Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Στις 11 Ιανουαρίου η πρόταση να ανοίξουν τα σχολεία

Να ανοίξουν τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου ημέρα Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews είναι η πρόταση που θα συζητηθεί στην επιτροπή τ...

Να ανοίξουν τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου ημέρα Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews είναι η πρόταση που θα συζητηθεί στην επιτροπή του υπουργείου Υγείας αύριο Τρίτη. Η αυριανή συνεδρίαση των επιστημόνων φαίνεται ότι θα βγάλει ειδήσεις για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία


Αύριο εκτός απρόοπτου θα συνεδριάσει η επιτροπή του υπουργείου Υγείας για την εξάπλωση του κορονοϊου, με τους επιστήμονες και τους λοιμωξιολόγους να παίρνουν την απόφαση για την πρόταση τους που θα καταθέσουν στην κυβέρνηση για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.


Στο τραπέζι της επιτροπής θα βρεθεί το άνοιγμα των σχολείων με την ημερομηνία που θα συζητηθεί είναι αυτή της 11ης Ιανουαρίου 2020 και όχι αυτή της 8ης Ιανουαρίου, ημερομηνία λήξης του lockdown το οποίο όπως όλα δείχνουν φαίνεται να παίρνει και άλλη παράταση. Στην συνεδρίαση της επιτροπής αναμένεται να συζητηθεί και το ενδεχόμενο του σταδιακού ανοίγματος των σχολείων με τα δημοτικά σε κάθε περίπτωση να ανοίγουν πρώτα. 



 

Να υπενθυμίσουμε ότι στον κυβερνητικό σχεδιασμό πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, είχε πέσει στο τραπέζι και το σενάριο των μαζικών δειγματοληπτικών τεστ στους μαθητές των σχολείων, κάτι που αναμένεται να συζητηθεί και σε αυτή την συνεδρίαση.


Όπως γνωστοποίησε στην τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να γίνει συνάντηση μεταξύ της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως και της Επιτροπής των Ειδικών με θέμα το άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές. «Προτεραιότητά μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας.


Στόχος η αύξηση των τέστ μέσω του testing.gov.gr 

ΣΧΟΛΕΙΑ


Η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να παροτρύνει τους πολίτες να εγγραφούν στο testing.gov.gr μέσω της φόρμας δωρεάν ελέγχου COVID-19 ώστε να υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός τεστ καθημερινά και να υπάρξει μία ποιο σαφή εικόνα για την επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα. Στόχος είναι η καλύτερη και πιο αντιπροσωπευτική παρακολούθηση της διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα και η εκτίμηση του λεγόμενου «δείκτη θετικότητας» ώστε οι αποφάσεις της κυβέρνησης και των ειδικών να λαμβάνονται με μεγαλύτερα σε αριθμό επιδημιολογικά στοιχεία.


Θετικοί οι επιδημιολόγοι για τα σχολεία

ΣΧΟΛΕΙΑ


Ο καθηγητής και λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας σε σημερινές του δηλώσεις έκανε ξεκάθαρο ότι θα είναι πολύ δύσκολο να αποφασίσουν οι ειδικοί για τα σχολεία τον Ιανουάριο, καθώς μια ενδεχόμενη χαλάρωση ίσως να δημιουργήσει νέες εστίες. Άφησε όμως για πρώτη ίσως φορά ανοικτό η επιτροπή να αποφασίσει το άνοιγμα τους λίγες ημέρες αργότερα μετά την μέχρι τώρα προθεσμία του lockdown.


Ο κ. Σύψας επανέλαβε πάντως ότι ο στόχος είναι να ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου αλλά «δυστυχώς δεν μπορούμε από τώρα να το σκεφτούμε, με την έννοια οτι δεν ξέρουμε τι θα επικρατεί στη χώρα, αν συνεχιστούν οι συναθροίσεις θα έχουμε πρόβλημα να τα ανοίξουμε».



 

Μετά τις γιορτές και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, δεν αποκλείεται να ανοίξουν πρώτα τα δημοτικά.


Η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού σε δηλώσεις τις τόνισε πως «ιδανικά η δική μου η γραμμή είναι ότι τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά αλλά με ασφάλεια. Νομίζω ότι το υπουργείο Παιδείας έχει ένα δεκαήμερο να μπορέσει να φτιάξει έναν μηχανισμό ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός έξω από τα σχολεία και να υπάρχει ασφάλεια για τους εργαζόμενους στα σχολεία», προτείνοντας να εμβολιαστούν άμεσα και οι εκπαιδευτικοί.


Θετικός για το άνοιγμα των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου εμφανίστηκε ο Καθηγητής, Χαράλαμπος Γώγος περιγράφοντας πως «αν μπορέσουμε να ανοίξουμε τα σχολεία στις 8 του μηνός αυτό θα είναι θετικό. Τετάρτη με Πέμπτη θα δούμε αν θα ξεκινήσουμε με τα σχολεία, και δη με τα δημοτικά». «Υπάρχει προσπάθεια να δούμε τα πράγματα θετικά για τα σχολεία, γιατί έχει τραβήξει πολύ η κατάσταση αυτή», κατέληξε.


«Για τις 8 Ιανουαρίου πιθανόν να είναι λίγο νωρίς να ανοίξουν δημοτικά και νηπιαγωγεία» εκτίμησε σήμερα ο καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής και τόνισε ότι είναι «το πιθανότερο να ανοίξουν για τις 15 Ιανουαρίου, να περιμένουμε μία εβδομάδα ακόμα, ώστε να δούμε ποια θα είναι η επίδραση των διακοπών των εορτών στην εξέλιξη της επιδημίας». 


Ο κ. Τσακρής τόνισε ότι «πρώτα θα μπουν στο τραπέζι τα δημοτικά και νηπιαγωγεία, και στη συνέχεια να μπορέσει να γίνει μεγαλύτερο άνοιγμα σε όλες τις βαθμίδες, αν εξελιχθούν όλα όπως το περιμένουμε» σημείωσε ο Καθηγητής.


Η Πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας – Πειραιά, κ.  Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ εμφανίστηκε θετική στο να ανοίξουν τα σχολεία «Αν πάμε καλά και οι δείκτες είναι καλοί μέχρι και τις 5 του μηνός δεν υπάρχει πρόβλημα να μην ανοίξουν τα σχολεία, αλλά αν ξεκινήσουμε πάρτι τα κρούσματα θα αυξηθούν», υποστήριξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.