Tελευταια Νεα

Παρασκευή, Ιανουαρίου 29, 2021

ΧΑΜΟΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ... «Τυμπανα πολέμου στο Ιράκ»: Έτοιμη για νέα εισβολή η Τουρκία - Πρόσχημα η παρουσία Κούρδων του ΡΚΚ

Η Τουρκία ξεκινά νέα εκστρατεία κατά των Κούρδων του Ιράκ αφού υπέταξε την ιρακινή κυβέρνηση με όπλο το νερό

Ηεπόμενη κίνηση η οποία σχεδιάζεται στην Άγκυρα αφορά ξεκάθαρα το Ιράκ. Στις βόρειες περιοχές της χώρας αυτής κατοικούν κυρίως Κούρδοι που είναι σε ρήξη με την κυβέρνηση του Ιράκ.

Ομως ο τουρκικός στρατός έχει τώρα την ικανότητα να στείλει στο μέτωπο τους σύρους μισθοφόρους που ήδη κινητοποίησε στη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν. Μαζί με τα drones διαθέτει πλέον ένα όπλο που απέδειξε την αξία του στα βουνά του Καυκάσου.Η Άγκυρα μπορεί να θελήσει να εκμεταλλευθεί τον διχασμό των Κούρδων και την ολιγωρία της Βαγδάτης για να χτυπήσει το ΡΚΚ στα βουνά του Καντίλ. Μια τέτοια επιχείρηση, άνευ προηγουμένου σε κλίμακα, θα έχει βέβαια μεγάλους κινδύνους και ιδιαίτερα το τραχύ έδαφος στο οποίο είναι συνηθισμένοι οι Πεσμεργκά.

Για αρχή η Τουρκία παρουσίασε στο Ιράκ τέσσερις προτάσεις για την δράση κατά του ΡΚΚ.

Μια τουρκική αντιπροσωπία με επικεφαλής τον υπουργό Άμυνας Χουλούσι Ακάρ και τον αρχηγό του στρατού της χώρας Γιασάρ Γκίλερ επισκέφθηκε τη Βαγδάτη στις 18 Ιανουαρίου, όπου συναντήθηκε με ανωτάτους ιρακινούς αξιωματούχους.

Ο Akar και ο Güler χρησιμοποίησαν τις συναντήσεις για να παρουσιάσουν προτάσεις για δράση κατά του PKK στην περιοχή Sinjar του Ιράκ.

Σε αυτά περιλαμβάνονται μια κοινή στρατιωτική επιχείρηση Τουρκίας-Ιράκ, με την τουρκική αεροπορική υποστήριξη, κατά των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ με πρόταση 4 σημείων εκβιαστικού χαρακτήρα.

Η Τουρκία συνεχίζει να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις με στόχο τις βάσεις του ΡΚΚ κατά μήκος των ορεινών συνόρων με το Ιράκ. Όμως, η προσοχή της Άγκυρας στρέφεται όλο και περισσότερο στο Σιντζάρ, το οποίο παρέχει στο PKK κρίσιμη πρόσβαση στην κουρδική διοίκηση στη βόρεια Συρία.

Το PKK ενίσχυσε την παρουσία του στο Σιντζάρ μετά από παρέμβαση και την προστασία της τοπικής θρησκευτικής μειονότητας των Γιαζίντι από επιθέσεις του ισλαμικού κράτους. Η οργάνωση έχει επιρροή στην περιοχή μέσω των Μονάδων Αντίστασης του Σιντζάρ, μια πολιτοφυλακή των Γιαζίντι.

Η Τουρκία έχει απειλήσει επανειλημμένα να ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση στο Σιντζάρ και έχει στοχεύσει τους Κούρδους αντάρτες με αεροπορικές επιθέσεις. Ωστόσο, το Ιράκ είναι απρόθυμο να επιτρέψει στον τουρκικό στρατό να εισβάλει ακόμα πιο βαθιά εντός των συνόρων του.

Την λύση όμως έδωσαν στο πρόβλημα τα τουρκικά φράγματα σε Τίγρη και Ευφράτη. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ, κατά την επίσκεψη στο Ιράκ, εξέτασε την επέκταση των προσπαθειών της Τουρκίας να… επιβάλει την ασφάλεια και τη στρατιωτική της ισχύ στο κράτος αυτό και με την χρήση των υδάτινων πόρων.

Ο ίδιος εκβίασε τις ιρακινές αρχές να συνεργαστούν και να αποδεχθούν την παρουσία των τουρκικών δυνάμεων στο ιρακινό έδαφος, διαπραγματευόμενος με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μουσταφά αλ-Καντίμι για ζωτικά ζητήματα, ιδίως για το ζήτημα των υδάτινων πόρων.

Η επίσκεψη του Άκαρ, έθεσε το ζήτημα του νερού και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επετεύχθη συμφωνία και οι Τούρκοι θα εισβάλουν εκ νέου στο Ιράκ για να εξουδετερώσουν τους Κούρδους.

Με όπλο το νερό και με ωμούς εκβιασμούς η Άγκυρα παίρνει αυτό που θέλει από γειτονικές χώρες, αφού κανένας δεν προβάλει αντίσταση, εκτός από την Ελλάδα στο Αιγαίο και αυτό ενοχλεί πολύ την Άγκυρα.Η Τουρκία έχει ξεκινήσει τεράστια έργα στον ποταμό Τίγρη, τα οποία αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση του υδάτινου μεριδίου του Ιράκ, κάτι που μπορεί να προξενήσει μεγάλη ανθρωπιστική κρίση στην χώρα αυτή.
« Προηγουμενη
Επομενη »