Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Εμβόλιο κορονοϊού: «Μέχρι τον Μάρτιο πάνω από 1,2 εκατ. δόσεις από την Pfizer στην Ελλάδα, στις 27/12 ξεκινούν οι εμβολιασμοί»

Όπως κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή τις τελευταίες εβδομάδες, από το υπουργείο Υγείας υπάρχει ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού ...

Όπως κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή τις τελευταίες εβδομάδες, από το υπουργείο Υγείας υπάρχει ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας. Από σήμερα και κάθε Δευτέρα, η ενημέρωση θα γίνεται από τη Μαρία Θεοδωρίδου (πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών) και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.


Οι δυο τους, κάθε Δευτέρα στις 18:00 θα κάνουν την συγκεκριμένη ενημέρωση για την πορεία και τον προγραμματισμό της διαδικασίας εμβολιασμού, κατά του κορονοϊού, που ξεκινάει στην Ελλάδα στις 27 Δεκεμβρίου σε πέντε νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.


Η κ. Μαρία Θεοδωρίδου πήρε αρχικά τον λόγο, αναλύοντας το πώς λειτουργεί η Επιτροπή σχετικά με τον εμβολιασμό που θα γίνει στην χώρα μας.



 

«Τα εμβόλια αξιολογούνται από ανεξάρτητες διεθνείς ομάδες, όπως ο FDA και μετά από πολύ αυστηρή διερεύνηση φτάνουν στην έγκριση.


Για να εγκριθούν, πρέπει να πληρούν τρεις αυστηρές προϋποθέσεις:


- Να μην έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες

- Να αυξάνουν τα προστατευτικά αντισώματα

- Ναα αυξάνουν την προστασία του ασθενή όταν εκτεθεί στη νόσο.


Αναφορικά με το πρώτο εμβόλιο που έρχεται, είναι αυτό της Pfizer, το οπιίο έχει παρασκευαστεί με την μέθοδο MRNA», ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.


Ποιοι θα έχουν προτεραιότητα στα εμβόλια


Στην συνέχεια, η κυρία Θεοδωρίδου επικαλέστηκε δημοσίευση σε επιστημονικά περιοδικά, η οποία αναφέρει πως το εμβόλιο αυτό έχει αποτελεσματικότητα που ξεπερνά το 94%.


«Είναι σημαντικό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέλαβε μια πρωτοβουλία να συντονίσει την προμήθεια των εμβολίων με βάση την ισοτιμία. Ήταν γνωστό από την αρχλη ότι τα εμβόλια αρχικά δεν θα κάλυπταν όλες τις ανάγκες του πληθυσμού, γι αυτό οι χώρες κλήθηκαν να προτεραιοποιήσουν.


Η προτεραιοποίηση βασίζεται στην ηλικία, στο κίνδυνο θανάτου και την έκθεση στον ιό. Η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί είναι οι υγειονομικοί που βρίσκονται σε διαρκή έκθεση στον ιό, ενώ θα ακολουθήσουν τα άτομα μεγάλης ηλικίας που φιλοξενούνται σε δομές, όπως οίκοι ευγηρίας και θα ακολουθήσουν οι άνω των 85 ετών. Όσα περισσότερα εμβόλια έρχονται, τόσο αυτές οι διαβαθμίσεις στις συστάσεις για εμβολιασμούς θα προτεραιοποιούνται. Το πρόβλημα δεν τελειώνει όταν εμβολιαστούμε, συνεχίζουμε να φοράμε μάσκες, κρατάμε αποστάσεις και τηρούμε μέτρα υγιεινής».



 

Επιχείρηση «Ελευθερία»: Ξεκινούν στις 27 Δεκεμβρίου οι εμβολιασμοί


Ο κ. Θεοφάνους, όταν πήρε στη συνέχεια το λόγο, αναφέρθηκε στην επιχείρηση «Ελευθερία», δηλαδή την ονομασία για τον εμβολιασμό στη χώρα μας ενάντια στον κορονοϊό, ο οποίος μίλησε για την μεταφορά και την διατήρηση των εμβολίων στην Ελλάδα, αναλύοντας το πώς θα εμβολιαστεί ο πληθυσμός.


Στη συνέχεια, ο κ. Θεοφάνους τόνισε ότι αναφορικά με τις δόσεις των εμβολίων, τον Ιανουάριο περιμένουμε 429.000 εμβόλια από την Pfizer, ενώ τους επόμενους μήνες θα έρθουν και τα εμβόλια από άλλες εταιρείες. Μόνο από την Pfizer, πάντως, έως τον Μάρτιο περιμένουμε 1.265.550 δόσεις».


«Έρχονται τα εμβόλια στην Ελλάδα, θα αποθηκευτούν σε ειδικούς χώρους» ανέφερε και τόνισε πως η κυβέρνηση εξασφάλισε 5 τέτοιους χώρους. «Σε αυτούς τους χώρους, υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένα ψυγεία στα οποία θα αποθηκεύονται τα εμβόλια, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις εταιρείες που έχουν αναλάβει τις διανομές των εμβολίων. Είναι δεδομένο ότι στην πορεία θα προκύψουν δυσκολίες. Με απόλυτη διαφάνεια θα αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία» τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.


Χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών


26/12: Η Ελλάδα παραλαμβάνει την πρώτη παρτίδα 9,750 δόσεων

27/12: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί στα πρώτα νοσοκομεία αναφοράς στην Αθήνα

28/12: Θα παραδοθούν παρτίδες στα υπόλοιπα νοσοκομεία αναφοράς σε όλη τη χώρα για τον εμβολιασμό των υγειονομικών

30/12: Η Ελλάδα θα παραλάβει την πρώτη μεγάλη παρτίδα, 83.850 δόσεων

Μέχρι το τέλος Μαρτίου η Ελλάδα θα έχει λάβει 1.265.550 δόσεις από την Pfizer.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα νέα κρούσματα σήμερα, Δευτέρα 21/12:


Σήμερα ανακοινώνουμε 526 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 131597, εκ των οποίων το 52.5% άνδρες.



 

5229 (4.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 38481 (29.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.


505 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 164 (32.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 812 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.


Τέλος, έχουμε 85 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4257 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1717 (40.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.