Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΩΠΑ.... Τι εννοεί ο ΥΠΑΜ Παναγιωτόπουος ως «ελληνικά ύδατα»...;;; Μήπως τα «χωρικά ύδατα» δηλαδή τα 6 Ναυτικά Μίλια..;;; ;

Γιατί αν εννοεί τα "χωρικά ύδατα" τότε μέχρι να 6 ν.μ οι τούρκοι μπορούν να έρθουν και να κάνουν ότι γουστάρουν; Διαβάστε τοι...

παναγιωτόπουλος

Γιατί αν εννοεί τα "χωρικά ύδατα" τότε μέχρι να 6 ν.μ οι τούρκοι μπορούν να έρθουν και να κάνουν ότι γουστάρουν; Διαβάστε τοι ρεπορτάζ


Σαφές μήνυμα ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα ανεχτούν καμία παραβίαση ελληνικού εδάφους έστειλε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.




«Δεν μπορείς να καλείσαι σε διάλογο με όρους εκβιασμού, τέτοιο διάλογο δεν τον θέλουμε», απάντησε ο Υπουργός στο τουρκικό «τελεσίγραφο». Για να κάτσουμε στο τραπέζι με την Τουρκία θα πρέπει να αλλάξουν οι όροι, παρόλα αυτά «δεν έχουμε πρόθεση να κόψουμε τα κανάλια επικοινωνίας».

Η επιθετική ρητορική της Τουρκίας δεν βοηθά την κατάσταση.

Ο ΥΕΘΑ τόνισε πως παρά το προβλήματα, τα οποία από την εποχή της κρίσης είναι πολλά και έπληξαν και τα ένοπλα σώματα, η Εθνική κυριαρχία δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Δεν υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι η Τουρκία θα σταματήσει τις γνωστές προκλητικές συμπεριφορές, αλλά η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το οτιδήποτε.

Όσον αφορά τις τουρκικές εξαγγελίες για έρευνες νοτίως της Κρήτης, ο κ. Παναγιωτόπουλος έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα, «η ύπαρξη τουρκικών ερευνητικών σκαφών σε ελληνικά ύδατα αποτελεί παραβίαση της Εθνικής μας κυριαρχίας και δεν θα την επιτρέψουμε!»

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), τα χωρικά ύδατα - γνωστά και ως αιγιαλίτιδα ζώνη - αποτελούν τη φυσική επέκταση της εθνικής κυριαρχίας μίας χώρας, πέρα από τις ακτές, προς τη θάλασσα.

Η φυσική αυτή επέκταση, η οποία περιλαμβάνει τα ύδατα, τον βυθό, το υπέδαφος και τον εναέριο χώρο, θεωρείται τμήμα του εθνικού εδάφους, με την εκάστοτε χώρα να έχει δικαίωμα άσκησης «πλήρους κυριαρχικής εξουσίας».

Το μέγεθος της επέκτασης της εθνικής κυριαρχίας, διαχρονικά, καθορίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη.

Μέχρι το 1936, τα χωρικά ύδατα εκτείνονταν έως τα 3 ναυτικά μίλια. Από το 1936 και έκτοτε, η έκταση των χωρικών υδάτων διευρύνθηκε στα 6 ναυτικά μίλια, κάτι το οποίο υιοθέτησε και η Ελλάδα.