Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΤΗΝ ΠΆΤΗΣΑΝ.... Για τρομοκρατία κατηγορούνται οι 33 Ρώσοι μισθοφόροι της Βάγκνερ που πιάστηκαν στην

Η Λευκορωσία ανακοίνωσε χθες, μέσω των κρατικών μέσων ενημέρωσης, ότι έχουν συλληφθεί 33 Ρώσοι «μαχητές» της ιδιωτικής εταιρείας Βάγκνερ ...

Ρώσοι

Η Λευκορωσία ανακοίνωσε χθες, μέσω των κρατικών μέσων ενημέρωσης, ότι έχουν συλληφθεί 33 Ρώσοι «μαχητές» της ιδιωτικής εταιρείας Βάγκνερ –που φέρεται να διατηρεί δεσμούς με το Κρεμλίνο– οι οποίοι είχαν ως στόχο να «αποσταθεροποιήσουν» τη χώρα ενόψει των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου.

Ως απάντηση στις ρωσικές δηλώσεις, ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο ζήτησε «εξηγήσεις» από τη Ρωσία, αφού οι υπηρεσίες ασφαλείας συνέλαβαν περισσότερους από 30 Ρώσους, με την υποψία ότι είναι μισθοφόροι της ομάδας Βάγκνερ




Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Λευκορωσίας Andrey Ravkov ανέφερε ότι οι 33 Ρώσοι τέθηκαν υπό κράτηση στο Μινσκ και είναι ύποπτοι για τρομοκρατικές ενέργειες, επομένως τους έχουν επιβληθεί κατηγορίες και θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

«Η υπόθεση των 33 Ρώσων θεωρείται πλέον ποινική υπόθεση σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική νομοθεσία», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας, Andrey Ravkov.

Ο Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας δήλωσε επίσης ότι η δικαιοσύνη της Λευκορωσίας αναζητεί επιπλέον 200 μαχητές, η οποίοι ενδέχεται να βρίσκονται εντός της επικράτειας όπου μέχρι στιγμής κρατούνται μόνο 33 μαχητές.

Αναφορικά με την εξέλιξη της υπόθεσης ο Andrey Ravkov είπε: « Η έρευνα συνεχίζεται, και μοιάζει να ψάχνουμε καρφίτσα στα άχυρα».

Η φερόμενη άφιξη περισσότερων από 200 ατόμων στη Λευκορωσία – σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές – έχει σκοπό να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στη χώρα ενόψει των προεκλογικών εκλογών.

Οι ερευνητές κατηγορούν την αντιπολίτευση
Οι ερευνητές στη Λευκορωσία κατηγόρησαν σήμερα δύο αντιπολιτευόμενους, που βρίσκονται στη φυλακή εδώ και αρκετές εβδομάδες, και 33 Ρώσους, που φέρονται να είναι υπάλληλοι της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρίας Wagner, ότι ήθελαν να ενορχηστρώσουν «μαζικές ταραχές» ενόψει των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου.

Ένας από τους αντιπολιτευόμενους, ο Σεργκέι Τιχανόφσκι, είναι σύζυγος της Σβετλάνα Τιχανόφσκαϊα, που είναι η κυριότερη αντίπαλος του αυταρχικού προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο στις εκλογές.

«Ο Τιχανόφσκι, ο (Μίκολα) Στάτκεβιτς και οι 33 Ρώσοι υπήκοοι που συνελήφθησαν, υπάλληλοι της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρίας Wagner, διώκονται στο πλαίσιο ποινικής έρευνας για οργάνωση μαζικών ταραχών. Ενεργούσαν από κοινού», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της Επιτροπής έρευνας της Λευκορωσίας, ο Σεργκέι Καμπακόβιτς.

Η Σβετλάνα Τιχανόφσκαϊα αντικατέστησε τον σύζυγό της στην κούρσα για την προεδρία μετά τη σύλληψή του τον Μάιο στο πλαίσιο μιας άλλης υπόθεσης, την ώρα που η υποψηφιότητά του κέρδιζε όλο και μεγαλύτερη υποστήριξη με το σύνθημα «Στοπ στον υποκριτή» με στόχο τον αρχηγό του κράτους.

Σε συνέντευξή της στο πρακτορείο Reuters η Τιχανόφσκαϊα είπε πως ούτε η ίδια ούτε ο σύζυγός της έχουν οποιαδήποτε σχέση με μια συνωμοσία Ρώσων μισθοφόρων με σκοπό να αποσταθεροποιήσουν τη Λευκορωσία.




Ο Στάτκεβιτς είναι από την πλευρά του ιστορικός αντίπαλος του καθεστώτος στη Λευκορωσία ο οποίος φιλοδοξούσε επίσης να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές. Βρίσκεται στη φυλακή από τα τέλη Μαΐου.

Ήταν αντίπαλος του Αλεξάντρ Λουκασένκο στις προεδρικές εκλογές του 2010 και στη συνέχεια φυλακίστηκε για πέντε χρόνια επειδή οργάνωσε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Η Λευκορωσία ανακοίνωσε χθες τη σύλληψη Ρώσων μισθοφόρων του ομίλου Wagner, που θεωρείται πως πρόσκειται στο Κρεμλίνο, με την κατηγορία ότι προετοίμαζαν «τρομοκρατικές ενέργειες» για να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα με την ευκαιρία της διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών.

Πριν από λίγο ο Ρώσος πρεσβευτής στη Λευκορωσία δήλωσε πως κακώς κατηγορούνται οι 30 και πλέον Ρώσοι πολίτες που έχουν συλληφθεί στη χώρα με την κατηγορία ότι σκόπευαν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα και ότι ήταν καθ΄οδόν προς μια τρίτη χώρα.

Ο πρεσβευτής είπε πως δεν υπάρχει βάσιμος λόγος να υπάρχουν υποψίες ότι οι άνδρες επιδίωξαν να αναμιχθούν στις εσωτερικές υποθέσεις της Λευκορωσίας και πως θα μπορούσαν να εργάζονταν για μια ιδιωτική εταιρία ασφαλείας για την προστασία των υποδομών σε μια άλλη χώρα.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Ρώσος πρεσβευτής είπε πως η ομάδα των φερόμενων ως Ρώσων μισθοφόρων που συνελήφθησαν στο Μινσκ σχεδίαζαν να μεταβούν αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ & TASS