Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες: Πως θα στέλνετε sms – Όλες οι απαγορεύσεις

Αλλάζει η καθημερινότητα των πολιτών σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες από τις έξι το πρωί της Τρίτης. Πως θα μετακινείστε με sms και τι θα είναι α...




Αλλάζει η καθημερινότητα των πολιτών σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες από τις έξι το πρωί της Τρίτης. Πως θα μετακινείστε με sms και τι θα είναι ανοικτό και τι κλειστό.

Σε μια νέα πραγματικότητα που θα μοιάζει πολύ με εκείνη της περασμένης Άνοιξης θα ξυπνήσουν αύριο οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης και των Σερρών. Και οι δυο πόλεις μπαίνουν σε lockdown και βάφτηκαν με ένα νέο χρώμα στον χάρτη το γκρι. Τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν για 14 ημέρες και οι μετακινήσεις θα γίνονται μόνο με sms.

Τα νέα μέτρα ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Σύμφωνα με αυτά κλειστά θα είναι:

Όλα τα καταστήματα ακόμα και αυτά της λιανικής

Η κυκλοφορία θα γίνεται μόνο με sms

Από τις 21:00 έως τις 05:00 θα μπορούν να κυκλοφορούν μόνο όσοι πηγαίνουν στην εργασία τους και όσοι πρέπει να μετακινηθούν για λόγους υγείας

Κλειστές θα είναι και οι εκκλησίες

Απαγορεύονται από αύριο οι εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης και θα γίνονται μόνο για έκτακτους λόγους.

Ανοικτά θα είναι μόνο τα σχολεία και γι’ αυτό δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα ποιον αριθμό θα στέλνουν οι γονείς που θα θέλουν να πάρουν τα παιδιά τους από το σχολείο.
Ειδικά για τα sms στο 13033 θα ισχύουν τα εξής:

Το μήνυμα στο 13033: X κενό Όνομα κενό Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας, όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

1 Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

2 Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

3 Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

4 Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

5 Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

6 Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Για την έκτη κατηγορία, αυτή της σωματικής άσκησης και της εξόδου με κατοικίδιο, πλέον δεν θα μπορεί να γίνεται μετά τις 9 το βράδυ ούτε με την αποστολή μηνύματος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απαντώντας στις ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών δήλωσε ότι από τις 9 Ιουλίου ο ίδιος έλεγε ότι τα φαινόμενα χαλάρωσης δεν πρέπει να συνεχιστούν. «Χτυπάγαμε καμπάνα κινδύνου. Και στις 17 Σεπτεμβρίου μιλούσαμε για την πίεση στο σύστημα υγείας και στις ΜΕΘ και χτυπούσαμε ξανά καμπανάκι κινδύνου», συνέχισε ενώ υπενθύμισε ότι δύο εβδομάδες πριν ο πρωθυπουργός είδε το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για το β’ κύμα της πανδημίας. «Κάνουμε ό,τι πρέπει, προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα, ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών, είναι στο χέρι όλων μας για να επιστρέψει το σύστημα στις αντοχές τους και να μην δοκιμαστεί», υπογράμμισε.

Ο κ. Πέτσας διευκρίνισε ότι στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες θα είναι κλειστό και το λιανεμπόριο ενώ σε ερώτηση αν αυτό το μοντέλο θα ακολουθηθεί και σε άλλες περιοχές απάντησε «μακάρι να μη χρειαστεί» και πως είναι στο χέρι όλων μας.

Ερωτηθείς μήπως δεν ήταν επαρκείς οι έλεγχοι για τα φαινόμενα συνωστισμού είπε ότι όλοι έχουμε βιώσει γενικότερη χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων.

«Προειδοποιούσαμε ότι ο εχθρός είναι ο εφησυχασμός και όχι το άνοιγμα των συνόρων, τα σχολεία ή τα μέσα μεταφοράς. Ήταν ο εφησυχασμός και η συμμετοχή σε συναθροίσεις χωρίς μέτρα προστασίας», τόνισε.

Επιπλέον είπε ότι στις «κόκκινες» περιοχές στις εκκλησίες επιτρέπεται η συμμετοχή μέχρι εννέα ατόμων ενώ για άλλους χώρους, όπως οι πλατείες, το στοίχημα είναι να το κερδίσουμε ξανά όπως την άνοιξη και όλοι να αντιληφθούν ότι τα μέτρα είναι για την προστασία όλων και των ανθρώπων που αγαπούν.

Ειδικά για την Αττική είπε ότι εμφανίζει σταδιακή αύξηση κρουσμάτων αλλά όχι εκθετική όπως συνέβη στη Βόρεια Ελλάδα. «Παρακολουθούμε κάθε μέρα τις εξελίξεις. Αν δούμε ότι πάει να δημιουργηθεί περαιτέρω πίεση, θα δράσουμε πάλι γρήγορα και προληπτικά πριν φτάσει το σύστημα υγείας να δοκιμαστεί», συμπλήρωσε.

Τι θα ισχύει από αύριο στις έξι το πρωί σε όλη την επικράτεια ανεξάρτητα από την ζώνη επικινδυνότητας

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού.
  • Απαγόρευση επιβίβασης σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς χωρίς μάσκα.
  • Υποχρεωτική τηλεργασία τουλάχιστον κατά 50% σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
  • Υποχρεωτική τηλεκπαίδευση στα ΑΕΙ.
  • Αναστολή επισκεπτηρίου σε όλες τις δομές πρόνοιας.
  • Περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 12:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί.
  • Πλήρης τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια.
  • Απαγόρευση συναθροίσεων.

Τι ισχύει επιπλέον στους τομείς που είναι κόκκινοι

Στη ζώνη Αυξημένου Κινδύνου (κόκκινο) αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης, πλην της κατ’ οίκον διανομής φαγητού και της παραλαβής από το κατάστημα.

Κλειστα θα είναι: οι χώροι ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης και: Μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι, μουσεία και θέατρα, και γυμναστήρια.

Δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.