Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΕΛΕΟΣ...!!! Η Disney... «Κόβει» Πίτερ Παν και Ντάμπο για... ρατσιστικό περιεχόμενο σε ηλικίες κάτω των 7 ετών...!!!

Κλασικές ταινίες δεν είναι πλέον διαθέσιμες, καθώς διαπιστώθηκε ότι παραβιάζουν κανονισμούς περιεχομένου που τέθηκαν πρόσφατα σε ισχύ Οι π...

Κλασικές ταινίες δεν είναι πλέον διαθέσιμες, καθώς διαπιστώθηκε ότι παραβιάζουν κανονισμούς περιεχομένου που τέθηκαν πρόσφατα σε ισχύ

Οι περιπέτειες του Πίτερ Παν, του σκανδαλιάρικου αγοριού που δεν μεγαλώνει ποτέ, και του μικρού ελέφαντα Ντάμπο που δέχεται κοροϊδίες για τα μεγάλα του αυτιά, έχουν συντροφεύσει πολλές γενιές μικρών θεατών. Ωστόσο, σύμφωνα με την υπηρεσία streaming της Disney οι κλασικές ταινίες κινουμένων σχεδίων περιέχουν κάποια επιβλαβή στερεότυπα, και γι' αυτόν τον λόγο αποφασίστηκε η αφαίρεσή τους από τους παιδικούς λογαριασμούς της πλατφόρμας, μαζί με κάποιους άλλους τίτλους.


Σύμφωνα με την Daily Mail, η κλασική ταινία κινουμένων σχεδίων του 1953 με πρωταγωνιστή τον Πίτερ Παν και την παρέα του, αλλά και άλλα κλασικά φιλμ όπως ο «Ντάμπο το ελεφαντάκι», οι «Αριστόγατες» και η «Οικογένεια Ελβετών Ροβινσώνων» δεν είναι πλέον διαθέσιμα στους παιδικούς λογαριασμούς για streaming, καθώς διαπιστώθηκε ότι παραβιάζουν κανονισμούς περιεχομένου που τέθηκαν πρόσφατα σε ισχύ.


Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, γονείς στη Βρετανία τα έχασαν όταν προσπάθησαν να δουν τα φιλμ στην συνδρομητική υπηρεσία της Disney για την οποία πληρώνουν 5,99 λίρες τον μήνα. «Ήθελα να δω τον Πίτερ Παν με την κόρη μου αλλά δεν το βρήκα πουθενά. Τότε συνειδητοποίησα ότι είχαν αφαιρέσει αυτό και άλλα φιλμ από τους παιδικούς λογαριασμούς. Ήταν σοκαριστικό», σχολιάζει ένας γονέας.


Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ο κύριος λόγος πίσω από την αφαίρεση του «Πίτερ Παν» είναι ότι στο φιλμ εμφανίζεται μια φυλή Ινδιάνων, τα μέλη της οποίας αποκαλούνται «ερυθρόδερμοι».


Όσο για την ταινία «Αριστόγατες» του 1970, κρίθηκε πιθανώς ότι ο χαρακτήρας μιας σιαμέζας γάτας ονόματι Σουν Γκον, με σχιστά μάτια και πεταχτά δόντια, αποτελεί ρατσιστική απεικόνιση των Ασιατών.


Στην περίπτωση της ταινίας «Οικογένεια Ελβετών Ροβινσώνων», που γυρίστηκε το 1960, η παραβίαση των κανονισμών αφορά στα βαμμένα προσωπα των ηθοποιών που υποδύονται τους πειρατές διαφόρων φυλών («yellow face» και «brown face»).





Η ταινία κινουμένων σχεδίων «Ντάμπο» του 1941 για το τρισχαριτωμένο ελεφαντάκι που χρησιμοποιεί τα πελώρια αφτιά του για να πετάξει έχει κατηγορηθεί για γελοιοποίηση μαύρων εργατών στον αμερικανικό νότο. Σε ένα μουσικό ιντερλούδιο εμφανίζονται απρόσωποι μαύροι εργάτες να μοχθούν υπό τη μουσική υπόκρουση ενός τραγουδιού με προσβλητικούς στίχους, οι οποίοι αναφέρουν μεταξύ άλλων «όταν πλήρωνόμαστε, σκορπάμε όλα τα λεφτά μας».


Η Disney άλλαξε το σύστημα προειδοποιήσεων για το περιεχόμενό της τον περασμένο Οκτώβρη, ώστε οι γονείς να είναι ενήμεροι για τυχόν προβλήματα που αφορούν σε ρατσιστικά στερεότυπα ταινιών και κινουμένων σχεδίων οι οποίες δημιουργήθηκαν σε άλλες εποχές. Τότε επισημάνθηκαν και τα ζητήματα που υπάρχουν στον «Πίτερ Παν» και σε άλλους τίτλους. Η απόφαση να αφαιρεθούν οι τίτλοι από τους παιδικούς λογαριασμούς ελήφθη, όπως αναφέρει η Daily Mail, από μια εξωτερική ομάδα ειδικών που κλήθηκαν να αξιολογήσουν εάν το περιεχόμενο «εκπροσωπεί το παγκόσμιο κοινό».


Πρέπει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω τίτλοι εξακολουθούν να είναι διαθέσιμοι στους λογαριασμούς των ενηλίκων, όμως συνοδεύονται από προειδοποίηση που κάνει λόγο για «αρνητικές απεικονίσεις ή και αρνητική μεταχείριση λαών ή πολιτισμών». «Αυτά τα στερεότυπα ήταν λάθος τότε και είναι λάθος τώρα. Αντί να αφαιρέσουμε αυτό το περιεχόμενο, θέλουμε να αναγνωρίσουμε την επιβλαβή του επίδραση και να μάθουμε από αυτό για να δημιουργήσουμε ένα πιο ανεκτικό μέλλον μαζί», προσθέτει η προειδοποίηση.


Πηγή: protothema.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.