Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Στρατηγός Λεοντάρης : «Ποτέ ξανά Αττίλας για τη Κύπρο…Κανένας συμβιβασμός

Θεωρεί «αυτονόητο» ότι η Ελλάδα θα είναι μόνη της σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης, ενώ σχετικά με τις «κόκκινες γραμμές» της χώρας, εκφράζ...

Η τελευταία Ημερήσια Διαταγή του Αρχηγού Ηλία Λεοντάρη | News

Θεωρεί «αυτονόητο» ότι η Ελλάδα θα είναι μόνη της σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης, ενώ σχετικά με τις «κόκκινες γραμμές» της χώρας, εκφράζει την ελπίδα «να υπάρχουν και να τις γνωρίζουν οι αρμόδιοι».

Υπογραμμίζει ότι η προσφυγή στα όπλα θα πρέπει να είναι η έσχατη λύση, προσθέτοντας πως ο ελληνικός λαός δεν θα αποδεχτεί «ως επιτυχία οποιαδήποτε λύση προκύψει ως προϊόν συμβιβασμού και αδυναμίας».




Εκτιμά ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος είναι κίνηση επίδειξης ισχύος, με αποδέκτες σε εσωτερικό-εξωτερικό, επισημαίνει ότι δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά «Αττίλας» στην Κύπρο, κάνοντας λόγο για την ανάγκη επικαιροποίησης του Δόγματος Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Αθήνας-Λευκωσίας.

Μιλώντας στο in.gr, o αντιστράτηγος ε.α. και τέως αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο τονίζει η στάση αυτή οφείλει να αποτελέσει «τον άξονα δράσης και όχι αντίδρασης» της χώρας και μεταξύ άλλων αναφέρει χαρακτηριστικά

«Δεν θα υπάρξει άλλος Αττίλας στην Κύπρο»
Συμπληρώθηκαν 46 χρόνια από την πρώτη φάση της τουρκικής εισβολής και κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να σταθεί δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία, για να μη υπάρξει ποτέ ξανά «Αττίλας» στη Μεγαλόνησο;

Δεν μπορεί και δε θα υπάρξει άλλος Αττίλας. Οι συνθήκες είναι διαφορετικές σε πολιτικό και στρατιωτικό πεδίο. Η Τουρκία αυτό που ήθελε να κάνει στην Κύπρο, το έκανε το 1974. Αυτό δε σημαίνει ότι δικαιολογείται οποιοσδήποτε εφησυχασμός από πλευράς μας.

Η Τουρκία είναι χώρα που δεν μπορεί να ενταχθεί σε κάποιο πλαίσιο. Για’ αυτό πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να διατηρεί και να συντηρεί την Εθνική Φρουρά σε υψηλό επίπεδο επιχειρησιακών δυνατοτήτων και ετοιμότητας, ώστε να αποτελεί μια ισχυρή πηγή εθνικής ισχύος και ταυτόχρονα αξιόπιστη δύναμη αποτροπής και ανάληψης νικηφόρων στρατιωτικών επιχειρήσεων αν και εφόσον αυτό απαιτηθεί.

Σ’ ότι αφορά στη στάση της Ελλάδος, είναι γνωστό ότι αυτή είναι δεδηλωμένη και σ’ αυτό το πλαίσιο κινείται η συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν ακολουθούν τις επιθυμίες και τα σχέδια που συντάσσονται από τον καιρό της ειρήνης, καθότι συντάσσονται σε βάση προϋποθέσεων, αλλά επηρεάζονται από τα δεδομένα της γενικής επιχειρησιακής και τακτικής κατάστασης και τις εκτιμήσεις της κάθε χρονικής στιγμής, σε συνδυασμό με τα μετεωρολογικά δεδομένα των περιοχών που επηρεάζουν την αποστολή.

Πρέπει να έχουμε σχεδιάσει εναλλακτικές επιλογές για κάθε πιθανό σενάριο ή τακτική κατάσταση που εκτιμούμε ότι θα μπορούσε να παρουσιασθεί.

Είναι απολύτως απαραίτητο, να επανεξεταστούν και να επικαιροποιηθούν οι πρόνοιες και οι απαιτήσεις του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΔΕΑΧ) στη βάση των σημερινών και κυρίως των μελλοντικών συνθηκών. https://veteranos.gr