Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Άγνωστοι σημάδεψαν εξωτερικά με κόκκινους σταυρούς σπίτια Αλεβιτών στην Τουρκία

Στη δυτική τουρκική επαρχία Γιάλοβα, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, άγνωστοι σημάδεψαν με σταυρούς μαντρότοιχους και εισόδους σπιτιών Αλεβιτώ...





Στη δυτική τουρκική επαρχία Γιάλοβα, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, άγνωστοι σημάδεψαν με σταυρούς μαντρότοιχους και εισόδους σπιτιών Αλεβιτών.

Το περιστατικό συνέβη στην κεντρική συνοικία Μπαγκλαρμπασί, όπου συνολικά πέντε σπίτια που ανήκουν σε οικογένειες Αλεβιτών βάφτηκαν με κόκκινο «X» και τη λέξη «Αλεβίτες».

Πράξεις όπως αυτές έχουν συνδεθεί με πογκρόμ και σφαγές ενάντια στην προ-ισλαμική θρησκευτική κοινότητα πολλές φορές στην ιστορία της τουρκικής δημοκρατίας και δικαίως προκαλούν φόβους.

Το εν λόγω περιστατικό στην επαρχία στο νοτιοανατολικό τμήμα της Θάλασσας του Μαρμαρά δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση.

Επανειλημμένα οικίες Αλεβιτών «σημαδεύονται» εξωτερικά με κόκκινους σταυρούς.

Τον Οκτώβριο το σύνθημα «Θάνατος στους Αλεβίτες» γράφτηκε στον εξωτερικό τοίχο του σπιτιού μιας οικογένειας Αλεβιτών στην περιοχή Πεντίκ της Κωνσταντινούπολης.

Λίγο καιρό πριν, επίσης στην Κωνσταντινούπολη, οι χώροι ενός πολιτιστικού και συνεδριακού κέντρου της κοινότητας των Αλεβιτών βανδαλίστηκαν από άγνωστα άτομα που έγραψαν απειλές θανάτου.

Οι ίδιοι δράστες έκλεψαν και το παγκάρι.

Σύμφωνα με το φιλοκουρδικό σοσιαλιστικό κόμμα HDP, η αύξηση τέτοιων περιστατικών οφείλεται στην ατιμωρησία των δραστών.
Ποιοι είναι οι Αλεβίτες

Οι Αλεβήδες ή Αλεβίτες (στην τουρκική γλώσσα Alevi) είναι θρησκευτική και πολιτιστική κοινότητα στην Τουρκία και δευτερευόντως σε άλλες χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Αλβανία κ.α.) με δεκάδες εκατομμύρια μέλη.

Ο Αλεβισμός (ή Αλεβιτισμός) έχει ορισμένες ομοιότητες με το σιιτικό Ισλάμ, αλλά θεωρείται μία ανεξάρτητη μουσουλμανική θρησκεία.

Βασικά χαρακτηριστικά του Αλεβισμού είναι:

Αγάπη και σεβασμός για όλους τους ανθρώπους («Το σημαντικό δεν είναι η θρησκεία, αλλά το να είσαι ανθρώπινο ον»).

Ανεκτικότητα απέναντι σε άλλες θρησκείες κι εθνικές ομάδες («αν πληγώσεις κάποιον, οι τελετουργικές προσευχές που έχεις κάνει δεν αξίζουν τίποτα»).

Σεβασμός για τους εργαζόμενους («η υψηλότερη πράξη λατρείας είναι να εργάζεσαι»).

Ισότητα ανδρών και γυναικών. Τα δυο φύλα προσεύχονται δίπλα-δίπλα και ασκείται μονογαμία.

Χαρακτηριστικό των Αλεβήδων είναι πως δεν ακολουθούν κατά γράμμα τις προσταγές του Κορανίου όπως άλλοι μουσουλμάνοι, αλλά το ερμηνεύουν αλληγορικά, ενώ κάποιοι ακόμα και το αμφισβητούν.

Η αρχή του Θεού προέρχεται από τη φιλοσοφία του Ιμπν αλ-Αραμπί και εξελίσσεται σε αλυσίδα στην οποία εκπορεύεται από τον Θεό ο πνευματικός άνθρωπος, ο γήινος άνθρωπος, τα ζώα, τα φυτά και τα ορυκτά.

Ο σκοπός της πνευματικής ζωής είναι να ακολουθηθεί η ατραπός αυτή στην αντίθετη κατεύθυνση, σε ενότητα με τον Θεό (Haqq = Πραγματικότητα, Αλήθεια). Υπάρχει μια τάση πανθεϊσμού.

Οι Αλεβίτες στην Τουρκία υπολογίζεται ότι αριθμούν 8 με 10 εκατ. και αποτελούν περίπου το 10% του συνολικού πληθυσμού. Άλλοι υπολογισμοί τους ανεβάζουν έως το 40% του τουρκικού πληθυσμού, επειδή πολλοί Αλεβίτες κρύβουν την πίστη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.