Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Απειλούν τις ΗΠΑ οι Τούρκοι για την Κύπρο: «Οι Αμερικανοί δεν μπορούν να κάνουν ότι θέλουν στο νησί όπως εμείς»

Σε νέο επίπεδο αποθράσυνσης έχουν περάσει οι Τούρκοι στην μεγαλόνησο δηλώνοντας μέσω συμβούλων τους προς την Ουάσιγκτον ότι, οι ΗΠΑ δεν μπο...






Σε νέο επίπεδο αποθράσυνσης έχουν περάσει οι Τούρκοι στην μεγαλόνησο δηλώνοντας μέσω συμβούλων τους προς την Ουάσιγκτον ότι, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να κάνουν ότι θέλουν στο νησί, ούτε να πιέσουν την Άγκυρα για το κυπριακό, (ενώ οι Τούρκοι μπορούν να απειλούν τους πάντες), σύμφωνα με το nationalpost.com.cy.

Ο Τούρκος σύμβουλος και καθηγητής Ata Atun δήλωσε για το θέμα σε μεγάλη τουρκική εφημερίδα: “οι ΗΠΑ δεν θα μπορούν να κάνουν ό, τι θέλουν στην Κύπρο και στις συνομιλίες στην Ν.Υόρκη”.

Αξιολογώντας τις δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ για την Κύπρο, ο καθηγητής του πανεπιστημίου TRNC Science University Dean, Ata Atun είπε ότι “οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συμμετάσχουν στη διαδικασία διαπραγματεύσεων μέσω του ΟΗΕ για την Κύπρο, αλλά δεν θα πάρουν αυτό που θέλουν, ούτε μπορούν να κάνουν ότι θέλουν”.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Α.Μπλίνκεν είχε δηλώσει προχθές ότι “οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά μια συνολική συμφωνία που θα ενώσει την Κύπρο σε μια δικοινοτική και διζωνική ομοσπονδία», μιλώντας στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, απαντώντας σε ερωτήσεις μελών του Κογκρέσου, τονίζοντας παράλληλα ότι «Θα δείτε την άμεση εμπλοκή της Αμερικής σε αυτές τις προσπάθειες».

Ο Τούρκος σύμβουλος απαντώντας τόνισε ότι: “οι δηλώσεις του Μπλίνκεν υ φαίνονταν πολύ φυσικές. Η άποψη του Αμερικανού προέδρου για την Κύπρο είναι ίδια. Η άποψη του Μπάιντεν είναι ότι στο νησί της Κύπρου δεν υπάρχουν δύο κράτη, και το νησί είναι ενιαίο.

Αλλά οι ΗΠΑ δεν θα κάνουν αυτό που θέλουν και δεν θα επέμβουν. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι σήμερα είναι πιο δραστήριοι στην Κύπρο από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ΗΠΑ δεν βρίσκονται εντός του πλαισίου των δύο πλευρών.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Γκουτέρες είχε δηλώσει πριν από ένα μήνα ότι αν δεν μπορεί να αποφασιστεί το μοντέλο της ομοσπονδίας εδώ και τόσα χρόνια, θα ήταν πιο κατάλληλο να μιλήσουμε για άλλες εναλλακτικές λύσεις.

Αλλά μετά τι συνέβη; Μήπως οι ΗΠΑ του είπαν: «Ας του παρατείνουμε τη θητεία ως Γενικού Γραμματέα για άλλα πέντε χρόνια, για να επιμείνεις στο σχέδιο της ομοσπονδίας;

Αν δεν αποδεχθούν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Τουρκίας στην περιοχή, εάν δεν τηρηθεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο, δεν θα υπάρξει επουδενί σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο”, απείλησε ο ίδιος έχοντας γνώση πολλών εκ των σχεδίων της Άγκυρας.

Ουσιαστικά ανησυχούν σοβαρά οι Τούρκοι, διότι βλέπουν ότι ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η ΕΕ, ούτε ακόμη και ο αραβικός κόσμος, τους στηρίζει και αυτό είναι κακός οιωνός για την Άγκυρα, τόσο για το Κουρδικό ζήτημα όσο και για την κατάσταση στο Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.