Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ο Μάικ Πομπέο επικαλείται τον θάνατο Ρώσων στη Συρία για να αποδείξει την αποφασιστικότητα της Ουάσινγκτον

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ευρισκόμενος υπό πίεση για να εξηγήσει την προφανή αδράνεια των ΗΠΑ απέναντι στις απειλές της Ρ...



Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ευρισκόμενος υπό πίεση για να εξηγήσει την προφανή αδράνεια των ΗΠΑ απέναντι στις απειλές της Ρωσίας κατά των στρατιωτών τους στο Αφγανιστάν, επικαλέστηκε τον θάνατο 300 Ρώσων στη Συρία για να αποδείξει την αποφασιστικότητα της Ουάσινγκτον.




Κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής ακρόασης, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε επανειλημμένα από Δημοκρατικούς γερουσιαστές για την υπόθεση των «ρωσικών αμοιβών», δηλαδή τη βεβαιότητα της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, την οποία μετέδωσαν αρκετά μέσα ενημέρωσης, ότι η Ρωσία πλήρωσε αμοιβές σε Ταλιμπάν για να σκοτώσουν Αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι «ουδέποτε συζήτησε» αυτό το θέμα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τις πρόσφατες τηλεφωνικές τους συνομιλίες. Για μια ακόμη φορά ο Τραμπ υποβάθμισε, μάλιστα απέρριψε, αυτές τις πληροφορίες.





Ο Πομπέο δεν επιβεβαίωσε σαφώς εάν ο ίδιος έχει συζητήσει το θέμα αυτό με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. «Μπορώ να διαβεβαιώσω τον αμερικανικό λαό ότι κάθε φορά που μίλησα με τον υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ, έθιξα τα θέματα που βάζουν σε κίνδυνο τα αμερικανικά συμφέροντα, είτε πρόκειται για τους στρατιώτες μας στο έδαφος στη Συρία, είτε για τους στρατιώτες μας στο έδαφος στο Αφγανιστάν ή γι αυτά που συμβαίνουν στη Λιβύη», τόνισε.

Ο Πομπέο απάντησε για τη στάση του Ντόναλντ Τραμπ
Υπό την πίεση των ερωτήσεων για τη στάση του Ντόναλντ Τραμπ, ο Πομπέο κατέληξε να πει: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει καμιά αμφιβολία στο μυαλό όλων των Ρώσων ηγετών, συμπεριλαμβανομένου του Βλαντίμιρ Πούτιν, για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ περιμένουν αυτοί να μην σκοτώνουν Αμερικανούς». «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι 300 Ρώσοι που ήταν στη Συρία, οι οποίοι απείλησαν την Αμερική, και οι οποίοι δεν είναι πια σε αυτόν τον κόσμο, το καταλαβαίνουν επίσης», πρόσθεσε.

Ο Πομπέο δεν είπε σε ποιο περιστατικό αναφερόταν, αλλά πολλές πληροφορίες έκαναν λόγο για αεροπορικά πλήγματα που σκότωσαν Ρώσους τον Φεβρουάριο του 2018 κοντά στη συριακή πόλη Χάσαμ. Η εφημερίδα New York Times, που αποκάλυψε την υπόθεση των αμοιβών, έγραψε ότι η Μόσχα ίσως σκόπευε να απαντήσει σε αυτά τα πλήγματα στα οποία σκοτώθηκαν εκατοντάδες μαχητές που πολεμούσαν υπέρ της Δαμασκού, καθώς και πολλοί Ρώσοι μισθοφόροι. Η Ρωσία υποστηρίζει στρατιωτικά τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ.