Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ποιό 5G...;;;; Έρχεται το 6G που φήμες λένε ότι θα μας μετατρέπει σε ιπτάμενους κροκόδειλους και μάλιστα χορτοφάγους...!!

Αν με τα ασύρματα δίκτυα 5ης γενιάς συντελείται επανάσταση στη διακίνηση δεδομένων, χάρη στην οποία ανοίγονται απέραντες προοπτικές τηλεχει...





Αν με τα ασύρματα δίκτυα 5ης γενιάς συντελείται επανάσταση στη διακίνηση δεδομένων, χάρη στην οποία ανοίγονται απέραντες προοπτικές τηλεχειρισμών, με το 6G η ανθρωπότητα θα ζει κυριολεκτικά ανάμεσα στους κλώνους της, ανάμεσα σε άϋλα ή μηχανικά ρομπότ

Χωρίς να καταφεύγουμε στην ατόφια επιστημονική φαντασία, κατά πόσο είμαστε σε θέση να φανταστούμε, βάσει ρεαλιστικών εκτιμήσεων, το μέλλον της επικοινωνίας; Είναι προφανές πως οποιαδήποτε συζήτηση για τα ασύρματα δίκτυα 6ης Γενιάς (6G) ή ακόμη και πέρα από αυτά φαντάζει υπερβολικά πρόωρη επί του παρόντος. Είναι δεδομένο, άλλωστε, ότι το 5G βρίσκεται μόλις στα νηπιακά του βήματα. Παρ’ όλα αυτά, η τεχνολογία της επικοινωνίας στην ψηφιακή εποχή δεν συγχωρεί στον εαυτό της την παραμικρή επανάπαυση. Η έρευνα για την επόμενη μέρα της επόμενης μέρας βρίσκεται κιόλας σε πολύ προχωρημένη φάση. Κι αν με το 5G συντελείται μια επανάσταση στη διακίνηση δεδομένων, χάρη στην οποία ανοίγονται απέραντες προοπτικές τηλεχειρισμών υπό την ευρύτατη δυνατή έννοια, με το 6G η ανθρωπότητα θα ζει κυριολεκτικά ανάμεσα στους κλώνους της, ανάμεσα σε άυλα ή μηχανικά ρομπότ.

Ωστόσο, προϋπόθεση για μια πρώτη ξενάγηση στον κόσμο του 6G είναι μια πιο ουσιαστική γνωριμία με το 5G και ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις διαστάσεις της επικοινωνίας. Και όχι μόνο μεταξύ ανθρώπων, αλλά και ανάμεσα στους χρήστες και τα μηχανήματα που συνθέτουν τον τεχνολογικό τους βιότοπο.

Τα «θαύματα» του 5G

Το ότι ένας αθλητής με 99% απώλεια όρασης διανύει με το ποδήλατό του μια μεγάλη απόσταση σε δημόσιο δρόμο, ολοκληρώνοντας μια απαιτητική κατάβαση σε αγωνιστικό ρυθμό εντελώς μόνος του, αποτελεί ένα επίτευμα που μοιάζει με θαύμα. Περίπου σαν τέτοιο παρουσιάστηκε μέσω της σχετικής διαφήμισης από πάροχο υπηρεσιών δικτύου 5G στην Ελλάδα - και απολύτως δικαιολογημένα, καθώς ο εκπληκτικός άθλος του παγκόσμιου πρωταθλητή Χρήστου Σανδαλάκη δεν θα ήταν εφικτός χωρίς την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του 5G. Χάρη σε ένα κινητό τηλέφωνο προσαρμοσμένο στο κράνος του, το οποίο ανίχνευε τον δρόμο και μετέδιδε εικόνες στον «πλοηγό» του, η όραση του Σανδαλάκη υποκαταστάθηκε με οδηγίες τόσο ακριβείς όσο χρειαζόταν για να ολοκληρώσει τη διαδρομή του με απόλυτη ασφάλεια.

Τα δίκτυα της 5ης Γενιάς ή 5G συνιστούν την απολύτως απαραίτητη υποδομή για μια σειρά εφαρμογών που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή -ή και, κατά κυριολεκτική έννοια- να τη σώσουν. Σε ένα νοσοκομείο στη Μάλαγα και σε στενή συνεργασία με τον μεγαλύτερο εθνικό πάροχο υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στην Ισπανία εφαρμόζεται μια πρωτοποριακή μέθοδος υποστήριξης των χειρουργείων, η οποία βασίζεται αποκλειστικά στο 5G. Με τις τεχνικές δυνατότητες του δικτύου νέου τύπου, ο επικεφαλής χειρουργός μπορεί να βρίσκεται στην άλλη άκρη του κόσμου και να προχωρά κανονικά με την επέμβαση σαν να ήταν δίπλα στον ασθενή. Στον τομέα της υγείας είναι κάτι περισσότερο από πιθανό ότι σε 2-3 χρόνια τα ασθενοφόρα θα είναι εξοπλισμένα με συσκευές εντελώς τηλεχειριζόμενες, έτσι ώστε ο ασθενής που βρίσκεται σε άμεσο και σοβαρό κίνδυνο να λαμβάνει αμέσως τη σωστή φροντίδα από τον ειδικό γιατρό. Με το 5G τα κρίσιμα λεπτά που χάνονται στη διακομιδή απλώς εκμηδενίζονται, καθώς η κρίσιμη κατάσταση αντιμετωπίζεται χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.