Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΤΩΡΑ... 2.500 Σομαλοί «μετανάστες» είναι μαζεμένοι στη Σμύρνη κι ετοιμάζονται για να περάσουν στην Ελλάδα

Αν και η απόσταση ανάμεσα στην Ελλάδα και στη χώρα της δυτικής Αφρικής ξεπερνάει τα 4.500 χλμ, όλο και περισσότεροι Σομαλοί ταξιδεύουν αερο...




Αν και η απόσταση ανάμεσα στην Ελλάδα και στη χώρα της δυτικής Αφρικής ξεπερνάει τα 4.500 χλμ, όλο και περισσότεροι Σομαλοί ταξιδεύουν αεροπορικώς προς την Τουρκία, προκειμένου να περάσουν στην χώρα μας, από τα νησιά ή τον Έβρο.

Το τελευταίο διάστημα οι αφίξεις παράνομων μεταναστών από τη… Σομαλία προς τα νησιά του Αιγαίου έχουν χτυπήσει… «κόκκινο», αναγκάζοντας σε κινητοποίηση τις ελληνικές Αρχές. Από τις 214 αφίξεις παράνομων μεταναστών που καταγράφηκαν από τις αρχές Νοεμβρίου στη Λέσβο, οι 142 προέρχονται από τη Σομαλία. Πρόκειται για θύματα διακινητών που με την ανοχή, αν όχι τη συνεργασία, των τουρκικών Αρχών, μεταφέρονται από τη φτωχή και ταλαιπωρημένη -από τους πολυετείς εμφυλίους πολέμους- αφρικανική χώρα, προς την Τουρκία και από εκεί προς τα ελληνικά σύνορα.

Η Σομαλία είναι μια φτωχή χώρα που η Τουρκία κινεί σχεδόν τα πάντα, στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή. Κατά την προσφιλή της τακτική η Άγκυρα, «εργαλειοποιεί» πολίτες της εξαθλιωμένης οικονομικά αφρικανικής χώρας -που αναζητούν έναν καλύτερο τρόπο ζωής στην Ευρώπη- προκειμένου να τους χρησιμοποιήσει γι΄ άσκηση πίεσης προς την Ελλάδα και την Ε.Ε. Η παράνομη μετανάστευση πολιτών της Σομαλίας προς την Ευρώπη, μέσω Τουρκίας, προωθείται από ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Καθοριστικό ρόλο έχει το τουρκικό «Γραφείο Διασύνδεσης», τ΄ οποίο λειτουργεί στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου και διεκπεραιώνει όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Η Τουρκία εφαρμόζει για τους πολίτες της Σομαλίας, ευνοϊκό καθεστώς χορήγησης βίζας σπουδών ή υγείας, που επιτρέπει νέους της χώρας να ταξιδέψουν αεροπορικώς προς τα εκεί, χωρίς περιορισμούς και προβλήματα στις μετακινήσεις τους. Η Turkish Airlines μάλιστα, είναι από τις λίγες ξένες αεροπορικές εταιρείες που πραγματοποιούν απευθείας πτήσεις προς τη Μογκαντίσου. Να σημειωθεί πως το φθηνότερο αεροπορικό εισιτήριο για Κωνσταντινούπολη, δεν κοστίζει περισσότερο από 500 ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, η «ταρίφα» για έκδοση βίζας και μεταφορά στην Τουρκία φτάνει έως τα 1.500 ευρώ το άτομο. Το ποσό αυτό καλύπτεται από τον ενδιαφερόμενο ή από ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Μογκαντίσου και στη συνέχεια τους φέρνουν σ’ επαφή με Τούρκους ή Σύριους διακινητές, προκειμένου να τους οδηγήσουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Αθήνας, περισσότεροι από 2.000-2.500 Αφρικανοί μετανάστες, από τη Σομαλία και το Κογκό, βρίσκονται το διάστημα αυτό «στοιβαγμένοι» στο Δικέλλι και στη Σμύρνη, προκειμένου να περάσουν στην Ελλάδα.

Σομαλία - Τουρκία - Ελλάδα

Αρχικά οι Σομαλοί μεταφέρονται με φορτηγά σε συγκεκριμένες περιοχές της Κωνσταντινούπολης. Στη συνέχεια καθένας από αυτούς καταβάλλει επιπλέον έως και 800 ευρώ, στα μέλη των δικτύων λαθρεμπόρων, προκειμένου να τους μεταφέρουν κατ΄ ομάδες 6-15 ατόμων, στα τουρκικά παράλια απέναντι από τη Λέσβο και την Σάμο. Χωρίς να συναντήσουν κανένα απολύτως εμπόδιο από τις τουρκικές Αρχές, οι μετανάστες επιβιβάζονται σε φουσκωτές βάρκες με κατεύθυνση δυτικά και τα ελληνικά νησιά. Προηγουμένως ενημερώνονται από τους διακινητές με ποιες ΜΚΟ και με ποιόν τρόπο θα έρθουν σ’ επαφή μόλις περάσουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα προκειμένου να βοηθηθούν στη συνέχεια έως ότου πατήσουν στη στεριά.

Η Σομαλία τείνει να εξελιχθεί στην Τουρκία της Αφρικής. Η φτωχή και ταλαιπωρημένη -από τις εμφύλιες συγκρούσεις- χώρα των 15 εκ. κατοίκων, τείνει να μετατραπεί σε τουρκική αποικία, αφού Άγκυρα την αντιμετωπίζει ως… αποικία της.

Από το 2017 η Τουρκία λειτουργεί στο Μογκαντίσου, τη μεγαλύτερη υπερπόντια βάση της, με δυναμικότητα 10.000 ανδρών. Σκοπός της κατασκευής της βάσης, που άγγιξε τα 50 εκ. δολάρια, ήταν η προστασία της ταλαιπωρημένης αφρικανικής χώρας, αλλά και η εκπαίδευση του στρατιωτικού προσωπικού της.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.