Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΕΝΦΙΑ: Αυτά είναι τα 28 νησιά που απαλλάσσονται από τον φόρο

Στην εξειδίκευση των οικονομικών μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, προχώρησε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Μεταξύ ά...


Στην εξειδίκευση των οικονομικών μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, προχώρησε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Μεταξύ άλλων μέτρων ανακοινώθηκε και η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των κατοίκων μικρών, ακριτικών νησιών.




Συγκεκριμένα, απαλλάσσονται από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ, για το έτος 2020 και εφεξής, οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που έχουν την κύρια κατοικία τους σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 1.200 κατοίκων, που βρίσκονται στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στις Περιφερειακές Ενότητες Καλύμνου, Καρπάθου-Ηρωϊκής Νήσου Κάσου, Κω και Ρόδου, στον δήμο Γαύδου και στο σύμπλεγμα διαπόντιων νήσων.

Το μέτρο αυτό περιλαμβάνει σήμερα κατοίκους 28 μικρών ακριτικών νησιών. Τα νησιά αυτά είναι:

Φούρνοι, Άγιος Μηνάς και Θύμαινα της Περιφερειακής Ενότητας Ικαρίας,

Άγιος Ευστράτιος της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου,

Σαμιοπούλα της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου,

Οινούσσες, Ψαρά και Αντίψαρα της Περιφερειακής Ενότητας Χίου,

Αγαθονήσι, Καλόλιμνος, Πλάτη, Τέλενδος, Ψέριμος, Λειψοί, Φαρμακονήσι, Αρκοί και Μαράθι ή Μάραθος της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου,

Σαρία και Κάσος της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου,

Μεγίστη (Καστελόριζο), Τήλος και Χάλκη της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου,

Γυαλί και Νίσυρος της Περιφερειακής Ενότητας Κω,

Γαύδος της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και

Ερεικούσσα, Μαθράκι και Οθωνοί της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας.

Η απαλλαγή αφορά σε φυσικά πρόσωπα που έχουν κύρια κατοικία στις περιοχές αυτές, και καλύπτει τη συνολική περιουσία που διαθέτουν στις εν λόγω περιοχές. Εξαιρείται η περιουσία των προσώπων αυτών σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Σκοπός του μέτρου είναι η κινητροδότηση των κατοίκων να παραμείνουν ή να εγκατασταθούν σε αυτά τα νησιά, αλλά και να ενισχυθούν οικονομικά οι εν λόγω περιοχές που αντιμετωπίζουν περιορισμένη πρόσβαση.