Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Έρχονται σύντομα τα 1200 (!!!) M-1117 - Σημαντική αύξηση της μαχητικής ισχύος του Στρατού Ξηράς

Όπως έγινε γνωστό ο Ελληνικός Στρατός (ΕΣ) βρίσκεται μπροστά στην τελική απόφαση και έγκριση, από το Αμερικανικό Κογκρέσο, προσφοράς παραχώρ...






Όπως έγινε γνωστό ο Ελληνικός Στρατός (ΕΣ) βρίσκεται μπροστά στην τελική απόφαση και έγκριση, από το Αμερικανικό Κογκρέσο, προσφοράς παραχώρησης 1.200 οχημάτων M-1117. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές βρισκόμαστε στη φάση επιθεώρησης των οχημάτων στις ΗΠΑ, ενώ θα ακολουθήσει η φόρτωσή τους και με μέριμνα και έξοδα της Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί η μεταφορά τους.

Το M-1117 Guardian (Φύλακας) αναπτύχθηκε ως ένα ελαφρύ όχημα, για την Στρατονομία των ΗΠΑ. Η ανάπτυξη του ξεκίνησε το 1995 και το πρωτότυπο παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 1997. Η παραγωγή του ξεκίνησε το 1999 και το κόστος κάθε M-1117 ήταν $ 800.000.Πρόκειται για οχήματα 22 ετών.

Ωστόσο η δράση τους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματική, σε σχέση με τη χρήση των Hammer, τα οποία αποδείχθηκαν ευάλωτα σε επιθέσεις και απώλειες. Τα Μ-1117 αποδείχθηκαν πιο αποτελεσματικά αναφορικά με την ανθεκτικότητα τους σε πυρά όπλων μικρού διαμετρήματος, νάρκες και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, γεγονός που οδήγησε στην επαναφορά του προγράμματος παραγωγής.

Το M-1117 ζυγίζει 13.410 κιλά, ενώ οι διαστάσεις του είναι 6 x 2,6 x 2,6 μέτρα. Ενσωματώνει κινητήρα Cummins 6CTA8.3 μέγιστης ισχύος 260 ίππων. Η μέγιστη ταχύτητα του είναι 100 χιλιόμετρα την ώρα περίπου, ενώ η αυτονομία του είναι 650 χιλιόμετρα περίπου. Η μεταφορική του ικανότητα κυμαίνεται ανάλογα με την έκδοση.

Στην έκδοση που πιθανότατα θα παραλάβει ο ΕΣ το όχημα μπορεί να μεταφέρει πέντε 5 άτομα. Ομοίως, ο τυπικός εξοπλισμός τους αποτελείται από ένα πολυβόλο M2ΗΒ των 12,7 χιλιοστών και έναν 1 αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων Mk.19 των 40 χιλιοστών.

Αναφορικά με την τακτική τους χρησιμοποίηση από τον ΕΣ, εκτιμάται ότι θα στελεχώσουν τις Διμοιρίες Αναγνωρίσεως Μηχανοκίνητων και Τεθωρακισμένων Σχηματισμών.

Ο ρόλος των M-1117 στον ΕΣ δεν είναι αυτός της αντικατάστασης τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού. Αυτά που θα παραλάβει ο ΕΣ δεν έχουν την μεταφορική ικανότητα των M-113. Συνεπώς, εκ των πραγμάτων, ο ρόλος τους θα είναι υποστηρικτικός. Δηλαδή θα χρησιμεύσουν σε δευτερεύουσες αποστολές όπως η συνοδεία και προστασία κομβόϊ εφοδίων και υλικών, η εσωτερική ασφάλεια στη Ζώνη Ευθύνης του Δ' ΣΣ, η αναγνώριση σε μονάδες του Έβρου και της ΑΣΔΕΝ, η αντιμετώπιση εχθρικών αεροπρογεφυρωμάτων στα νησιά μας και η προστασία κρίσιμων εγκαταστάσεων.

Τέλος, η μεγάλη ποσότητα των οχημάτων σημαίνει ομοιοτυπία και οικονομίες κλίμακας στο ζήτημα της υποστήριξης τους.

Εκτίμηση είναι ότι η παραλαβή και η ένταξη τους από Μονάδες του Στρατού μας θα αναβαθμίσει σημαντικά την επιχειρησιακή τους ικανότητα. Η προστασία θώρακα, η μεγάλη του ταχύτητα, η ευκαμψία και η αξιόλογη ισχύς πυρός τους, αναμένεται να προσδώσουν ικανοποιητική ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Μονάδων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.