Tελευταια Νεα

Τετάρτη, Οκτωβρίου 21, 2020

Κορονοϊός: Ο νέος χάρτης υγειονομικής ασφάλειας - Οι περιοχές στο «κόκκινο» και στο «πορτοκαλί» - Τα μέτρα που ισχύουν
Αλλάζει ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας του κορονοϊού στη χώρα, μετά το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων που ανακοινώθηκε την Τετάρτη. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 865 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο, σημαίνοντας συναγερμό στις υγειονομικές αρχές. 

Έπειτα από συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς προέβη σε έκτακτες ανακοινώσεις, γνωστοποιώντας τα νέα μέτρα που ισχύσουν από την Παρασκευή στις 6 το πρωί σε περιοχές όπου τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. 

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, "αναλύθηκαν τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα ανά περιοχή σε όλη την Επικράτεια. Δεδομένα που μας δημιουργούν προβληματισμό καθώς τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια επιδημιολογική έξαρση, η οποία μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα επιθετική. Τα δε χαρακτηριστικά της έξαρσης αυτής διαφοροποιούνται από περιοχή σε περιοχή, αλλά και από την πρώτη φάση της πανδημίας. 

Ο αριθμός-ρεκόρ θετικών κρουσμάτων που ανακοίνωσε μόλις ο ΕΟΔΥ δείχνει ξεκάθαρα ότι η επιδημία είναι σε έξαρση. Μια έξαρση επιθετική, με ιδιαίτερη αναφορά στη Βόρεια Ελλάδα και στους νέους ανθρώπους με μέσο όρο ηλικίας στην Επικράτεια τα 37 έτη (και σημειωτέων μόλις 28 έτη στη Θεσσαλονίκη) και με δείκτη θετικότητας στο 3,6%. Αριθμός κρουσμάτων σήμερα ρεκόρ αλλά και ρεκόρ τεστ με 24.116 τεστ μόνο σήμερα, από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και όλα τα κλιμάκια των υγειονομικών ελέγχων στη χώρα. 

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Για αυτό και συνεχίζουμε με επιμέλεια να παρακολουθούμε κάθε αλλαγή των δεδομένων και αναλύουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που συνοδεύουν αυτή την έξαρση της πανδημίας, πάντα με ένα μοναδικό κριτήριο: την προστασία της δημόσιας υγείας και της υγείας όλων μας".

Έτσι, ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας επικαιροποιείται και αρκετές περιφερειακές ενότητες "ανεβαίνουν" επίπεδο συναγερμού. Όπως ήταν αναμενόμενο, αποφασίστηκε τοπικό lockdown στην Καστοριά, που περνά πλέον στο "κόκκινο" επίπεδο (δηλαδή στο επίπεδο 4), στο οποίο ήταν μέχρι σήμερα μόνο η Κοζάνη.


Επίσης, "πορτοκαλί' (επίπεδο 3 αυξημένης επιτήρησης) χρωματίζονται οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Βοιωτίας, Λάρισας και Σερρών. Στο επίπεδο 3- αυξημένης επιτήρησης παραμένουν τα Γιάννενα μια και οι δείκτες επικινδυνότητας είναι οριακοί μεταξύ των 2 επιπέδων και η κατάσταση, όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, θα επαναξιολογηθεί, σε 3 ημέρες, το Σάββατο 24 Οκτωβρίου.

"Η κατάσταση είναι κρίσιμη και η αυστηρή εφαρμογή των μέτρων επιβάλλεται από τις παρούσες συνθήκες. Τα επόμενα 24ωρα, οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα σημαντικές στην προσπάθειά μας να βάλουμε φρένο στην έξαρση του ιού και να περιορίσουμε την πανδημία. Και μπορούμε και πρέπει και επιβάλλεται να τα καταφέρουμε. Ας είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τηρούμε τις αποστάσεις, να φοράμε μάσκα, να ακολουθούμε πιστά τους κανόνες και τις οδηγίες των ειδικών. Κάνω ιδιαίτερη έκκληση στους κατοίκους της Καστοριάς, της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, της Βοιωτίας, των Σερρών και των Ιωαννίνων όπου παρατηρείται επιθετικότατη αύξηση του ιικού φορτίου, να παραμείνουν σε εγρήγορση. Μαζί με τους Περιφερειάρχες και τους αιρετούς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση ανακοπής του ρυθμού μετάδοσης. Μια προσπάθεια που θα ενταθεί τις επόμενες ημέρες, αλλά για να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα χρειάζεται η συμμετοχή, η συνέργεια όλων μας.

Έχουμε κάνει μια σπουδαία προσπάθεια όλους αυτούς τους μήνες, μια προσπάθεια που δεν πρέπει να πάει χαμένη. Και ο τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι ένας: εφαρμόζουμε όλοι μας τα μέτρα. Είναι το κλειδί για την επόμενη ημέρα σε κάθε περιοχή, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας" τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας

Βάσει του χάρτη, 24 περιφερειακές ενότητες βάφονται πλέον πορτοκαλί, πράγμα που σημαίνει πως βρίσκονται σε επίπεδο 3 αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης, ανάμεσά τους και η Αττική.

Δείτε τον χάρτη:« Προηγουμενη
Επομενη »