Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Τουρκία: Σε 10ετή κάθειρξη καταδικάστηκε βουλευτής φιλοκουρδικού κόμματος

Η Ρεμζιγέ Τοσούν, θα παραμείνει ελεύθερη μέχρι να εκδικαστεί η έφεση - Κατηγορείται ότι περιέθαλψε τραυματισμένα μέλη του Κουρδικού Ερ...

Tosun_Remiye

Η Ρεμζιγέ Τοσούν, θα παραμείνει ελεύθερη μέχρι να εκδικαστεί η έφεση - Κατηγορείται ότι περιέθαλψε τραυματισμένα μέλη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα μια βουλευτή του μεγαλύτερου φιλοκουρδικού κόμματος στην Τουρκία σε δέκα χρόνια φυλάκιση, καθώς κρίθηκε ενοχή για συμμετοχή σε "ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση", σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.




Η Ρεμζιγέ Τοσούν, βουλευτής του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) για την επαρχία Ντιγιάρμπακιρ όπου ζουν κυρίως Κούρδοι, στη νοτιοανατολική Τουρκία, θα παραμείνει ελεύθερη εν αναμονή της διαδικασίας εφέσεων, σύμφωνα με τα έγγραφα.

Η Τοσούν κατηγορείται ότι περιέθαλψε τραυματισμένα μέλη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στη συνοικία Σουρ του Ντιγιάρμπακιρ το 2016, δήλωσε ο δικηγόρος της.

"Δεν υπάρχουν αποδείξεις που να στηρίζουν τη δικαστική απόφαση. Αυτή βασίζεται σε δηλώσεις που ελήφθησαν δια της βίας από πρόσωπα που βρίσκονταν εκεί κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου", δήλωσε ο Μουχαρέμ Σαχίν.

Πρόσθεσε ότι η Τοσούν ζούσε στην περιοχή και δεν έχει εμπειρία στην περίθαλψη ανθρώπων.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί συχνά το HDP ότι είναι "πολιτική βιτρίνα" του PKK, το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της.

Το HDP, του οποίου αρκετοί αξιωματούχοι έχουν συλληφθεί τα τελευταία τρία χρόνια, απορρίπτει τις κατηγορίες και δηλώνει θύμα καταστολής λόγω της σφοδρής αντίθεσής του προς τον Τούρκο πρόεδρο.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο εμβληματικός πρώην ηγέτης του HDP, κρατείται από τον Νοέμβριο του 2016 για κατηγορίες που έχουν σχέση με "τρομοκρατία".

Αρκετοί φιλοκούρδοι δήμαρχοι στη νοτιοανατολική Τουρκία καθαιρέθηκαν από το δημαρχιακό τους αξίωμα και συνελήφθησαν τους τελευταίους μήνες για τις φερόμενες σχέσεις τους με το PKK.