Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Βόμβα Πομπέο: Ελπίζουμε οι Αρμένιοι να μπορέσουν να αμυνθούν απέναντι στους Αζέρους

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε σε συνέντευξή του την Πέμπτη ότι η Τουρκία εντείνει τους κινδύνους της σύγκρουσης Ναγκόρ...



Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε σε συνέντευξή του την Πέμπτη ότι η Τουρκία εντείνει τους κινδύνους της σύγκρουσης Ναγκόρνο Καραμπάχ προμηθεύοντας όπλα στο Αζερμπαϊτζάν, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για κατάπαυση του πυρός.

«Είναι επικίνδυνο. Τώρα έχουμε τους Τούρκους, οι οποίοι επεμβαίνουν και παρέχουν πόρους στο Αζερμπαϊτζάν, αυξάνοντας τον κίνδυνο, κλιμακώνοντας την ανάφλεξη που λαμβάνει χώρα σε αυτήν τη μακροχρόνια σύγκρουση γι’ αυτό το μέρος που ονομάζεται Ναγκόρνο Καραμπάχ, ένα μικρό έδαφος με περίπου 150.000 κατοίκους», δήλωσε ο Πομπέο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε ότι η πολυετής σύγκρουση πρέπει να επιλυθεί μόνο μέσω ειρηνικών συνομιλιών, όχι μέσω ενόπλων συγκρούσεων, «και σίγουρα όχι με τρίτες χώρες που έρχονται για να δανείσουν τη δύναμη πυρός τους σε αυτό που είναι αποτελεί ήδη μια πυριτιδαποθήκη».

Πρόσθεσε ότι ελπίζει πως η Αρμενία θα μπορέσει «να αμυνθεί» απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν, μια δήλωση που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως στήριξη σε μία από τις δύο πλευρές στη σύγκρουση για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, στην οποία ωστόσο οι ΗΠΑ έχουν τον ρόλο μεσολαβητή.

«Ελπίζουμε ότι οι Αρμένιοι θα μπορέσουν να αμυνθούν απέναντι σε αυτά που κάνουν οι Αζέροι», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μιλώντας σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό της Τζόρτζια.

Ο Πομπέο δεν διευκρίνισε με σαφήνεια αν με τη φράση αυτή τάσσεται υπέρ της Αρμενίας, περιοριζόμενος να ζητήσει να γίνει σεβαστή η κατάπαυση του πυρός και να διεξαχθούν «ειρηνικές συνομιλίες» για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Ωστόσο, η δήλωσή του είναι σαφής! Ευχήθηκε νίκη στους Αρμένιους, για όσους κάνουν ότι δεν κατάλαβαν.

Την Τετάρτη ο Αμερικανός υπουργός εξέφρασε τη λύπη του επειδή η Τουρκία άρχισε «να ενισχύει το Αζερμπαϊτζάν» και κάλεσε όλες τις χώρες να μην παρεμβαίνουν στην περιοχή για να μην κλιμακωθεί η ένταση.

Οι ΗΠΑ, μαζί με τη Γαλλία και τη Ρωσία, συμπροεδρεύουν στην Ομάδα του Μινσκ, η οποία συγκροτήθηκε πριν από περίπου 30 χρόνια για να βρει μια ειρηνική λύση στο πρόβλημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.