Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ... Σήμερα η Σύνοδος Κορυφής για την Τουρκία: Τι θα γίνει με τις κυρώσεις

protothema.gr_«Είμαστε σε χρόνο μηδέν», αναφέρει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η επανεκκίνηση των διερευνη...


protothema.gr_«Είμαστε σε χρόνο μηδέν», αναφέρει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών της Αθήνας με την Αγκυρα σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών έχει ανακοινωθεί αλλά δεν έχει προσδιοριστεί ο ακριβής χρόνος πραγματοποίησης της επόμενης συνάντησης. 

Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι οι διερευνητικές επαφές, οι άτυπες συζητήσεις μεταξύ ανωτάτων διπλωματών από την Ελλάδα και την Τουρκία, όπου επιχειρείται να επιτευχθεί σύγκλιση επί των ελληνοτουρκικών διαφορών, θα ξεκινήσουν μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. το πρώτο διήμερο του Οκτωβρίου. Αναγκαία συνθήκη, που κατά πληροφορίες ο Ταγίπ Ερντογάν θέτει στους Ευρωπαίους ως απαράβατο όρο, είναι να μην επιβληθούν κυρώσεις στην τουρκική οικονομία. Στην περίπτωση που οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφύγουν να ενεργοποιήσουν σκληρά αντίποινα στην Αγκυρα, η τουρκική κυβέρνηση αναμένεται να δώσει τη συναίνεσή της ώστε ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών, που ξεκίνησαν πριν από 16 ολόκληρα χρόνια, να γίνει στις αρχές Οκτωβρίου στην Κωνσταντινούπολη.

 Θα επιβληθούν όμως κυρώσεις στην Τουρκία από την Ε.Ε.; Και ποιο θα είναι το μείγμα των οικονομικών μέτρων που θα αποφασιστούν από τους ηγέτες των 27 χωρών-μελών στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει 1 και 2 Οκτωβρίου με βασικό θέμα την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τον περιορισμό της τουρκικής επιθετικότητας;

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το «ΘΕΜΑ», στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να αποφασιστούν δύο διαφορετικά σετ κυρώσεων στην Τουρκία:

Η πρώτη ομάδα μέτρων θα αφορά την Κύπρο. Πρόκειται για αντίποινα που έχουν ήδη αποφασιστεί και ανακοινωθεί στοχοποιώντας πρόσωπα που συμμετέχουν σε ερευνητικές εργασίες και δραστηριότητες που σχετίζονται με προσπάθεια γεωτρήσεων της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίων TPAO στην κυπριακή ΑΟΖ. Το δεύτερο σετ μέτρων θα αφορά την τουρκική επιθετικότητα εναντίον της Ελλάδας και την προσπάθεια του Ερντογάν να σφετεριστεί μη οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες. Οι κυρώσεις θα περιγράφονται σε ένα έγγραφο επιλογών -options paper- το οποίο έχει ήδη συνταχθεί και περιγράφει το ενδεχόμενο επιβολής σοβαρών μέτρων εναντίον της Τουρκίας σε περίπτωση που η Αγκυρα λειτουργήσει επιθετικά εναντίον ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε.

Υπό αυτό το πρίσμα η Σύνοδος Κορυφής σήμερα θα πρέπει να θεωρείται στημένη; Οχι, υπό την έννοια που χρησιμοποιείται για τους ποδοσφαιρικούς αγώνες το αποτέλεσμα των οποίων έχει προαποφασιστεί λόγω μιας οικονομικής συναλλαγής ή και δωροδοκίας των πρωταγωνιστών, αλλά υπό την έννοια της «χορογραφίας» που μοιάζει να έχει ήδη ολοκληρωθεί και απομένει μόνο η τυπική έγκριση των εισηγήσεων από τους αρχηγούς των 27 κρατών-μελών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.