Tελευταια Νεα

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 07, 2020

Ετοιμάζουν διπλό χτύπημα οι Τούρκοι; «Κόκκινος» συναγερμός σε Έβρο και Καστελόριζο


Τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει παρατηρηθεί μία «ύποπτη» κινητικότητα στα τουρκικά παράλια, με τους γείτονες να φαίνεται πως κάτι σχεδιάζουν. Προφανώς «ψάχνονται» για το πού και πώς θα μπορέσουν να κάνουν μια προβοκάτσια ώστε να δημιουργηθεί «ανάφλεξη» και να προκληθεί το… πολυπόθητο για την Τουρκία «θερμό» επεισόδιο. Τονίζουμε άλλωστε πως το έχει επιχειρήσει επανειλημμένα αλλά… οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν παρασυρθεί και έχουν δώσει δυναμικές απαντήσεις.
Τόσο οι κινήσεις του ερευνητικού Oruc Reis που κινείται όλο και πιο βόρεια, προς το Σύμπλεγμα του Καστελόριζου, όσο και η εμπρηστική ρητορική του καθεστώτος που φέρνει πρώτο στην ατζέντα το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, υποδηλώνουν τις προθέσεις της Άγκυρας.

Στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν πως δεν αποκλείεται η Τουρκία να επιχειρήσει τις επόμενες ημέρες μια «πολιορκία» του συμπλέγματος της Μεγίστης και τότε οι εξελίξεις και οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες.

Πώς θα γίνει αυτό; Σύμφωνα με την τελευταία τουρκική NAVTEX, το Oruc Reis πλέει σε απόσταση έως και 30 μίλια νότια του Καστελόριζου, συνοδευόμενο πάντα από τουρκικές φρεγάτες και κορβέτες. Η ναυτική οδηγία ολοκληρώνεται στις 12 Σεπτεμβρίου και όλα δείχνουν ότι η επόμενη περιοχή την οποία θα δεσμεύσουν παράνομα οι γείτονες, θα είναι εγγύτερα στο Καστελόριζο ακόμη και σε απόσταση 6 μιλιών από τις ακτές του Συμπλέγματος.

Τι σημαίνει αυτό; Η μεγαλύτερη πρόκληση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα. Αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία ακόμα και στα όρια των Εθνικών Χωρικών Υδάτων, την ώρα που η Αθήνα ήδη στο Ιόνιο τα έχει επεκτείνει στα 12 κρατώντας ανοιχτό το δικαίωμα να το πράξει και αλλού.

Αν η Τουρκία επιχειρήσει να επιτεθεί στο Καστελλόριζο, γιατί - ας μην κρυβόμαστε - περί επίθεσης θα πρόκειται, τότε η Ελλάδα θα έχει μία και μόνη επιλογή. Να απαντήσει με κάθε τρόπο.

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας έχει θέσει επί τάπητος όλα τα ενδεχόμενα, με τον υπουργό κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τους Επιτελείς να έχουν έτοιμες απαντήσεις για κάθε κίνηση που θα επιχειρήσει η Τουρκία. «Όλα τα σενάρια είναι πιθανά. Όταν έχουν δημιουργηθεί τέτοιες συνθήκες μπορεί να προκληθεί ανάφλεξη ανά πάσα στιγμή», επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές, τονίζοντας πως οι Ελληνικές Ένοπλες δεν θα επιτρέψουν κανενός είδους «πολιορκία» του Καστελλόριζου. «Όποιος επιχειρήσει να πλησιάσει θα λάβει την απάντηση που πρέπει», επισημαίνουν πηγές του ελληνικού «Πενταγώνου».

Βλέπουν παντού ελληνική σημαία

Από το τελευταίο χωριό του Έβρου έως τη Στρογγύλη, στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου, τα ελληνικά μάτια παρακολουθούν κάθε κίνηση των Τούρκων. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τοποθετηθεί στρατηγικά σε όλο το Αρχιπέλαγος, στέλνοντας μήνυμα στην Άγκυρα πως είναι και ισχυρές και αποφασισμένες.
Μονάδες επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού δεν έχουν σταματήσει ούτε λεπτό να επιτηρούν το Oruc Reis και τα συνοδευτικά πολεμικά πλοία, ενώ ο Στόλος μας, με τα πανίσχυρα υποβρύχια έχουν «κλειδώσει» τα κρίσιμα σημεία δημιουργώντας πλωτή ασπίδα γύρω από τα ακριτικά νησιά. Η μόνιμη παρουσία των ελληνικών πλοίων και υποβρυχίων στην ανατολική Μεσόγειο αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα στα σχέδια του Ερντογάν, με το Πολεμικό Ναυτικό να αποδεικνύει πως μπορεί να «θωρακίσει» και το Αιγαίο αλλά και την ανοιχτή θάλασσα της ανατολικής Μεσογείου.

Όσον αφορά την Πολεμική Αεροπορία, η κατάσταση συναγερμού θα λέγαμε πως είναι σε μόνιμη βάση, με τους Τούρκους κυριολεκτικά να φοβούνται κάθε έξοδό τους προς τα… δυτικά, μιας και τα «χουνέρια» των Ελλήνων πιλότων είναι πολλά το τελευταίο διάστημα.

Όσο για τον Στρατό Ξηράς, παραμένει σε επιφυλακή σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, τα οποία υπενθυμίζεται πως έχουν «φορτωθεί» με οπλισμό από την κρίση της 21ης Ιουλίου, ενώ οι Έλληνες κομάντο παρακολουθούν από κάθε… βράχο του Αιγαίου τις τουρκικές κινήσεις.

Τις επόμενες ημέρες οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές. Αν δεν υπάρξει διπλωματική λύση, τότε είναι πολύ πιθανό τα γεγονότα στο νοτιοανατολικό Αιγαίο να πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ο Ερντογάν έχει αποφασίσει να φτάσει την κατάσταση στα άκρα, κλείνοντας τα αυτιά του σε όσους ζητούν να αποκλιμακώσει την ένταση. Αν επιμείνει στην ίδια τακτική, τότε το πλήγμα για τον τουρκικό λαό θα είναι τεράστιο…

« Προηγουμενη
Επομενη »