Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Πυρήνας Ισλαμιστών Σαλαφιστών στα Σκόπια τρομάζει τις αρχές «Φυτευτός» από την Άγκυρα κίνδυνος πάνω από τα Βόρεια ελληνικά σύνορα

Πυρήνα ακραίων ισλαμιστικών οργανώσεων στα Σκόπια καταγγέλουν οι αρχές της χώρας. Το γεγονός αυτό μπορεί να δημιουργήσει άκρως επικίνδυνες ε...





Πυρήνα ακραίων ισλαμιστικών οργανώσεων στα Σκόπια καταγγέλουν οι αρχές της χώρας. Το γεγονός αυτό μπορεί να δημιουργήσει άκρως επικίνδυνες εντάσεις και εξελίξεις το επόμενο διάστημα.

Αξιωματούχοι των Σκοπίων αναφέρουν την πιστοποιημένη πλέον παρουσία ακραίας ισλαμικής κοινότητας των Σαλαφιστών στην χώρα, η οποία εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε βαθιές ρήξεις μεταξύ της μουσουλμανικής κοινότητας. Σύμφωνα με αλβανικές πηγές, οι αρχές των Σκοπίων έχουν προβληματιστεί έντονα με την εμφάνιση της νέας “ισλαμικής κοινότητας” της περιοχής, η οποία πιθανότατα εκτιμάται ότι αποτελεί “τουρκικό σχέδιο” με πιθανό στόχο ευρύτερο και πιο επικίνδυνο πλάνο με επίκεντρο τα Βαλκάνια.

Η παρουσία αυτής της κοινότητας θεωρείται πρόβλημα για την ασφάλεια της χώρας, δηλώνουν οι Σκοπιανοί θέτοντας σε συναγερμό και τις υπηρεσίες ασφαλείας γειτονικών χωρών όπως η Ελλάδα.

Με απόφαση αστικού δικαστηρίου, στις 22 Δεκεμβρίου 2020, η ισλαμική κοινότητα Salafist "Dar El Hadis" καταχωρήθηκε στο δικαστικό μητρώο ως θρησκευτική κοινότητα από την Σκοπιανή δικαστή Suzana Doncevska.

Στη νομική τεκμηρίωση, ιδρυτής της κοινότητας εμφανίζεται να είναι ο Sheikh Xhemal Jakupi με έδρα τα Σκόπια.

Ο Jakupi είπε σε ΜΜΕ ότι ο σκοπός της ίδρυσης αυτής της κοινότητας ήταν «το κήρυγμα με βάση την έννοια του δόγματος των Σαλαφιστών, η οποία αντιπροσωπεύει την καθαρή έννοια της ισλαμικής θρησκείας βάσει του Κορανίου και των παραδόσεων του Προφήτη Μωάμεθ», μόνο Ζάεφ και αρχιμουφτής των Σκοπίων δεν τον πιστεύουν .

Ο ίδιος αρνείται ότι ανήκει στα ισλαμικά ριζοσπαστικά ρεύματα, προσθέτοντας ότι το έργο του στοχεύει στη διαφάνεια αρνούμενος ταυτόχρονα να ονομαστεί ως σαλαφιστής.

"Το όνομά μας είναι επίσημα καταχωρημένο ως η ισλαμική κοινότητα Salafist 'Dar el Hais' και δεν δεχόμαστε να αποκαλούμαστε Salafist ή σαλαφιστική κοινότητα.

Είμαστε ορατοί και διαφανείς στις κινήσεις μας και δεν αφήνουμε χώρο για συνωμοσίες γύρω μας, αλλά βγαίνουμε με ανοιχτό πρόσωπο στην τοπική κοινωνία, αφού αυτός είναι ο βασικός και κύριος στόχος μας", δηλώνει ο Jakupi, ιδρυτής της Ισλαμικής Κοινότητας Salafi.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, την Παρασκευή τόνισε ότι η ίδρυση μιας νέας ισλαμικής θρησκευτικής κοινότητας θέτει πρόβλημα για την ασφάλεια της χώρας.

"Ενημέρωσα από τον υπουργό δικαιοσύνης ότι συγκεκριμένο δικαστήριο έχει καταχωρίσει επίσημα μια τέτοια κοινότητα, η οποία από την άποψη της κρατικής ασφάλειας, αποτελεί πρόβλημα. Πιστεύω ότι οι ίδιοι οι αρμόδιοι φορείς θα βοηθήσουν στην επίλυση τέτοιων ζητημάτων", δήλωσε ο Ζάεφ, χωρίς να εξηγεί γιατί θέτει πρόβλημα στην ασφάλεια της χώρας.

Ακόμα και ο Μουφτής των Σκοπίων, Qenan Ismaili, δήλωσε ότι η ίδρυση αυτής της κοινότητας υποκινεί διχασμούς μεταξύ μουσουλμάνων πιστών στην χώρα, προσθέτοντας ότι κατά κάποιο τρόπο η καταχώριση τους νομιμοποιεί τις ριζοσπαστικές τους δραστηριότητες.

"Η εγγραφή αυτής της ισλαμικής κοινότητας νομιμοποιεί όλες αυτές τις πεποιθήσεις που είναι πιθανώς πιο ριζοσπαστικές, πιο ακραίες από ότι οι δικές μας, νομιμοποιώντας ήδη το έργο τους, για αυτό και αυτοί ( οι Σαλαφιστές) και δεν θα κάνουν τίποτα παράνομα αλλά νόμιμα πλέον. Αυτό όμως θα οδηγήσει σε διαμάχες μεταξύ μουσουλμάνων εδώ, δεδομένου ότι τώρα όλοι θα κληθούν να πουν την γνώμη τους για τη νομιμότητα του έργου τους", λέει ο Ismaili.

Ο Μουφτής των Σκοπίων είπε ότι ο όρος «Salafi» είναι γνωστός στον κόσμο ως μια ακραία και ριζοσπαστική ιδεολογία

.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.