Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Οι τούρκοι αστυνομικοί σκότωσαν αυτήν την 13χρονη Κούρδισα και δεν διεξήχθη καν έρευνα !

«Ο αντιτρομοκρατικός νόμος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δολοφονία παιδιών» Κατά την έρευνα που ξεκίνησε για το θάνατο ενός 13χρονο...


«Ο αντιτρομοκρατικός νόμος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δολοφονία παιδιών»

Κατά την έρευνα που ξεκίνησε για το θάνατο ενός 13χρονου κοριτσιού κατά την περίοδο των απαγόρευσης κυκλοφορίας στην επαρχία Σιρνάκ,της οποίας η πλειοψηφία είναι Κούρδοι, η εισαγγελία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η 13χρονη ήταν μέλος πράνομης οργάνωσης» και έλαβε απόφαση για μη δίωξη .




Η εισαγγελία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει λόγος δίωξης για το θάνατο της 13χρονης Fatma Elarslan κατά την περίοδο των απαγορεύσεων κυκλοφορίας στο İdil της επαρχίας Σιρνάκ, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Κούρδοι. Έχοντας χάσει τη ζωή της το 2016, η Elarslan θεωρήθηκε “μέλος παράνομης οργάνωσης” βάσει της κατάθεσης ενός ανώνυμου μάρτυρα.

Εκδίδοντας δήλωση σχετικά με το ζήτημα, το Κέντρο Δικαιωμάτων των Παιδιών του δικηγορικού συλλόγου Ντιγιαρμπακίρ, υπογράμμισε ότι δεν κρίνουν ως σύμφωνο με το νόμο, το να θεωρείται η 13χρονη ¨μέλος παράνομης οργάνωσης”.
«Οι δράστες που σκοτώνουν τα παιδιά προστατεύονται από ατιμωρησία»

Στη δήλωσή του, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ντιγιαρμπακίρ σημείωσε ότι «δεν υπάρχουν εξαιρέσεις στο δικαίωμα στη ζωή κατά τη νομική τάξη και τα κράτη είναι υποχρεωμένα να προστατεύουν αυτό το δικαίωμα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».
“Παρ ‘όλα αυτά, η πολιτική της ατιμωρησίας που προστατεύει τους δράστες έχει κυριαρχήσει στην πράξη, ανοίγοντας το δρόμο για παραβιάσεις του δικαιώματος στη ζωή”, δήλωσε ο δικηγορικός σύλλογος περαιτέρω και προσέθεσε, “Δεν επιτρέπουμε στους δράστες που σκότωσαν παιδιά να είναι προστατευμένοι από την ασπίδα της ατιμωρησίας. Οι δράστες της Fatma πρέπει να βρεθούν και να τιμωρηθούν αμέσως.”

«Οι νόμοι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αδικία»

Ο Adem Arkadaş Thibert από την Εκτελεστική Επιτροπή του Διεθνούς Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού (CRIN) έκανε επίσης δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

“Ο αντιτρομοκρατικός νόμος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δολοφονία παιδιών και παιδιών, τα οποία δεν έχουν το δικαίωμα να είναι μέλη σωματείων ενηλίκων και δεν μπορούν να κατηγορηθούν ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης”, σημείωσε ο Thibert.
“Το δικαστικό σώμα είναι υποχρεωμένο να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Οι νόμοι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αδικία …”




Όπως αναφέρθηκε από το Mezopotamya Agency (MA), η απαγόρευση της κυκλοφορίας ανακοινώθηκε στο İdil του Şırnak στις 16 Φεβρουαρίου 2016. Ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας ήταν ακόμη σε ισχύ, η Fatma Eraslan (13) εξαφανίστηκε. Στις 7 Μαρτίου 2016, βρέθηκε το νεκρό σώμα της. Η Eraslan αναφέρθηκε ως “μέλος παράνομης οργάνωσης”.

Κατά την έρευνα που κατατέθηκε για το θάνατό της, η Γενική Εισαγγελία του Σιρνάκ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι “δεν υπάρχει λόγος για δίωξη”.

Στο μέρος της απόφασης που περιγράφει λεπτομερώς πώς συνέβη το περιστατικό, έχει αναφερθεί ότι το σώμα της βρέθηκε με εννέα άλλους σε μια ανοιχτή περιοχή με ερείπια. Η έκθεση αυτοψίας τεκμηριώνει ότι πέθανε αφού τραυματίστηκε με πυροβόλο όπλο και ως αποτέλεσμα έκρηξης πυρομαχικών.

«Βασίστηκε σε ανώνυμες δηλώσεις μαρτύρων»

Ενώ η απόφαση σημείωσε ότι δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί το όπλο που πυροδότησε τη σφαίρα που προκάλεσε το θάνατό της, αναφέρθηκε στην υποτιθέμενη “ιδιότητα μέλους παράνομης οργάνωσης” βάσει της κατάθεσης ενός ανώνυμου μάρτυρα με το όνομα “Hilal”. Βάσει αυτής της κατάθεσης, η εισαγγελία ισχυρίστηκε ότι “η Elarslan ήταν μέλος παράνομης οργάνωσης.”

Εφαρμόζοντας την ποινή δικαστικής δικαιοσύνης του Σιρνάκ, ο δικηγόρος Veysel Vesek αντιτάχθηκε στην απόφαση, υπογραμμίζοντας ότι η Elarslan δεν ήταν ούτε 13 ετών όταν έχασε τη ζωή της και θεωρήθηκε «μέλος μιας οργάνωσης» παρόλα αυτά. Σημείωσε επίσης ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει νομική δικαιολογία για έναν φόνο.
Το Ποινικό Δικαστήριο της Ειρήνης απέρριψε την ένσταση.

bianet.org 07/07/2020