Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ανάρπαστο έχει γίνει το νέο φάρμακο κατά του COVID-19

Η χρήση της δεξαμεθαζόνης ως νέας θεραπείας κατά του CΟVID-19 έχει γίνει ανάρπαστη, με αποτέλεσμα οι προμηθευτές να δυσκολεύονται να το παρ...

Ανάρπαστο έχει γίνει το νέο φάρμακο κατά του COVID-19

Η χρήση της δεξαμεθαζόνης ως νέας θεραπείας κατά του CΟVID-19 έχει γίνει ανάρπαστη, με αποτέλεσμα οι προμηθευτές να δυσκολεύονται να το παραδώσουν σε όλους όσους το χρειάζονται.







Τα νοσοκομεία σε περιοχές των ΗΠΑ έχουν χτυπηθεί έντονα από τον COVID-19 σε μία περίοδο που τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται ημερησίως περισσότερο από ποτέ σε αρκετές πολιτείες. Έτσι, οι ανάγκες για χρήση του νέου φαρμάκου της δεξαμεθαζόνης που χρησιμοποιείται ως θεραπεία κατά της ασθένειας έχουν αυξηθεί σύμφωνα με το Reuters.




Αυξημένη ζήτηση της δεξαμεθαζόνης
Η Vizient, ως αγοραστικό γκρουπ του συγκεκριμένου φαρμάκου, που προμηθεύει σχεδόν τα μισά νοσοκομεία της Αμερικής, επιβεβαίωσε αυτήν τη ραγδαία ανοδική τάση. Ειδικότερα, οι κλήσεις που έχουν λάβει για το συγκεκριμένο στεροειδές έχουν αυξηθεί κατά 610% σε όλη τη χώρα.

Μέχρι στιγμής η Vizient δεν έχει κατορθώσει να ανταποκριθεί στο κάλεσμα όλων. Αυτοί τη στιγμή τα μέλη του αγοραστικού γκρουπ λαμβάνουν μόνο το 54% παραγγελιών που κάνουν για δεξαμεθαζόνη. Το συγκεκριμένο ποσοστό έφτανε το 97% την περίοδο που ανακοινώθηκε ότι το συγκεκριμένο φάρμακο λειτουργεί ευεργετικά όταν χορηγείται σε ασθενείς με νέο κορονοϊό.



Δε βοήθησε το γεγονός ότι η αυξημένη ζήτηση συνέβη όταν η ενέσιμη μορφή του φαρμάκου βρισκόταν ήδη στις λίστες ελλείψεων της Αμερικάνικης Ένωσης Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Ανησυχία για την αδυναμία παράδοσης του φαρμάκου
Συνεπώς, αυτή η έλλειψη προμήθειας του φαρμάκου έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους ασθενείς και το υγειονομικό προσωπικό στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την FDA, η ενέσιμη μορφή της δεξαμεθαζόνης βρισκόταν σε χαμηλά επίπεδα προμήθειας από το Φεβρουάριο του περασμένου έτους με τις αποθήκες της AuroMedics και της Hikma να έχουν ξεμείνει.

Τα καλά νέα είναι ότι η γερμανική φαρμακευτική Fresenius SE's Kabi που αποτελεί το μεγαλύτερο προμηθευτή του φαρμάκου στις ΗΠΑ, τόνισε την αισιοδοξία της σχετικά με την παράδοση του φαρμάκου ενώ έχει ήδη δεσμευτεί να επιταχύνει την παραγωγή του σε 3 εργοστάσια στις ΗΠΑ για να εκπληρώσει τις νέες ανάγκες σύμφωνα με το Reuters.

H δεξαμεθαζόνη βρίσκεται στη λίστα «μεγάλου αντίκτυπου» της Vizient. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία μπορεί να ανατρέξει σε εναλλακτικές αν οι αποθήκες της αδειάσουν, αν και προειδοποίησε ότι τα άλλα φάρμακα ίσως είναι λιγότερο επιθυμητά κλινικά.

Ειδικοί ρίχνουν τους τόνους για το νέο ελπιδοφόρο φάρμακο κατά του COVID-19
Ας σημειωθεί ότι πριν 10 μέρες, επιστήμονες που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για την εύρεση θεραπείας κατά του COVID-19, ανέφεραν ότι το φάρμακο δεξαμεθαζόνη μπορεί να μειώσει το ποσοστό θανάτων από COVID-19 σε ασθενείς που υποστηρίζοντας μηχανική με αναπνευστήρες ή οξυγόνο κατά 35% και 20% αντίστοιχα.

Ωστόσο, ειδικοί θεωρούν πως το συγκεκριμένο εύρημα χρειάζεται περαιτέρω εξέτασης και δε μπορεί να δικαιολογήσει ακόμα τον ενθουσιασμό που προκάλεσε. Υποστηρίζουν, ότι δεν δημοσιεύτηκε ολόκληρη η μελέτη αλλά η περίληψη των δεδομένων της.



Το βέβαιο είναι ότι ο χρόνος θα δείξει την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου στην καταπολέμηση της πανδημίας.