Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Νέα εγκεφαλικά στην τουρκία...!!! Η αμερικανική CENTCOM ευχήθηκε «ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ» για το Νεβρόζ – Κουρδική Πρωτοχρονιά

   Η Κεντρική Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών (United States Central Command, USCENTCOM ή CENTCOM) πρέπει να προκάλεσε νέα εγκεφαλικά στο τ...





  



Η Κεντρική Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών (United States Central Command, USCENTCOM ή CENTCOM) πρέπει να προκάλεσε νέα εγκεφαλικά στο τουρκικό καθεστώς ευχόμενη με ανάρτησή της στο Twitter για την Εαρινή Ισημερία στους Κούρδους, που συμπίπτει με την κουρδική Πρωτοχρονιά, το Νεβρόζ.

Η περιοχή ευθύνης CENTCOM περιλαμβάνει χώρες της Μέσης Ανατολής, τμήματα της βόρειας Αφρικής και της Κεντρικής Ασίας.

Είναι το επιτελείο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων για όλη αυτή την περιοχή.

Το Νεβρόζ είναι η πρωτοχρονιά των ιρανικών εθνών, οι Κούρδοι είναι ιρανικό έθνος, είναι οι αρχαίοι Μηδοί.

Έχει προέλευση από τη θρησκεία του Ζωροαστρισμού.

Γιορτάζεται για πάνω από 3.000 χρόνια στη Δυτική Ασία, την Κεντρική Ασία, τον Καύκασο, τη Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια.

Σήμερα για τους περισσότερους είναι μία κοσμική γιορτή η οποία γιορτάζεται σε χαρούμενο κλίμα (παρόμοιο με το πρωτοχρονιάτικο κλίμα του δυτικού πολιτισμού) από ανθρώπους πολλών διαφορετικών θρησκειών, αλλά παραμένει μια ιερή ημέρα για τους Ζωροαστριστές.

Το Νεβρόζ είναι η ημέρα της Εαρινής Ισημερίας και σηματοδοτεί την αρχή της άνοιξης στο βόρειο ημισφαίριο.

Η λέξη αντλεί την προέλευσή της από την αβεστική λέξη «nava» (καινούργιος) και «rəzaŋh» (μέρα/ φως της μέρας).

Στην Τουρκία το Νεβρόζ, όπου οι Κούρδοι το γιορτάζουν ανάβοντας μεγάλες φωτιές (πυρολατρεία – ηλιολατρεία), συνέβαλε ουσιαστικά στην αποκατάσταση της κουρδικής εθνικής ταυτότητας και πολλοί εορτασμοί έγιναν αφορμές πατριωτικών εκδηλώσεων που καταστέλλονταν άγρια από το τουρκικό κράτος.

Οι γιορτές της Εαρινής Ισημερίας, της 20ης ή 21ης Μαρτίου, ήταν αφιερωμένες εξίσου σε ανδρικές ηλιακές θεότητες (Διόνυσος, Ήλιος, Μίθρας, Άδωνις, Οντίν) και σε χθόνιες γυναικείες γονιμικές θεότητες (Κυβέλη, Αστάρτη, Ιστάρ, Ισις, Ανάτ, Οστάρα κλπ).

Είναι η μέρα που η Κόρη, η Περσεφόνη, επιστρέφει στη Μητέρα Δήμητρα, δηλαδή επιστρέφει στη γη από τον κάτω κόσμο, φέρνοντας μαζί της το φως, τη χαρά και τη γονιμότητα.
Αρχαία κουρδικά μυστήρια κατά της τυραννίας

Οι φωτιές που ανάβουν και οι χοροί των Κούρδων κατά τους εορτασμούς του Νεβρόζ, διηγούνται, στη βάση του Ζωροαστρισμού, την ιστορία του δημοφιλέστερου και σπουδαιότερου ήρωα των πρωτοϊρανικών λαών, του σιδηρουργού Κάβα (αντίστοιχου του Ηρακλή των αρχαίων Ελλήνων) που με το σφυρί του συνέθλιψε τον άθλιο πατροκτόνο τύραννο, τον βασιλιά Ντεχάκ και έφερε πίσω το φως.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.