Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΚΟΣΜΟΣ...!!! Λέσβος: Υγειονομική «βόμβα» από το ΚΥΤ της Μόριας καταγγέλλουν οι Έλληνες κάτοικοι

Οι κάτοικοι της Μόριας ζητούν την άμεση επίλυση του σοβαρού υγειονομικού προβλήματος αφού τα λύματα τρέχουν ανεξέλεγκτα Κώδωνα κινδ...

limata-1

Οι κάτοικοι της Μόριας ζητούν την άμεση επίλυση του σοβαρού υγειονομικού προβλήματος αφού τα λύματα τρέχουν ανεξέλεγκτα

Κώδωνα κινδύνου για τη δημόσια υγεία κρούει ο Σύλλογος κατοίκων Μόριας και των όμορων κοινοτήτων στη Λέσβο, ο οποίος καταγγέλλει την αδιαφορία των αρχών σε ό,τι έχει να κάνει με την αποσυμφόρηση και μετεγκατάσταση του ΚΥΤ Μόριας.




Όπως καταγγέλλει ο τεράστιος αριθμός προσφύγων και μεταναστών έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στο αποχετευτικό σύστημα της περιοχής.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι από το καλοκαίρι του 2019 και παρά τις σοβαρότατες αντιρρήσεις των κατοίκων άρχισε η διοχέτευση λυμάτων, και μάλιστα βοθρολυμάτων ενός τεράστιου αριθμού φιλοξενουμένων του ΚΥΤ, σε ένα κλάδο του αποχετευτικού συστήματος της Μόριας δυναμικότητας 1000 περίπου ατόμων, ύστερα από μικρή αναβάθμιση της δυναμικότητάς του.

Ύστερα από μια εβδομάδα λειτουργίας, όμως, παρουσιάστηκαν σοβαρά λειτουργικά και περιβαλλοντικά προβλήματα.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τους κατοίκους «τα λύματα δεν μπορούν να διοχετευτούν μέσω του αποχετευτικού αγωγού του οικισμού και υπερχειλίζουν στο χείμαρρο που εφάπτεται στην οικιστική ζώνη του χωριού. Επίσης υπάρχει πρόβλημα αερίων ρύπων που διαφεύγουν από τις αποχετεύσεις των σπιτιών. Η περιοχή είναι ήδη μια σοβούσα υγειονομική βόμβα και μια διαρκής απειλή για την υγεία των κατοίκων. Σκεφτείτε ότι είναι βοθρολύματα ,επισήμως 3500, στην πραγματικότητα όμως πολύ περισσότερων ανθρώπων, προερχόμενων από ενδημικές σε ιούς, βακτήρια και παράσιτα, άγνωστα στο δυτικό κόσμο, χώρες, που διασπείρονται λίγες δεκάδες μέτρα από τα σπίτια του χωριού. Για να μην αναφέρουμε τον πρόσφατο κίνδυνο της πανδημίας του covid 19».

Για όλα αυτά οι κάτοικοι πολλάκις διαμαρτυρήθηκαν, συναντήθηκαν, συζήτησαν, εξέθεσαν τις αντιρρήσεις, τους φόβους και τις απόψεις τους στους υπεύθυνους, θεωρώντας το έργο ασύμμετρο για πολλούς λόγους και έκαναν ασφαλιστικά μέτρα πολύ πριν λειτουργήσει αυτό, τα οποία όμως απορρίφθηκαν. Προχώρησαν σε τακτικές αγωγές και προσφυγές στα ανώτερα δικαστήρια, που εκκρεμούν.

Οι κάτοικοι της Μόριας ζητούν την άμεση επίλυση του σοβαρού υγειονομικού προβλήματος αφού τα λύματα τρέχουν ανεξέλεγκτα στο σημείο της υπερχείλισης του αποχετευτικού δικτύου. Παρόλο που όπως λένε έχουν προτείνει δυο λύσεις καμία από αυτές δεν έχει γίνει αποδεκτή.

Λυμ2