Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Lockdown: Καλά και κακά μαντάτα – Όλα τα σενάρια για την άρση

Υπάρχουν λόγοι ανησυχίας, αλλά υπάρχουν και λόγοι αισιοδοξίας. Αναλυτικά τα στοιχεία και για τις δύο όψεις του νομίσματος του lockdown, πο...

Υπάρχουν λόγοι ανησυχίας, αλλά υπάρχουν και λόγοι αισιοδοξίας. Αναλυτικά τα στοιχεία και για τις δύο όψεις του νομίσματος του lockdown, που θεωρητικά λήγει στις 28 Φεβρουαρίου. Το «καμπανάκι» των 1.400 νέων κρουσμάτων και η Αττική που «βράζει».



Υπό κανονικές συνθήκες -όσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί η λέξη αυτή εν μέσω της δίνης του κορονοϊού– το σκληρό lockdown στην Αττική λήγει σε 10 μέρες. Πόσο πιθανό είναι όμως να τελειώσει στις 28 Φεβρουαρίου, όπως έχει προαναγγελθεί και πόσο πιθανό να πάρει παράταση;


Παρόλο που ακόμη είναι νωρίς για να ειπωθεί κάτι με σιγουριά, όλα δείχνουν πως το lockdown θα παραταθεί. Άγνωστο για πόσο κι επίσης άγνωστο με ποια… μορφή.


Είναι πιθανό, αν τα πράγματα πάνε καλύτερα, να «ανοίξουν» κάποιες δραστηριότητες, για παράδειγμα το εμπόριο (εννοείται με αυστηρούς περιορισμούς) ή τα σχολεία, όμως αυτό που λέμε «επιστροφή στην κανονικότητα» δεδομένα αργεί ακόμα.


Ειδικοί και κυβέρνηση παρακολουθούν καθημερινά τα δεδομένα και τούτη την ώρα μπορούμε να πούμε πως υπάρχουν καλά και κακά νέα από το «μέτωπο» της πανδημίας.


Τα κακά μαντάτα: Πιέζεται το ΕΣΥ – Αυξήθηκαν τα νέα κρούσματα

Επιστρέψαμε την Πέμπτη, 18.02.2021, όχι απλά σε τετραψήφιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων, αλλά στο «βαρβάτο» νούμερο 1.400. Οι μεταλλάξεις του ιού απειλούν πλέον τη χώρα καθώς 281 στελέχη εντοπίστηκαν συνολικά στην επικράτεια και κάπως έτσι οι φόβοι των επιδημιολόγων παίρνουν σάρκα και οστά, με τις πληροφορίες που μετέδωσε και το Mega να λένε πως την Παρασκευή, 19.02.2021, ενδέχεται να προτείνουν ως ασπίδα προστασίας τη διπλή μάσκα.


Στο «κόκκινο» και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. 320 σήμερα οι διασωληνωμένοι ενώ 27 ασθενείς κατέληξαν και για πρώτη φορά μετά από καιρό στο χάρτη του ECDC η χώρα μας έφυγε από την ζώνη ασφαλείας, με πολλές περιοχές όπως η Στερεά Ελλάδα και η Αχαΐα να μπαίνουν στην κόκκινη ζώνη.


Η πίεση στο σύστημα Υγείας θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις των λοιμωξιολόγων. Αν η πληρότητα στις εντατικές δεν πέσει κάτω από το 70%, τότε η παράταση του lockdown θεωρείται μονόδρομος.


«Στενάζουν» τα νοσοκομεία στην Αττική

Τα νοσοκομεία προσπαθούν αναχαιτίσουν την τελική επίθεση του ιού, με τη μεγάλη μάχη να δίνεται στις ΜΕΘ. Οι εισαγωγές αυξάνονται με το Αττικόν, το Σωτηρία και τον Ευαγγελισμό να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος. Στο γίγαντα του συστήματος Υγείας νοσηλεύονται 147 ασθενείς. Οι 35 στην εντατική και 112 στις κλινικές κορονοϊού.


Κατά μέσο όρο γίνονται 3 διασωληνώσεις την ημέρα στο νοσοκομείο. Ήδη η διοίκηση έχει δώσει εντολή για τη δημιουργία νέων κλινών, ενώ τα γενικά περιστατικά διακομίζονται σε ιδιωτικά ιδρύματα. Στο Σωτηρία οι νοσηλευόμενοι έφτασαν τους 300 με τους 79 να βρίσκονται υπό μηχανική υποστήριξη.


Στο Αττικόν πάνω από 110 ασθενείς βρίσκονται σε κλινικές και μονάδες. Με αυτούς τους ρυθμούς η Αττική κινδυνεύει να μείνει σε καθεστώς περιορισμών και μετά την 28η Φεβρουαρίου.


Γέρνει προς την παράταση του lockdown η ζυγαριά

Σύμφωνα και με τον κυβερνητικό συντάκτη του Mega, Γιάννη Χρηστάκο, κανείς αυτή την στιγμή στην κυβέρνηση δεν αισιοδοξεί για την λήξη του lockdown στις 28 Φεβρουαρίου.


Τα στοιχεία που φτάνουν στην κυβέρνηση δείχνουν μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας, κυρίως με βάση τις διαθέσιμες κλίνες στις ΜΕΘ.


Αυτή την στιγμή το σύστημα πιέζεται πολύ. Την άλλη βδομάδα οι επιστήμονες θα κρίνουν τα στοιχεία, αλλά σήμερα τίποτα δεν μοιάζει να προσδίσει μια αισιοδοξία ότι μπορούμε στις 28 του Φλεβάρη  να φτάσουμε σε λήξη του lockdown.


Τα καλά μαντάτα – Τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης

Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή Live News, με τον Νίκο Ευαγγελάτο, το απόγευμα της Πέμπτης, 18.02.2021, ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, τόνισε πως φαίνεται να υπάρχει μια σταθεροποίηση. Κι αυτό παρόλο που οι αριθμοί είναι αυξημένοι στα κρούσματα και στους διασωληνωμένους.


Ο ίδιος, πάντως, ανέφερε πως η συζήτηση για άρση μέτρων είναι πρόωρη καθώς οι αντοχές του συστήματος υγείας και τα επιδημιολογικά δεδομένα, που εξετάζονται συνεχώς, είναι οι παράγοντες που θα οδηγήσουν σε αποφάσεις.


Σύμφωνα με τον καθηγητή, το τρίτο κύμα του ιού είναι διαφορετικό από το δεύτερο καθώς οι αριθμοί που έχει δώσει είναι μικρότεροι και κάπως σταθεροί.


«Το πού θα σταθεροποιηθεί ο κορεσμός στο σύστημα υγείας, το ποσοστό κάλυψης δηλαδή το των ΜΕΘ, αλλά και το πότε θα συμβεί αυτό, θα μας καθορίσει αν μπορεί να γίνει κάποια άρση των μέτρων», τόνισε.


Ο καθηγητής, πάντως, επιβεβαίωσε την εκτίμηση πως το σκληρό lockdown στην Αττική δεν θα «τραβήξει» όσο το πρώτο και πως περί τα μέσα Μαρτίου η εικόνα θα είναι πια φανερά καλύτερη από ό, τι σήμερα.


Οι ειδικοί και τα μέλη της επιτροπής του υπουργείου Υγείας εξετάζουν καθημερινά τα δεδομένα της πανδημίας και σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή «σύντομα, αν όχι στα τέλη αυτού του μήνα μέσα σε 1 – 2 εβδομάδες, θα είμαστε σε θέση να άρουμε κάποια μέτρα».


Καλά μαντάτα και από τα λύματα στην Αττική

Εν τω μεταξύ, αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας στη χώρα εμφανίστηκε στο Live News με τον Νίκο Ευαγγελάτο και ο Νίκος Θωμαϊδης, Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ.


«Η ανάλυση των τελευταίων έξι δειγμάτων, από Παρασκευή μέχρι και την Τετάρτη, έδειξε μια μεσοσταθμική μείωση της τάξης του -10%, επομένως έχει αρχίσει μια μείωση αλλά θα περιμένουμε να δούμε όλη την εβδομάδα για να μπορούμε να πούμε εβδομαδιαίο μέσο όρο. Φαίνεται να έχει υπάρξει μια μικρή μείωση του ιικού φορτίου», τόνισε ο καθηγητής.


«Θέλουμε να δούμε το κλείσιμο της εβδομάδας στις εισαγωγές των νοσοκομείων, είναι σημαντικό στοιχείο που θα δείχνει αν υποχωρεί η διασπορά. Είναι κρίσιμα τα στοιχεία που θα συλλεχθούν αυτή την εβδομάδα», πρόσθεσε.


«Είναι φυσιολογικό μετά την λήψη μέτρων να υπάρχει αισιοδοξία ότι θα υποχωρήσει η διασπορά…», κατέληξε τονίζοντας πως η κορύφωση στο νέο κύμα αυτό του κορονοϊού δεν ήρθε κι έτσι όλα δείχνουν πως τα μέτρα πάρθηκαν έγκαιρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.