο-οθωμανική και επεκτατική εξωτερική πολιτική του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ.

Ο επίκουρος καθηγητής Ανθρωπολογικών και Μεσογειακών σπουδών στο πανεπιστήμιο του Μιζούρι Δρ. Νίκος Μιχαηλίδης, πιστεύει ότι ο χάρτης του περιοδικού είναι ένα τυπικό εργαλείο προπαγάνδας της επεκτατικής ιδεολογίας που προωθείται από το ακραίο και ακροδεξιό κίνημα στην Τουρκία.

Σε τηλεφωνική συνέντευξη που έδωσε ο Μιχαηλίδης προς το Turkish Minute δήλωσε πως “Δυστυχώς αυτό δεν είναι μία περιθωριακή κίνηση αλλά μία mainstream κίνηση. Αυτές οι αντιλήψεις δεν εκπροσωπούνται μόνο στο κοινοβούλιο με τουλάχιστον τρία κόμματα αλλά είναι επίσης παρούσες παντού στην κρατική γραφειοκρατία. Με τέτοιου είδους χάρτες και τη σχετική ρητορική εκφράζουν μία περίεργη ισλαμικό-εθνικιστική και ιμπεριαλιστική νοσταλγία που απειλεί όλους τους γείτονες της Τουρκίας, όπως και την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής μας”

Το Μισβάκ στο οποίο ο ισλαμισμός προβάλλεται ως η πρωταρχική ιδεολογική θέση, δεν διστάζει να κοινοποιεί τον επίσημο λόγο του κόμματος ΑΚΡ, ενώ επιπλέον συμβάλλει στην καλλιέργεια των “ηγεμονικών σχεδίων” του ΑΚΡ. Επιπρόσθετα, οι διανοούμενοι, διαδηλωτές, αντιπολιτευόμενα πολιτικά κόμματα, φεμινίστριες, σύγχρονες γυναίκες, LGBTK+ και οι πολιτικοί των ξένων χωρών, απεικονίζονται πάντοτε ως “εχθροί της τουρκικής κοινωνίας”. Αυτές οι ομάδες πάντοτε παρουσιάζονται ως απάνθρωπες και δαιμονοποιούνται από το περιοδικό Μισβάκ, ενώ συχνές είναι οι ρατσιστικές, μισογύνικες, ομοφοβικές, αντισημιτικές και αντιχριστιανικές αναπαραστάσεις.

Ο καθηγητής Μεχμέτ Εφέ Τσαμάν, από το τμήμα Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Μεμόριαλ του Νewfoundland συμφωνεί πως η καρικατούρα του Μισβάκ, προπαγανδίζει το νέο-οθωμανισμό και τον επεκτατισμό και πιστεύει ότι ο χάρτης είναι μία απάντηση στην επίσκεψη του Πάπα στο ιρακινό Κουρδιστάν

Ο Τσαμάν μιλώντας στο Τurkish Μinute είπε : “Αυτό το καρτούν δεν είναι τυχαίο. Ισλαμιστική και εθνικιστικοί κύκλοι που μισούν την ιδέα του Κουρδιστάν, θεωρούν την επίσκεψη του Πάπα ως πρόκληση. Η κυριαρχία των Κούρδων και η διεθνής αναγνώριση του Κουρδιστάν είναι ο χειρότερος εφιάλτης τους. Υπό αυτή την έννοια το καρτούν είναι ένα μήνυμα που με τη δική τους γλώσσα λέει πως “Μην παίζετε μαζί μας εμείς είμαστε Οθωμανοί και πολύ ένδοξοι. Θα πάρουμε εκείνη τη γη από τους εχθρούς”.

Σύμφωνα με τον Μιχαηλίδη η εξάπλωση της στρατιωτικής και επεκτατικής προπαγάνδας στη χώρα είναι σημάδι ότι το κράτος δεν θέλει να συμβιβαστεί με τους Κούρδους και να βρει μία δημοκρατική και μέσω διαλόγου λύση, για το κουρδικό πρόβλημα στην Τουρκία και το βόρειο Ιράκ.
….
Στέλνουν ένα μήνυμα βασικά στους Κούρδους και τους Έλληνες, μήνυμα το οποίο είναι πως “Είμαστε έτοιμοι να σας κατακτήσουμε πάλι”
……

Ο Ερντογάν έχει μηδενική ανοχή στα ευρωπαϊκά χιουμοριστικά περιοδικά αλλά το Μισβάκ που τον Μάρτιο του 2012, είχε μισό εκατομμύριο ακόλουθους στο facebook και περίπου 94.000 στο twitter νιώθει ελεύθερο στην Τουρκία, να χαρακτηρίζει τους χριστιανούς, τους Κούρδους και τους αλεβίτες ως “τρομοκράτες και άπιστους”.

Ο λόγος του Μισβάκ έχει ομοιότητες με τις πολιτικές του κόμματος ΑΚΡ και ιδεολογίες που προωθούνται στο περιοδικό είναι κυρίως ο ισλαμισμός ο εθνικισμός και ο νεο-οθωμανισμός.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Τσαμάν η τουρκική κοινωνία δεν είχε ποτέ αντιπαράθεση με τον οθωμανικό επεκτατισμό και οι Τούρκοι δεν καταλαβαίνουν ότι η κατακτημένες περιοχές ήταν “γη κάποιου”.
” Υπάρχει η αντίληψη ότι οι Έλληνες, Σέρβοι, Βούλγαροι, Αλβανοί, Ρουμάνοι και Ούγγροι στη Δύση όπως και οι Άραβες Κούρδοι, Ασσύριοι και Αρμένιοι στην Ανατολή, έπρεπε να ζήσουν υπό την κυριαρχία των Τούρκων. Σύμφωνα με τους Τούρκους η τουρκική κυριαρχία ήταν το καλύτερο πράγμα που συνέβη ποτέ σε άλλους ανθρώπους. Οι Τούρκοι είχαν το δικαίωμα να ιδρύσουν το έθνος-κράτος τους, αλλά οι άλλοι δεν το είχαν”.

Ο Δρ. Μιχαηλίδης πιστεύει ότι το καθεστώς Ερντογάν προσπαθεί να παρουσιάσει τον εαυτό του ως ηγέτη του μουσουλμανικού κόσμου και ότι λειτουργώντας έτσι το καθεστώς προσπαθεί να αυξήσει την εσωτερική του υποστήριξη και νομιμοποίηση.

Ο Μιχαηλίδης δήλωσε : “Αυτή η ρητορική δεν προωθείται μόνο από το ΑΚΡ, αλλά και από το κόμμα ΜΗΡ όπως και από μέλη άλλων κομμάτων που προσποιούνται ότι είναι δημοκρατικά. Διακρίνεται ότι αυτή η πολιτική είναι κρατική πολιτική και όχι κομματική. Το τουρκικό καθεστώς αντί να ξεκινήσει διάλογο με τους Κούρδους και να τους αποδεχτεί ως ίσους πολίτες και να τους δώσει τα δικαιώματά τους χρησιμοποιεί στρατιωτική ισχύ για να τους για να εξοντώσει αυτούς που θεωρεί ως αντιπάλους του”
…..
Ο Δρ. Γκιοκχάν Μπατζίκ που διδάσκει στο τμήμα πολιτικής και ευρωπαϊκών σπουδών στο πανεπιστήμιο Πάλατσκι της Τσεχίας, πιστεύει ότι η τουρκική κοινωνία έχει εμμονή με την ιδέα της επικρατείας. Δήλωσε : “Πιστεύουν ότι αν κυριαρχήσεις σε ένα μεγαλύτερο έδαφος, αυτό σημαίνει ότι η δύναμή σου επεκτείνεται. Σύμφωνα με αυτή την άποψη η κατάρρευση της οθωμανικής αυτοκρατορίας ήταν μία τεράστια αδικία για τους Τούρκους και τώρα οι ισλαμιστές επιχειρούν να “επισκευάσουν” την ιστορία και να αναζωογονήσουν την οθωμανική αυτοκρατορία”.
…..
Ο καθηγητής Τσαμάν πιστεύει ότι η κατοχή μεγαλύτερης γης είναι το μόνο μετρό επιτυχίας ή φτώχειας στην Τουρκία και δηλώνει πως “Η απουσία δημοκρατίας και κράτους δικαίου δεν ανησυχεί τους ανθρώπους και αυτό είναι τραγωδία. Ας αφήσουμε στην άκρη τα κινούμενα σχέδια του Μισβάκ και ας δούμε την Τουρκία. Η Τουρκία γίνεται η ίδια μία γελοιογραφία και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα.

Ο Δρ. Μιχαηλίδης υπογραμμίζει την επιθετική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και τις παράνομες πρακτικές στη χώρα λέγοντας : ” η Τουρκία προς το παρόν επιτίθεται σε όλους τους γείτονες της και αρνείται να διαπραγματευτεί σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο βάσει του διεθνούς δικαίου. Το καθεστώς αποσταθεροποιεί την περιοχή. Η Τουρκία έχει μία μιλιταριστική και επεκτατική ατζέντα, ωστόσο η Ελλάδα δεν είναι Συρία η Ιράκ και κανείς στην Ανατολική Μεσόγειο δεν θα αποδεχθεί πότε τις τουρκικές εθνικιστικές φαντασιώσεις. Το καθεστώς βάζει την Τουρκία σε μεγάλες περιπέτειες που μου θυμίζουν την περίοδο του μεσοπολέμου”.tourkikanea.gr 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.