Tελευταια Νεα

Παρασκευή, Ιουλίου 03, 2020

Ο εφιάλτης για τον Ερντογάν ξεκίνησε.... «Ώρα μηδέν»: Οι ΗΠΑ όρισαν δικάσιμο για τη δίκη της ζωής τουΑργά το βράδυ ανακοινώθηκε δικάσιμος στη Νέα Υόρκη για την υπόθεση Halkbank, την προσωπική τράπεζα του Σουλτάνου που τώρα απειλεί να τον γκρεμίσει - Η υπεράσπιση δεν κατάφερε να καθυστερήσει άλλο τη διαδικασία... με αφορμή τον κορωνοϊό, αλλά ούτε και οι προσωπικές του παρεμβάσεις σε ανώτατο επίπεδο

Τι κι αν ο Ταγίπ Ερντογάν έπαιρνε κάθε τόσο τηλέφωνο τον Πρόεδρο Τραμπ στο Οβαλ Γραφείο για να μεσολάβησει ώστε να σταματήσει τη δίωξη της Halkbank, της «αμαρτωλής» τουρκικής τράπεζας που κατηγορείται ότι έσπασε το εμπάργκο με το Ιράν – μεταξύ άλλων – και ότι χρηματοδοτεί απευθείας τον τούρκο Πρόεδρο;
Τι κι αν υποσχόταν ο Τραμπ στον Ερντογάν να κάνει υπομονή, και ότι «θα βάλει δικούς του δικαστές” για να ρυθμίσουν το θέμα;

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι:

Το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν όρισε δικάσιμο για την ποινική υπόθεση της Halkbank για τον Μάρτιο του 2021.

Η κατηγιρία, η οποία επισείει σύμφωνα με τους αμερικανικούς νόμους ποινή ικανή να εξαφανίσει την κρατικη τουρκική τράπεζα και να κλονίσει συθέμελα το τουρκικό τραπεζικό σύστημα, είναι ότι Halkbank βοήθησε το Ιράν να αποφύγει δισεκατομμύρια δολάρια από τις οικονομικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Όχι άλλη καθυστέρηση!

Το δικαστήριο μάλιστα απέρριψε τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης της τουρκικής κρατικής τράπεζας με τους οποίους ζητούσε να καθυστερήσει η διαδικασία μέχρι το 2022.

Η απόφαση, από τον Δικαστή Ρίτσαρντ Μπέρμαν της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, έκανε δεκτό το αίτημα των ομοσπονδιακών εισαγγελέων για έναρξη των διαδικασιών στις αρχές του 2021, μετά από μήνες νομικών αντεγκλίσεων (αλλά και άπειρων αποπειρών πολιτικής παρέμβασης, όπως αποκαλύπτει το βιβλίο του Τζον Μπόλτον, πρώην σύμβουλου εθνικής ασφαλείας του Τράμπ) με τους δικηγόρους της τράπεζας.

Ο Μπέρμαν είπε ότι η επιλογή κριτών θα ξεκινήσει στις 23 Φεβρουαρίου, με τα επιχειρήματα έναρξης στη δίκη που εκδόθηκε για την 1η Μαρτίου. Οι προτάσεις κινήσεων για περιορισμούς, κοινές προτεινόμενες κατηγορίες κριτικών επιτροπών και εκκρεμείς προτάσεις έληξαν στις 14 Δεκεμβρίου.

Ζητούσαν αναβολή λόγω… Covid-19

O δικαστής Μπέρμαν είπε ότι έλαβε υπόψιν τις δυσκολίες που θέτει η εξελισσόμενη πανδημία στη διαδικασία του ομοσπονδιακού δικαστηρίου, αλλά και την ανάγκη για απόδοση δικαιοσύνης και στις δύο πλευρές και την «αποφυγή περιττής καθυστέρησης».

Η απόφαση αναφέρει:

«Το δικαστήριο επισημαίνει ότι η δίωξη (της Halkbank) και, κατά συνέπεια, η δίκη έχει καθυστερήσει ήδη για περισσότερο από πέντε μήνες από την ημερομηνία της κατηγορίας” και επισημαίνει την ανάγκη “ να φτάσουμε στην ουσία της υπόθεσης αποτελεσματικά” καθώς το το δημόσιο συμφέρον για τα θέματα που απασχολούν αυτή την αντιδικία», είναι πολύ σημαντικό, έγραψε ο δικαστής στο σκεπτικό των δυο σελίδων..

Η ύστατη απόπειρα αποφυγής


Οι δικηγόροι της Halkbank, το γραφείο Williams & Connolly, υποστήριξαν κατά τη διάρκεια της ακρόασης ότι η παγκόσμια πανδημία έχει καταστήσει σχεδόν αδύνατο να ταξιδέψουν στην Τουρκία για να συναντηθούν με τους πελάτες τους και ισχυρίστηκαν ότι θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για μεταφράσεις των καταθέσεων των πιθανών μαρτύρων. Ζήτησαν η δίκη να αναβληθεί για τον Μάρτιο του 2022

« Προηγουμενη
Επομενη »