Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ... Τέλος χρόνου για Ερντογάν: Μόλις «έσπασε» και το 7,5 η ισοτιμία τουρκικής λίρας δολαρίου

Άλλο ένα ψυχολογικό όριο έσπασε το τουρκικό νόμισμα στην κατρακύλα του προς τα κάτω - Παρά τις προσπάθειες για συγκράτηση της πτώσης του, η...


Άλλο ένα ψυχολογικό όριο έσπασε το τουρκικό νόμισμα στην κατρακύλα του προς τα κάτω - Παρά τις προσπάθειες για συγκράτηση της πτώσης του, η λίρα έπεσε σε νέο ιστορικό χαμηλό

Σε νέο χαμηλό υποχώρησε σήμερα η ισοτιμία του τουρκικού νομίαμστος καθώς οι προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να υποστηρίξει την ισοτιμία του νομίσματος να μην επιδεινωθεί πέρα του 7,5 δεν πέτυχαν.




Καταλυτική για τη νέα υποχώρηση της λίρας ήταν η υποβάθμιση του τουρκικού τραπεζικού συστήματος από τον οίκο Moody’s αλλά και οι προειδοποιήσεις του οίκου αξιολόγησης για αυξηση του ρίσκου «κρίσης στο ισοζύγιο πληρωμών» (κωδική λέξη για χρεοστάσια) αλλά και αυξεμένη πιθανότητα επιβολής capital controls.

Η υποβάθμιση του τουρκικού τραπεζικού συστήματος είναι ζωτικής σημασίας για τον τούρκο Πρόεδρο, καθώς τα διεθνή κεφάλαια γίνονται ακριβότέρα για τις τουρκικές τράπεζες. Σε συνδυασμό με μια ισοτιμία που υποχωρεί ραγδαία, δεν έχουν μόνο ακριβότερο επιτόκιο αλλά καθίσταται και πιο δύσκολη η αποπληρωμή τους.

Οι περιορισμοί στο τουρκικό τραπεζικό σύστημα θα μειώσουν τη στρόφιγγα των δανείων στο εσωτερικό, καιι θα αυξήσουν τα επιτόκια, ακυρώνοντας τις προσπάθειες Ερντογάν να μεγαλώσει τη φούσκα της πίστωσης στη χώρα και να παρουσιάσει πλασματική ανάπτυξη.

Επιπλέον το γεγονός ότι οι εισροές συναλλάγματος στη χώρα έχουν ουσιαστικά μηδενιστεί (έχουν μειωθεί οι επενδύσεις, τα τουριστικά έσοδα και τα έσοδα από τις εξαγωτγές), διαμορφώνει μια τέλεια καταιγίδα για τον τούρκο Πρόεδρο αλλά και για τους Τούρκους πολίτες, οι οποίοι ξεφορτώνονται κακήν κακώς το νομισμα που καταρρέει για να αγοράσουν δολάρια και ευρώ.