Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Μήνυμα Μπορέλ στην Τουρκία: Θα προστατεύσουμε τα σύνορα της ΕΕ, θα στηρίξουμε την κυριαρχία της Ελλάδας

Σαφέστατο και ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία από τον Έβρο έστειλε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ...

Έφτασαν Μπορέλ και Δένδιας στο Στρατιωτικό Φυλάκιο 1 στις ...

Σαφέστατο και ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία από τον Έβρο έστειλε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ. Ο Ισπανός αξιωματούχος βρέθηκε την Τετάρτη (24.06.2020) στο Φυλάκιο 1, στις Καστανιές, μαζί με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

«Είναι ξεκάθαρο ότι είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και να στηρίξουμε σθεναρά την κυριαρχία της Ελλάδας», τόνισε ο Ζοζέπ Μπορέλ, στις κοινές δηλώσεις με τον Νίκο Δένδια από το Φυλάκιο 1.




Ο Ζοζέπ Μπορέλ ευχαρίστησε τον Νίκο Δένδια για την πρόσκληση, τη θερμή υποδοχή και για το γεγονός ότι τον συνόδευσε στη σημερινή επίσκεψη στην περιοχή, στα «σύνορα της Ελλάδας κι επίσης τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», όπως χαρακτηριστικά είπε, αλλά και τους διοικητές του στρατού και της αστυνομίας για την ενημέρωση για όλα όσα έγιναν στην περιοχή πριν από μερικούς μήνες.

«Ήθελα να έρθω εδώ και να διαπιστώσω ιδίοις όμμασι την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», σημείωσε και πρόσθεσε πως αυτό σε συνδυασμό με την πληροφόρηση που έλαβε από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, τον στρατό και την αστυνομία τού επέτρεψαν, όπως τόνισε, να καταλάβει καλύτερα την κατάσταση που αντιμετώπισε η Ελλάδα και ενδέχεται να αντιμετωπίσει και στο μέλλον.

Τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και η Ε.Ε. έχει την αποφασιστικότητα να προστατέψει αποτελεσματικά τα εξωτερικά της σύνορα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο, τόνισε από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε προς την Τουρκία πως «είμαστε πάντα ανοιχτοί στο διάλογο, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε υπό καθεστώς απειλών ή να βοηθήσουμε στη νομιμοποίηση των συνεχών παραβιάσεων της νομιμότητας εκ μέρους της Τουρκίας».

Ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση με τον Ζοζέπ Μπορέλ και αναφέρθηκε στα γεγονότα στα ελληνονοτουρκικά σύνορα, λέγοντας: «Στο μέρος αυτό, πριν από λιγότερο από 4 μήνες, Έλληνες, Ευρωπαίοι και η διεθνής κοινότητα έγιναν μάρτυρες μιας αδιανόητης κατάστασης: της εκμετάλλευσης από την Τουρκία της ελπίδας χιλιάδων ανθρώπων για μια καλύτερη ζωή.

Εκμετάλλευσης ανθρώπων που είχαν ενεργά καθοδηγηθεί εδώ, προκειμένου να διέλθουν τα σύνορα, παραπλανημένοι από εκστρατείες παραπληροφόρησης που είχαν ενορχηστρωθεί από Τούρκους αξιωματούχους στο υψηλότερο επίπεδο, οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι τα σύνορα αυτά ήταν ανοικτά και ότι περισσότεροι από εκατό χιλιάδες τα είχαν διασχίσει μεταβαίνοντας στην Ελλάδα και την ΕΕ».

Τόνισε ότι «απέτυχε αυτή η θλιβερή απόπειρα εκβιασμού της ΕΕ για απόσπαση παραχωρήσεων».