Tελευταια Νεα

Κυριακή, Μαρτίου 14, 2021

Νέα μπάτσα στην Άγκυρα... Ο Καναδάς διερευνά την απάτη του Τούρκου ΥΠΕΞ σχετικά με τα drone


  


Η κοινοβουλευτική επιτροπή του Καναδά διερευνά πως η εταιρεία L3Harris Wescam εμφανίστηκε σε drone που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις στο πλευρό το Αζερμπαϊτζάν

Η Τουρκία πίεσε τον Καναδά να εγκρίνει την εξαγωγή εξαρτημάτων των drone αναγκαίων για διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων που αργότερα χρησιμοποιήθηκε στη σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν.

Τα έγγραφα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που κοινοποιήθηκαν στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων δείχνουν ότι η Τουρκία πίεσε την Οτάβα για να επιτρέψει την αποστολή των λίαν κρίσιμων απαρτίων για την λειτουργία των drone, με το επιχείρημα ότι ήταν απαραίτητο να προστατευθούν οι άμαχοι στη βορειοδυτική επαρχία Idlib της Συρίας.Η Οττάβα εξέδωσε άδειες εξαγωγής για την Τουρκία πέρυσι αναφορικά με τα μέσα πρόσκτησης στόχων παρά το εμπάργκο όπλων, μετά από διαβεβαιώσεις από τούρκους αξιωματούχους ότι ο εξοπλισμός θα χρησιμοποιηθεί μόνο για την προστασία των αμάχων που δέχονται επίθεση στη Συρία, σύμφωνα με έγγραφα που αποκάλυψε πρόσφατα οι The Globe and Mail reports

Στις 6 Μαΐου 2020, υπόμνημα της Μάρτα Μόργκαν, αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, συνιστά στον υπουργό εξωτερικών τότε Φρανσουά-Φίλιπ Σαμπάν να επιτρέψει την εξαγωγή απαρτίων της Wescam στους Τούρκους. Στο υπόμνημα, η κα Morgan είπε ότι αυτό αντιπροσωπεύει μια περίπτωση «εξαιρετικών περιστάσεων».

Η Τουρκία είναι σύμμαχος του Καναδά στο ΝΑΤΟ αλλά τον Οκτώβριο του 2019, η Οτάβα σταμάτησε τη διαδικασία έγκρισης νέων αδειών εξαγωγής για την αποστολή στρατιωτικών συστημάτων στην Τουρκία, επικαλούμενη τη «στρατιωτική εισβολή της Άγκυρας στη Συρία».

Τον Απρίλιο του 2020, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κυκλοφόρησε μια δημόσια προειδοποίηση ότι οι μελλοντικοί εξαγωγείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα αιτήματα για αποστολή στρατιωτικών υλικών της Ομάδας 2 θα απορριφθούν. Η ομάδα 2 είναι μια εκτεταμένη κατηγορία που περιλαμβάνει πολλά στρατιωτικά υλικά τα περισσότερα εκ των οποίων θεωρούνται οπλικά συστήματα

Ωστόσο, οι Παγκόσμιες Υποθέσεις πίεσαν τον κ. Champagne για να επιτρέψει εξαίρεση για ανθρωπιστικούς λόγους.

«Με βάση τις διαβεβαιώσεις που σας έδωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Καναδοί αξιωματούχοι έχουν αξιολογήσει ότι προορίζονται για χρήση για να βοηθήσουν στην προστασία των αμάχων στο Idlib», έγραψε η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Ζητήθηκε σχόλιο για τα παραπάνω, από την η τουρκική πρεσβεία στην Οτάβα υπερασπίστηκε τη συμπεριφορά της.

«Δεν θα βιαστούμε να σχολιάσουμε τα έγγραφα που κυκλοφόρησαν… θα αναλυθούν εν ευθέτω χρόνω», δήλωσε η τουρκική διπλωματική αποστολή σε δήλωσή της στο The Globe and Mail.

Η πρεσβεία είπε ότι ο Καναδάς πρέπει να σταματήσει να εμποδίζει τις εξαγωγές σε σύμμαχο. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι περιορισμοί στις άδειες εξαγωγής ελεγχόμενων αγαθών και τεχνολογίας στην σύμμαχο χώρα του ΝΑΤΟ Τουρκία είναι αδικαιολόγητοι και παραπλανητικοί. 

Η Τουρκία τηρεί σχολαστικά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα πρότυπα του ΝΑΤΟ."

Τα παραπάνω απάρτια της Wescam, με έδρα το Burlington, Ont., είχαν εγκριθεί για εξαγωγή μόνο στην Τουρκία.Τα Drones έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις πρόσφατες μάχες του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και η κοινοβουλευτική επιτροπή του Καναδά διερευνά πως η διαβαθμισμένη τεχνολογία απεικόνισης του Καναδά που παράγει η εταιρεία L3Harris Wescam εμφανίστηκε σε drone που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις στο πλευρό το Αζερμπαϊτζάν.pentapostagma.gr
« Προηγουμενη
Επομενη »